Copy
Alstublieft! Onze nieuwsbrief boordevol coöperatief nieuws!
Bekijk deze email in uw browser
Nieuwsbrief nr. 19 - 8 oktober 2015
 


Coöperatief ondernemen. Op de wat belegen naam na, heeft het alles in zich om de ondernemingsvorm van de toekomst te worden. 

Meer lezen? Klik hier!

Heb je 
vragen over een coöperatie, over een coöperatie starten, over een coöperatieve initiatief, over coöperatief ondernemen of wil je reageren op deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via 0492-78 53 58 of mail naar info@coopnet.nl

Inhoud Nieuwsbrief


Coöperaties in het nieuws

 

Nieuwe coöperatie voor plattelandsontwikkeling opgericht

DoarpenLân is de naam van de nieuwe samenwerking tussen It Fryske Gea en Landschapsbeheer Friesland. Het is een coöperatie die zich richt op plattelandsontwikkeling. Roel de Jong uit Oranjewoud is benoemd tot directeur van de nieuwe organisatie. Doel van de coöperatie is om in te spelen op initiatieven van bewoners en particuliere organisaties om de kwaliteit van hun leefomgeving te verbeteren. Omrop Fryslan, 5 oktober 2015.
 

Buurtbewoners in Amsterdam-West gaan zelf winkelpanden kopen

In heel het land zoeken gemeenten, winkeliers en vastgoedeigenaren naarstig naar oplossingen om de verloedering van winkelstraten tegen te gaan. Ondertussen loopt de leegstand jaar op jaar op. In de Jan Evertsenstraat in Amsterdam grijpen winkeliers en buurtbewoners naar onorthodoxe maatregelen. Ze starten een coöperatie om zelf winkelpanden te kunnen huren of kopen (JEBC). Voor zover bekend is dit in Nederland het eerste initiatief in zijn soort. FD, 1 oktober 2015.
 Hollandscheveld heeft dorpsregisseur

Na jaren van dromen, praten en voorbereiden gaat de dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt volgende week donderdag echt beginnen. Die dag is de eerste werkdag van dorpsregisseur Jacomijn de Jong. Hollandschevelders hoeven dan niet meer voor hun vragen over de Wmo naar Hoogeveen en wanneer ze niet in aanmerking komen voor hulp vanuit de Wmo kunnen ze die wel krijgen van een van de 160 vrijwilligers die voor de coöperatie actief zijn. Hoogeveensche Courant, 24 september 2015.

 

Interessante zaken

   

Winsum start met proef dorpsbudget

De Winsumer dorpen Adorp, Sauwerd/Wetsinge en Tinallinge kunnen van start met hun eigen dorpsbudget tijdens een proef van de gemeente Winsum. De dorpen kunnen met het dorpsbudget leefbaarheidsinitiatieven financieren die ze zelf bedenken. Met het dorpsbudget geeft de gemeente Winsum dorpsbewoners de mogelijkheid zelf keuzes te maken in het verbeteren van de leefbaarheid van hun dorp. Initiatieven waar deze dorpen aan denken, zijn het aanbieden van een tabletcursus voor 55 plussers, uitvoeren van het thema ‘bloemrijk dorp’, plaatsen en opknappen van zitbankjes, invoeren van een bibliotheekkast of afhaalpunt en het creëren van hondentoiletten. Noorderkrant, 3 oktober 2015.
 

Eerste nieuwe bank in tien jaar vindt zichzelf geen bank

Betalen via een selfie, zo min mogelijk IBAN-codes en dat allemaal realtime: er komt een nieuwe bank in Nederland, maar die bank is eigenlijk geen bank. Althans, dat zegt Ali Niknam (33), oprichter en eigenaar van Bunq. Klik hier voor de video. De Volkskrant, 30 september 2015.


 

Volkel gaat leefbaarheid onderzoeken

Hoe blijft Volkel leefbaar? Dat is de centrale vraag van een groot wijkonderzoek waar de dorpsraad Volkel, woningbouwcorporatie Area en welzijnsinstelling Vivaan maandag mee gestart zijn. De organisaties hebben de hulp ingeschakeld van de 'Buurtbinders', twee dames die met een opvallende caravan de wijk intrekken en mensen ondervragen. Ook de dorpsraad, Area en Vivaan helpen daarbij. Het onderzoek gaat nog de hele maand oktober duren. Het is de bedoeling om het project af te sluiten met een concreet project of bijeenkomst voor de inwoners van Volkel. Brabants Dagblad, 28 september 2015.


