Copy
Dwaallicht
Bekijk deze mail in je browser

                        

Beste mensen,
Onze trap naar de sloot is af! Dankzij het harde werken van bovenstaande vrijwilliger, waarvoor onze dank. Het najaar is ingezet, en vooral in de Romeinse tuin is dat goed merkbaar. We zijn daar nu vooral bezig met uitgebloeide planten weghalen en zaden verzamelen. We hebben nu ook zaad van Lavas, Alant en Kardoen voor de liefhebbers. Tijdens de laatste limeszomerdag op 13 september kun je bij ons de zaden kopen. Met je aankoop steun je het onderhoud van de tuinen. Zelf geen tuin? Ook leuk om iemand de zaden kado te geven!

De Kloostertuin staat er prachtig bij, en net als met de Romeinse tuin verbaas ik mij erover in hoe korte tijd een nieuw aangelegde tuin tot volle wasdom komt. Verbazingwekkend, wat een groeikracht. Ga vooral een keer kijken.

En september heeft maar liefst twee evenementen in het vooruitzicht. Op 5 september is er het buurtfeest van Roomburg en Meerburg, afgesloten met Dwaallicht. Hieronder volgt daarover meer informatie. En op 13 september is de laatste limeszomerdag, zoals net al even genoemd.

Komen jullie ook?
Dorothee, Ludy & Ellis


www.prae.biz
www.stichtingsalix/historischetuinen

Plant-Aardig      
 
Zaterdag 5 september is het jaarlijkse buurtfeest van de wijken Roomburg en Meerburg.
Vanaf 20.00 uur begint Dwaallicht, een avontuurlijke ontdekkingstocht door het park. Overdag kun je je tocht voorbereiden en een dwaallicht en een bloemenkrans komen maken. Je dwaaltocht voert  langs spel, muziek, vuur, magie, historie, verhaal & poezie
. Deelname is € 5,- p.p., kinderen tot 12 jr € 2,50. Vanaf 19.45 uur is de bar in het castellum open en om 22.00 uur is de slotact. We sluiten af met een gezellig kampvuur tot 23.00 uur.


 
Voorbereiding kwee

Week de mergpijpjes een paar uur in zout water, ververs af en toe.  Spoel ze af en kook ze twaalf minuten in runderbouillon of gezouten water. Laat ze afkoelen, schuif het merg eruit, snijd terwijl het nog warm is in kleine stukjes, en doe er de krenten bij.
Schil de kweeën, haal het klokhuis eruit (nog geen sinecure!). Let erop dat je niet door de kwee heen gaat, de vrucht moet van onderen dicht blijven. Vul de holte met het mergmengsel, druk goed aan.

Gevulde kweeperen
Que-appelen met de merch in soppe
nempt u appelen en sceltse ende doet dat clockhuijs uuijt ende steckter merch ende correnten in ende nempt witte wijn en suker en rechse daer op alsse wel ghestoft is.


Nodig voor 4 personen: 4 kweeën, 70 gram merg, 60 gram krenten. Stoofvocht: witte wijn (zoveel dat de peren net niet onder staan), per kwart liter wijn 100 gram suiker
En: 4 witte boterhammen zonder korst

Serveren kwee
Niet gloeiend heet, maar wel warm. Merg stolt namelijk weer bij het afkoelen, en dat is minder lekker.
Leg op de bodem van ieder schaaltje een geroosterde boterham. Zet er een kwee op, en giet er wat van het kookvocht over.

De Romeinse tuin vanuit de lucht, die hadden jullie nog tegoed. Op de laatste limeszomerdag van dit jaar kun je de tuinen komen bekijken, met een rondleiding. Dat geeft je bezoek natuurlijk net wat extra's.  Het hema voor deze dag is nog niet bekend, maar op de site van de Romeinse Limes Zomer kun je binnenkort meer hierover lezen. In ieder geval staat er een kraam van de historische tuinen, met verkoop van zaden en kruiden! 
Bereiding kwee

Strooi in een pan waar de kweeën precies in passen 200 gram suiker over de bodem. Zet de kweeën rechtop in de pan, giet er een halve liter wijn langs, tot ongeveer anderhalve centimeter onder de bovenkant van de kweeën. Breng de wijn aan de kook, zet het vuur laag en sluit de pan. Laat nu de kweeën in anderhalf tot twee uur gaar stoven. Haal de kweeën een uur vóór het serveren van het vuur, laat ze in het kookvocht zitten tot het moment van serveren. Het stoofvocht is -net als de kweeën zelf- prachtig rozerood verkleurd. Rooster vlak voor het serveren vier ontkortte sneetjes witbrood.

 

Copyright © *|2015* *|PRAE|*, Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres is: info@prae.biz

verwijder mij van deze lijst    verander mijn voorkeuren