Copy
Bekijk deze mail in uw browser

Met deze nieuwsbrief willen we u informeren over nieuws en activiteiten van EIZT/ZTL. In deze nieuwsbrief:

  • Uitnodiging Hightech meets Health: slim toepassen van wearables in de zorg

  • EIZT aanwezig bij Rabobank members only event

  • Congres Technologie en Zorgonderwijs: inschrijven kan nu!

  • ZTL aanwezig bij bijeenkomst Zorg aan Zet over talentontwikkeling 

  • Hackathon-weekend bij Daelzicht zeer geslaagd

  • Symposium 14 november 2014: Cliëntenparticipatie bij onderzoek over de zorg 

  • Nieuws en agenda EIZT/ZTL

Uitnodiging Hightech meets Health: schrijf nu in!

Slim toepassen van wearables in de zorg


Op welke manieren kunnen we ‘wearables’ slim toepassen in de zorg? Deze kernvraag staat centraal tijdens de innovatieworkshop ‘HighTech meets Health’ op donderdag 20 november in Conference Center The Strip op de High Tech Campus in Eindhoven.
 
Bij diverse kennisinstellingen op het gebied van Gezondheidszorg, ICT en Techniek is kennis beschikbaar over ‘meten aan de mens’. Bij het bedrijfsleven is veel behoefte aan meer kennis over welke vragen er in de Gezondheidszorg spelen en hoe ze daar met hun producten een bijdrage aan kunnen leveren. Zorgpartners zijn op zoek naar hoe ze het meten eenvoudig, efficiënt en slim kunnen inrichten. Laat u deze dag inspireren door deze specialisten op dit vakgebied en ga na de lezingen samen op zoek naar nieuwe innovaties en toepassingen in een interactieve brainstormsessie. Voor meer informatie klik hier!
 

EIZT aanwezig bij Rabobank Members Only event
 

Rabobank Westelijke Mijnstreek organiseert jaarlijks een ledenevent onder de naam Members Only. Dit jaar vond dit evenement plaats op woensdag 15 oktober van 19.30-23.00 uur in Fitland te Sittard. De Rabobank bood haar gasten een gevarieerd programma aan met een plenaire lezing, verschillende workshops en entertainment. Daarnaast werd er een belevingsruimte ingericht waar gasten daadwerkelijk konden kennismaken met allerlei innovatieve ontwikkelingen in de zorg. In deze ruimte heeft EIZT deelgenomen met veel verschillende innovaties die op dit moment ontwikkeld maar ook gehanteerd worden.

Inschrijven kan vanaf nu!

Congres Technologie en Zorgonderwijs, 10 december 2014
 

Innovatieve zorgconcepten zijn noodzakelijk omdat er in toenemende mate een spanningsveld is tussen zorgbehoefte en zorgverlening. Binnen deze zorgconcepten neemt technologie een steeds belangrijkere rol in. Maar wat betekent dat eigenlijk voor huidige en toekomstige zorgprofessionals? Hoe worden zij op deze verandering voorbereid? Hoe geef je zorgtechnologie vorm in het onderwijs? Hoe zorgen we ervoor dat mensen ‘bijblijven’? Wat moet de inhoud van de opleidingen zijn en wie bepaalt dat eigenlijk? Deze vragen staan centraal tijdens het interactive congres Technologie en Zorgonderwijs dat door EIZT/ZTL wordt georganiseerd op 10 december aanstaande in ‘s Hertogenbosch. Wilt u de visie van gerenommeerder sprekers op dit terrein horen? Meediscussieren over deze onderwerpen? Schijf u dan nu hier in. Voor meer informatie over het congres kijkt u hier.

ZTL aanwezig bij bijeenkomst Zorg aan Zet

Lerend netwerk imago: Talentontwikkeling


Op 27 november aanstaande organiseert Zorg aan Zet een bijeenkomst rondom het thema Talentontwikkeling in de Zorg. Tijdens deze bijeenkomst zal Ton Pagen, Programmaleider van ZTL, praten over talentontwikkeling in de zorg gerelateerd aan de toenemende rol van technologie in de zorg. Steeds meer nieuwe technieken en digitale systemen doen hun intrede in dit vakgebied. Zowel voor zorgmedewerkers als voor zorgvragers zal dit gevolgen hebben. ZTL zet zich in voor een succesvolle implementatie van technologie in de zorg. Bestaande MBO-zorgopleidingen worden aangepast en nieuw ontwikkeld, zoals de onlangs gestarte opleiding Zorgtechnicus. Als u meer wilt weten over het programma klikt u hier.

Hackathon-weekend bij Daelzicht zeer geslaagd
 

In het weekend van 10 tot en met 12 oktober heeft een door EIZT georganiseerde Hackathon plaatsgevonden op locatie bij zorginstelling Daelzicht. Tijdens een Hackathon zoeken studenten vanuit diverse disciplines in competitieverband naar oplossingen voor een concreet probleem in de zorg. Dit keer deden 4 teams mee, bestaande uit studenten Built Environment, Communication & Multimedia Design, Social Work, Ergotherapie, Fysiotherapie en Facility Management. De vraag die op tafel lag: Hoe kunnen we van het badritueel voor cliënten van Daelzicht een wellnessbeleving maken?
 