 

Samen ondernemen is de toekomst (van de media)

Coöperatief ondernemen. Op de wat belegen naam na, heeft het alles in zich om de ondernemingsvorm van de toekomst te worden. Ver weg van kapitalistische excessen en planeconomie bruisen ondernemingen op mensenmaat, op zoek naar meer dan geld. Van medewerkers- tot lezerscoöperaties, Apache.be brengt een week lang portretten van bedrijven die tonen hoe het anders en beter kan. Beginnen doen ze bij zichzelf. Apache.be, 28 september 2015. 
 

Taking Pope Francis’ message seriously means pushing for worker-owned, green cooperatives

The Pope’s visit to the USA this week comes just two months before pivotal UN climate talks that could lead to a global climate agreement. Climate change will be high on his agenda in planned addresses to the UN and Congress, and it is likely that one of his central concerns will be the economy. In these times, 23 september 2015.

Coöperaties en duurzame energie

 

Energiecoöperaties Hart van Brabant wekken windenergie op

Hart van Brabant-Wind moet de tweede energiecoöperatie worden die windenergie gaat opwekken op de Spinder in Tilburg. Vijf energiecoöperaties uit de regio Hart van Brabant ondertekenden op 30 september 2015 een intentieverklaring om deze coöperatie op te richten. De vijf coöperaties zijn DEC-Oisterwijk, Energie Gilze Rijen, Energiecoöperatie Loon op Zand (in oprichting), Energie Dongen en Hilverstroom uit Hilvarenbeek. Stadsnieuws, 1 oktober 2015.
 

Rotterdamse Haven duurzamer met energiecoöperatie

Partners in de Rotterdamse haven zijn van plan een coöperatie op te zetten om samen energiestromen uit te wisselen, fossiele energie te besparen, duurzame energie beter in te zetten en de CO2-uitstoot te reduceren. Ondernemersvereniging Deltalinqs, kennisplatform SmartPort Rotterdam en de Erasmus Universiteit overwegen voor het Rijnmond gebied een grote energiecoöperatie op te zetten. Binnen deze coöperatie willen de partners grootverbruikers van stroom en warmte, aanbieders van hernieuwbare en fossiele energie, en partijen die energieopslag kunnen faciliteren samenbrengen. “De verwachting is dat energiecoöperaties door uitgekiende systeemintegratie de CO2-uitstoot als gevolg van energieopwekking en -verbruik sterk kunnen reduceren”, schrijft Deltalinqs. Duurzaambedrijfsleven.nl, 30 september 2015.


Groene stroom uit Tilburg vanaf januari te koop

Inwoners van Tilburg kunnen vanaf januari groene energie kopen die in Tilburg is opgewekt. Dat is mogelijk via de coöperatie Energiefabriek013, die daarvoor een partnerschap is aangegaan met energiemaatschappij Greenchoice. Het contract is officieel getekend, nadat de ledenvergadering van Energiefabriek013 haar goedkeuring gaf. Via de site van de coöperatie kunnen mensen klant worden van Greenchoice, die de zekerheid krijgen dat de stroom die ze afnemen in Tilburg is opgewekt. Energiefabriek013 is de wederverkoper. Greenchoice draagt per klant een klein bedrag af aan de coöperatie voor financiering van haar projecten. Brabants Dagblad, 29 september 2015.

 


Agro en Groene ruimte

 

Eerste coöperatieve supermarkt in Brussel

Gezonde, lekkere en betaalbare voeding via eerlijke groepsaankopen. Dat is de idee achter de coöperatieve supermarkt Bees Coop, die over een jaar in Schaarbeek (Brussel) moet openen. Enkele honderden mensen kopen daar nu al samen van lokale leveranciers. Ze bedachten nu een supermarkt die enkel toegankelijk zal zijn voor coöperanten die mee investeren. Bees Coop staat voor Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative. Brusselnieuws.be, 5 oktober 2015.


 

Burgers investeren in toekomst Binnenveld

Burger en boer met elkaar verbinden en wederzijds verantwoordelijkheid geven. Dat is het doel van Coöperatie Binnenvelds Goed. De coöperatie is een initiatief van burgers en bewoners in en rondom het Binnenveld. De initiatiefnemers willen met de aankoop grond, de consument betrekken bij regionale voedselproductie en landbouw in het Binnenveld voor toekomstige generaties behouden. O-gen, 30 september 2015.


 

Verpakkingsarme biologische winkel Amersfoort geopend 

Met de eerste bevoorrading verse, biologische producten is Coöperatie De Nieuwe Graanschuur, aan de Bloemendalsestraat 19 in Amersfoort, eindelijk geopend. De eerste verpakkingsarme winkel van Amersfoort en omstreken geeft daarmee vorm aan idealen om de voedselketen verantwoord te maken. De coöperatie heeft geen winstoogmerk, maar investeert direct in uitbreiding van de biologische productie in en om Amersfoort. Klik hier voor de video. De Stad Amersfoort, 30 september 2015.

