Copy
Het Nieuwe jaar
Bekijk deze mail in je browser

                                                                        

Beste mensen,
Om te beginnen wensen we iedereen een bloemrijk 2016! En met deze zachte winter kunnen we daar meteen mee beginnen. Het is nu de tijd van de kerstroos, die op de afbeelding staat. Deze plant komt oorspronkelijk uit de Alpen en heeft als bijzondere eigenschap dat hij warmer is dan zijn omgeving. Daardoor kan hij zelfs ondanks sneeuw en ijs blijven bloeien.
Hij heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, en werd in de Middeleeuwen gebruikt als pestmedicijn.

Door het zachte weer is de winterstop wat korter dan anders. Eind januari beginnen we alweer met wieden. Het gras is ook niet echt gestopt met groeien, dus zodra de grond droog genoeg is gaan we maaien. Verder hebben we mooie plannen voor komend jaar, daarover meer in de volgende editie van de nieuwsbrief!

Dorothee, Ludy & Ellis


www.prae.biz
www.stichtingsalix/historischetuinen
Plant-Aardig      

 
Zaden
We hebben afgelopen seizoen in beide tuinen zaden verzameld. Deze zaden zijn te koop bij ons, en met de aanschaf steun je het onderhoud van de tuinen. Heb je altijd al kardoen, betonie, venkel, kervel of hyssop in je eigen tuin willen hebben? Binnenkort is op de
facebook pagina een lijstje te vinden met welke zaden we hebben, en kun je contact met ons opnemen als je iets wilt aanschaffen.


 

Nieuwjaar
Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 v.Chr. de juliaanse kalender invoerde. Vanaf die tijd is Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offeren sindsdien op deze dag aan de god Janus (waar januari naar is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar. Dit begin van het jaar in maart zie je nog terug in de namen van onze maanden september ("zevende maand"), oktober ("achtste maand"), november ("negende maand") en december ("tiende maand"), en in de schrikkeldag, die voorkomt aan het eind van de laatste en kortste maand van het jaar: februari.

Conditum Paradoxum (Zoete wijn)
Voor het eerstvolgende feestelijke diner: een recept voor een zoete, bijna mede-achtige, wijn. In het kookboek van Apicius staat dit recept, met hoeveelheden erbij. Deze zijn aangepast, zodat je niet met een voorraadkruik vol komt te zitten, maar met 1 glas. Romeinen dronken hun wijn altijd aangelengd met water,schroom niet om dat ook te doen als je dit te zoet vindt! En warm is de wijn ook zeker lekker.


187 ml witte wijn, 150 gr honing, 2 laurierbladeren, 1/2 tl venkelzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, paar saffraandraden, handjevol rozijnen of dadels.

Doe 75 ml wijn in een pan, samen met alle honing. Laat dit koken tot de honing is opgelost. Neem de pan van het vuur. Doe alle andere ingrediënten erbij als de wijn nog warm is en doe een deksel op de pan. Op deze manier worden alle smaken optimaal opgenomen door de wijn. Voeg als alles is afgekoeld de rest van de wijn toe. Zeef de wijn voor je hem serveert en leng aan naar smaak met water of meer witte wijn. En als je hem liever warm drinkt; warm nog even op!

Copyright © *|2016* *|PRAE|*, Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres is: info@prae.biz

verwijder mij van deze lijst    verander mijn voorkeuren