Na een introductie door de Manager Beschermd Wonen gingen de studenten aan de slag. Er werd heel hard nagedacht, geknutseld en gewerkt, met als resultaat een aantal zeer innovatieve ideeën. De jury, bestaande uit Jan Valkenborgh, Luc de Witte, Paulette Wauben, Erik Joosten, Richard Becker, Gerda Houben-Hall en ouder van een cliënt, was zeer tevreden over de ontwikkelde ideeën, en had grote moeite met het aanwijzen van één winnend team!
 
Alle deelnemers ontvingen een bewijs van deelname, studiepunten en een presentje. Het winnende team won 100 euro per persoon. Bovendien werd er een nieuw team samengesteld dat een voucher van 2500 euro ontving voor de verdere ontwikkeling van de ideeën.  

Symposium 14 november 2014 bij Tilburg University
Cliëntenparticipatie bij onderzoek over de zorg

Het betrekken van cliënten bij onderzoek over de zorg staat, zowel in Nederland als internationaal, volop in de belangstelling. Maar hoe geef je dat nu vorm? De mate waarin een cliënt participeert kan variëren van informeren, consulteren, adviseren, meewerken in partnership tot meebeslissen, ook wel bekend als de participatieladder.
 De mate en wijze van inbreng van cliënten bij onderzoek over de zorg staat in dit symposium centraal. Diverse onderzoekers en cliënten(vertegenwoordigers) gaan in op de participatie vanuit verschillende rollen van cliënten. Welk niveau van inbreng is gewenst? Is meer altijd beter of moeten we het hebben over betekenisvolle inbreng? Wat hebben cliënten én onderzoekers nodig om op een optimale wijze bij te kunnen dragen aan onderzoek? Hoe kom je als onderzoekers aan goede cliënten en hoe vinden cliënten goede onderzoekers?

Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? Bezoek dan het ISOQOL NL symposium op 14 november 2014. Via de website www.ISOQOL.nl kunt u zich inschrijven. Leden van ISOQOL en Vereniging voor Epidemiologie betalen 40 euro (niet-leden 60 euro). We vragen u dit bedrag na inschrijving via de website van ISOQOL NL over te maken naar NL72 INGB 0006 8772 85 o.v.v. uw naam en ‘congres ISOQOL-­‐NL 2014’.

Voor vragen kunt u terecht bij Nanne Bos (n.bos@nivel.nl) of Sandra Beurskens (sandra.beurskens@zuyd.nl)


Programma:
09:30-10:00 Inloop en koffie/thee
10:00-10:15 Korte opening en intro programma door dagvoorzitter: Prof. dr. Sandra Beurskens (Zuyd Hogeschool, UM)
10:15-10:45 Wat is cliëntenparticipatie?
Spreker: dr. Meralda Slager (opleidingsmanager Verpleegkunde aan de Haagse Hogeschool)
10:45-11:15 Sterke verhalen uit het ziekenhuis – ziekenhuiszorg verbeteren met patiëntenervaringen
 Spreker: dr. Stans van Egmond (senior onderzoeker, Rathenau Instituut)
11:15-11:45 KLIK en focusgroepen bij jongvolwassenen met stollingsziekten Sprekers: dr. Lotte Haverman (post-­‐doc onderzoeker, Emma Kinderziekenhuis/AMC) en Perrine Limperg MSc (PhD-­‐student, Emma Kinderziekenhuis/AMC)
11.45-13:00 Postersessie en lunch
13:00-13.30 Inclusief onderzoek: academicus en onderzoekspartner samen op weg, maar hoe? Spreker: drs. Susan Woelders (onderzoeker, VUmc Metamedica)
13:30‐14:00 Patiëntenorganisaties in onderzoek; patiënten van onderzoeksobject naar onderzoekspartner
 Spreker: dr. Truus Teunissen (onderzoeker, VUmc Metamedica/EMGO+ en adviseur patiëntenparticipatie Longfonds)
14:00-14:30 Opleiden van onderzoekers: wat hebben ze nodig om cliëntparticipatie in onderzoek optimaal vorm te geven?
Sprekers: drs. Esther Stoffers (beleidsmedewerker, Huis voor de zorg) en dr. Albine Moser (docent-­‐onderzoeker, Zuyd Hogeschool, UM)
14:30-15.00 Pauze
15:00-15:30 Gespreksmethode 'De stem van patiënten' Spreker: dr. Lieke van der Scheer (post-­‐doc onderzoeker, afdeling wijsbegeerte, Universiteit Twente)
15:30-16:00 Opleiden van cliëntvertegenwoordigers: Een vloek of een zegen? Spreker: dr. Maarten de Wit (trainer en adviseur, Tools2use)
16.00 Lessons learned + afronding 

Nieuws en agenda EIZT/ZTL
 

Bent u benieuwd naar de laatste nieuwsberichten over EIZT /ZTL? Of wilt u weten welke events we organiseren? Kijkt u op de homepage. Daar vindt u altijd de meest actuele stand van zaken!

2014 Eizt, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp