Copy
Hierbij weer de Coopnet nieuwsbrief boordevol coöperatief nieuws!
Bekijk deze email in uw browser
Nieuwsbrief 2014 - nr. 1 (januari 2014)
 

Coopnet Nieuwsbrief in een nieuw jasje


Een nieuw jaar en een nieuwe look; 2014 kan voor ons niet beter beginnen. Met veel genoegen bieden wij u hierbij de Coopnet nieuwsbrief nieuwe stijl aan, boordevol interessant coöperatienieuws.
Voor het eerst aan de slag met Mailchimp om al het coöperatienieuws nog makkelijker, sneller en duidelijker aan u aan te bieden. Wij wensen u veel leesplezier en een spetterend, gezond en groots coöperatief 2014.
Vragen over coöperaties, coöperatieve initiatieven, coöperatief ondernemen of wilt u reageren op deze Nieuwsbrief, neem dan gerust contact met ons op. Reacties zijn van harte welkom via info@coopnet.nl
 

Coöperatie Coopnet ontvangt provinciale subsidie


Coopnet heeft van de provincie Noord-Brabant een subsidie ontvangen in het kader van de regeling leefbaarheid@Brabant.
De subsidie is verleend voor begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties op basis van verduurzaming en voor de verdere ontwikkeling van een Brabants en landelijk netwerk van samenwerkende partijen op het gebied van coöperatief ondernemen.


Heeft u ideeën om een leefbaarheidscoöperatie, energiecoöperatie, ondernemerscoöperatie, zorgcoöperatie of andere coöperatie op te richten, dan heeft Coopnet de kennis en middelen om u verder te helpen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met coöperatie Coopnet bereikbaar onder nummer 06 - 531.691.82 of via e-mail info@coopnet.nl.
website: www.coopnet.nl

Coöperaties in het nieuws


De pijnlijke kant van de coöperatie

Het Arco-avontuur van de christelijke arbeidersbeweging leert dat een coöperatieve vennootschap op de eerste plaats een vennootschap blijft en dat volkskapitalisme een fictie is. In België heeft dat al vaker geleid tot pijnlijke ervaringen voor de coöperanten. (De Tijd, 21 december 2013).
 

Coop ziet omzet flink stijgen

Supermarktketen Coop heeft de omzet in 2013 zien stijgen met 7,5 procent, vooral dankzij de opening van nieuwe winkels. Dit maakte Coop Supermarkten woensdag bekend. (Dichtbij, 1 januari 2014).


Armoede bestrijding door coöperaties in Nederland

Het oude ideaal van de coöperatie staat al een tijdje opnieuw in de belangstelling bij sommige ZZP ers bijvoorbeeld. Ook de Rabo bank is in het kader van het coöperatieve ideaal aan het herbronnen volgens nieuw items recent. Wat ik me als Bijstander afvraag kunnen we onze armoede bestrijden door coöperaties op te richten ? Het antwoord op die vraag namelijk ja lijkt logisch met name voor een idealist. Empowerment is dan bestrijding van geestelijke armoede. (IndyMedia, 30 december 2013).


Praktijkinformatie MKB-coöperatie

De ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (MKB) kan voor de uitoefening van zijn bedrijf uit verschillende rechtsvormen kiezen. Voor de situatie waarin twee of meer ondernemers (kunnen partners van elkaar zijn) gezamenlijk een bedrijf uitoefenen, zijn de Vennootschap onder Firma en de Maatschap de meer bekende vormen. Echter, de laatste jaren komt de eigenaarscoöperatie als rechtsvorm voor bedrijven steeds meer in de belangstelling bij ondernemers. (Lexlogic.nl, 20 december 2013).


Interessante zaken

 

Lectorraad Coöpertaie en co-creatie van start

De nieuwe lectorraad Coöperatie en Co-creatie van HAS Hogeschool is op 17 december 2013 officieel van start gegaan. Met de aftrap nam HAS Hogeschool tegelijkertijd afscheid van Antoon Vermeer, voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij draagt zijn functie over aan ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. “Binnen de lectorraad staat samenwerken centraal”, zei lector Roger Engelberts tijdens de bijeenkomst. (HAS Hogeschool, 20 december 2013)

Coöperaties in de groene ruimte

 

Coöperaties duurzame energie

 

Korting energiebelasting bij collectieve opwek duurzame elektriciteit vóór de meter

Jullie hebben vast al gehoord of gelezen over artikel 59a/b/c van 
de Wet belastingen op milieugrondslag.
Dit artikel is op 1-1-2014 in werking getreden. Waar het op neer komt is dat coöperaties van in hoofdzaak particulieren en verenigingen van eigenaren in ieder geval 10 jaar aanspraak kunnen maken op een korting op de energiebelasting in de eerste schijf (0-10.000 kWh) van 7,5 eurocent excl btw per duurzaam opgewekte kWh als is voldaan aan de voorwaarden in artikel 59a (coöperatie) en 59b (VvE). Inmiddels is meer bekend over de uitvoering van deze artikelen. Informatie is gebaseerd op artikel 21b van het Uitvoeringsbesluit  en artikel 19a en 19b van de uitvoeringsregeling. (Vereniging Eigen Huis, 2 januari 2014)

 

Groot zonnepark voor particulieren in Almelo

Afbeelding
Aan de Turfkade in Almelo komt een zonnepark waar inwoners die bij hun eigen huis geen mogelijkheid hebben, een paneel kunnen plaatsen. De gemeente is bereid mee te werken aan een verzoek van Stap in de zon bv. Dit bedrijf wil in Almelo een coöperatie oprichten. (Tubantia, 8 januari 2014)
 

Coöperatieve evenementen agenda


15 januari 2014, Seminar: De coöperatie in de (semi) publieke sector, slim samenwerken!
Op woensdag 15 januari aanstaande vindt het seminar ‘De coöperatie in de (semi)publieke sector, slim samenwerken’ plaats. Lees hier verder.

21 januari 2014 van 10 tot 13 uur - Brussel
Coopkracht organiseert in samenwerking met PALA.be en REScoop.be een boekvoorstelling
"Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?" van Dirk Barrez, gevolgd door een Lunchdebat:
 *  Zon en wind zijn van iedereen.
 *  Hoe geven we burgercoöperaties de wind in de zeilen?

27 januari 2014, Coop workshop Antwerpen
Heb je een pril coöperatief idee? Wil je dit aftoetsen met anderen en meer te weten komen over coöperatief ondernemen? Schrijf je dan nu in voor onze Coop Workshop in Antwerpen in de Boerentoren. Lees hier verder.
 
4 februari 2014, Het jaarlijks coöperatief evenement van de Vlaamse overheid
in samenwerking met Cera in de Vooruit vanaf 17 uur. Noteer alvast de datum, het programma volgt later.
 
11 februari 2014, Studiedag van Nationale Raad voor de Coöperatie (Be)  Noteer het alvast in je agenda. Meer informatie volgt later.
 
Tweet
Share
Forward to Friend
                           
          coöperatie Coopnet u.a.

Binderseind 36 - 5421 CJ GEMERT
+31.(0)492.278.53.58  / +31.(0)6.531.691.82 

www.coopnet.nl   /   info@coopnet.nl