 

 

Samenwerking MEE & digitale marktplaats WeHelpen

Onlangs ondertekenden Gertjan van Rossum, directeur WeHelpen, en Jan de Vries directeur MEE Nederland het collectief lidmaatschap van MEE van de coöperatie WeHelpen. Gertjan van Rossum: “Wehelpen.nl is een sociale online marktplaats. WeHelpen gelooft in informele zorg, burenhulp en nabuurschap op een nieuwe, eigentijdse manier. Met WeHelpen kan iemand aangeven dat hij of zij best een keer iemand een handje wil helpen. Of aangeven waarbij hij of zij zelf hulp kan gebruiken. WeHelpen is gratis, iedereen vanaf 16 jaar kan een account aanmaken. De digitale marktplaats maakt het makkelijk om informele hulp te vragen, aan te bieden en te organiseren.” Emerce, 1 oktober 2015.


Governance sheet voor de Coöperatie MSB in optima forma

Het inrichten van een Medisch Specialistisch Bedrijf (“MSB”) is natuurlijk maatwerk. Zoals u kunt lezen in het artikel ‘Integratiekansen voor het Medisch Specialistisch Bedrijf’ zijn er diverse mogelijkheden om een MSB te structureren. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de medisch specialisten in loondienst, de chefs de clinique en de ziekenhuisapothekers bij het MSB te betrekken. De Coöperatie kan namelijk naast leden ook deelnemers (die formeel niet als leden worden aangemerkt en geen stemrecht hebben in de algemene ledenvergadering) toelaten. Recht in de zorg, 25 september 2015.


Coöperatieve evenementenagenda

 

20 oktober, congres ‘Wij Doen het Zelf – Samen beter ondernemen’ 

De kracht van de werknemerscoöperatie. Leer bij over samenwerking in de korte (bio)keten, aankoopgroeperingen, dorpscoöperaties, coöperatieve alternatieven in de zorg-, huisvesting- en energiesector. Plaats: Conferentiecentrum ALM, Antwerpen, België. Klik hier voor meer info.
 

21 oktober, SE Café - Special Edition Dutch Design Week

Wat? Social Enterprise Café Eindhoven.
Voor wie? (Sociaal) ondernemers, geïnteresseerden in sociaal ondernemerschap.
Waar? Piet Hein Eek Fabriek, Eindhoven 
Wanneer? Woensdag 21 oktober van 17:15 tot 19:00 (inloop vanaf 17:00).
Meer info? Klik op deze link


Bewonersinitiatieven met plannen om te ondernemen? Pitch mee op 12 november!

Zijn jullie een bewonersinitiatief met plannen om te gaan ondernemen? LSA en KNHM Participaties BV kunnen je een stap verder helpen met advies en startkapitaal. Pitch mee op donderdag 12 november! Klik hier voor meer info.


20 november, Evenement Hier Opgewekt

De toekomst voor lokale energieopwekking lijkt veelbelovend. Maar makkelijk is het niet. Lokale duurzame energie initiatieven steken heel veel energie in het oplossen van knelpunten. Werkt dat? Is lokaal duurzaam robuust? Niet iedereen ziet het als een bestendige beweging. Een ding is zeker: initiatieven zijn op zoek naar manieren om robuustheid te krijgen: het vinden van de juiste schaal, het betrekken van veel leden en klanten, het realiseren van productiecapaciteit en samenwerking met uiteenlopende partijen. 
Tijd: 9:00-18:00 uur. Locatie: Fokker Terminal, Den Haag. Klik hier voor meer info.


28 november, LimburgLab: Is jouw club of vereniging JongerenProof?

Plaats: Congrescentrum Fortunato Sittard
Tijd: 09:30 – 13:30 uur
Kik hier voor meer info.
 

Elke derde zondag van de maand, infomiddag Ecodorp Boekel 

Elke derde zondagmiddag van de maand verzorgt Ecodorp Boekel een presentatie en rondleiding. Dat begint in Nia Domo (St. Agathaplein 6, Boekel) om 13:00 en duurt tot ongeveer 17:00. Het is een vol programma, dus probeer er vanaf het begin bij te zijn, anders mis je veel. Voor meer info klik hier

 
Coopnet voert projecten (begeleiding van nieuwe en bestaande coöperaties) uit met steun van de provincie Noord-Brabant in het kader van de regeling Leefbaarheid in Brabant (L@B). 
 
Tweet
Share
Forward to Friend
                           
 


Binderseind 36  5421 CJ GEMERT
0492 -78 53 58 of 06-531 691 82 

www.coopnet.nl info@coopnet.nl