Copy
Bekijk deze mail in uw browser

Met deze nieuwsbrief willen we u informeren over nieuws en activiteiten van EIZT/ZTL. In deze nieuwsbrief:

 • Help EIZT de Hersenbokaal 2014 te winnen en stem!

 • Hackathon 10-12 oktober: Van wasstraat naar wellnessbeleving

 • 'Facilitating movement implicity' genomineerd voor RAAK-award

 • Congres Technologie en Zorgonderwijs: inschrijven kan nu!

 • MEETPUNT: voor alle vragen op het gebied van meten

 • Stagiaires van Daalhof aan de slag in de wijk

 • Themadag Technologie in de Zorg groot succes

 • 3 Digitale Dagen 2014

 • EIZT dingt mee naar de Nationale Zorgvernieuwingsprijs

 • Nieuws en agenda EIZT/ZTL

Help EIZT de Hersenbokaal 2014 te winnen en stem!
 

Misschien had je het al gehoord: Zuyd/EIZT is één van de drie genomineerden voor de Hersenbokaal 2014. De Hersenbokaal is een prijs die de Hersenstichting uitlooft voor het beste idee dat ervoor zorgt dat de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening toeneemt.
 
Wij hebben voor de bokaal het idee ingezonden om gerichte inzet van hulpmiddelen voor armondersteuning te bevorderen. Armsteunen zijn relatief onbekende hulpmiddelen die een geweldige steun kunnen zijn voor mensen met een aangedane armfunctie. We willen een adviesprotocol te ontwikkelen waarmee gebruikers zelf kunnen kijken of zo’n hulpmiddel wat voor hen is. Daarnaast krijgen zorgverleners inzicht in wat beschikbaar is en voor wie het kan werken. Dit willen we gaan doen in samenwerking met gebruikers en alle partijen die betrokken zijn bij het selectieproces voor deze hulpmiddelen.
 
De winnaar van de hersenbokaal wint een bedrag om het ingediende project daadwerkelijk uit te kunnen voeren. De winnaar wordt gekozen op basis van een publieksstemming en een jury presentatie.
 
Voor de publieksstemming hebben we jullie hulp nodig! Als je hier klikt  kom je op de website van de hersenstichting en kun je filmpjes van de drie genomineerde ideeën bekijken en er op stemmen.
Ons plan is te zien in project 1: Een goede match tussen armondersteuning en cliënt! Het filmpje legt nog eens duidelijk uit wat ons idee inhoudt. Als je het EIZT/Zuyd idee ook zo’n goed idee vindt, stem dan meteen op ons idee! Dat kan met de button direct naast het filmpje.
 
Voel je vrij om dit bericht te delen me anderen! Help ons met het winnen van de Hersenbokaal. En als je vragen hebt over het project kun je contact opnemen met Loek van der Heide: (loek.vanderheide@zuyd.nl)

Hackathon 10-12 oktober
Van wasstraat naar wellnessbeleving
 

Een hackathon begint met een aantal uitdagende ingredienten: een vraagstuk uit de zorgpraktijk, meerdere teams bestaande uit studenten en experts en een tikkende klok. Het is een nieuw concept om op een uitdagende manier snel tot innovatieve ideeën te komen.
 
In een hackathon onderzoeken een aantal teams van studenten van verschillende disciplines binnen beperkte tijd, een vraagstuk uit de zorgpraktijk dat vraagt om een oplossing. De teams bestaan uit zorgprofessionals en studenten van verschillende opleidingen, die ieder hun eigen en diverse expertises en referentiekaders meebrengen. Voor alle informatie over hackathons: klik hier!

‘Facilitating movement implicitly’ genomineerd voor RAAK-award!

Het project ‘Facilitating movement implicitly’ van Susy Braun is door een vakkundige jury onder leiding van oud-lector Margo Brouns genomineerd voor de RAAK-award. Uit 30 projecten heeft de jury 10 projecten genomineerd waarvan zij vindt dat deze het beste voldoen aan de criteria voor de prijs. Meer informatie over de inhoud van het project is hier te vinden. 
De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking vindt plaats tijdens het SIA-congres op 27 november. De 10 genomineerden projecten krijgen de mogelijkheid zich te presenteren. Dan wordt ook de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

Inschrijven kan vanaf nu!

Congres Technologie en Zorgonderwijs, 10 december 2014
 

Innovatieve zorgconcepten zijn noodzakelijk omdat er in toenemende mate een spanningsveld is tussen zorgbehoefte en zorgverlening. Binnen deze zorgconcepten neemt technologie een steeds belangrijkere rol in. Maar wat betekent dat eigenlijk voor huidige en toekomstige zorgprofessionals? Hoe worden zij op deze verandering voorbereid? Hoe geef je zorgtechnologie vorm in het onderwijs? Hoe zorgen we ervoor dat mensen ‘bijblijven’? Wat moet de inhoud van de opleidingen zijn en wie bepaalt dat eigenlijk? Deze vragen staan centraal tijdens het interactive congres Technologie en Zorgonderwijs dat door EIZT/ZTL wordt georganiseerd op 10 december aanstaande in ‘s Hertogenbosch. Wilt u de visie van gerenommeerder sprekers op dit terrein horen? Meediscussieren over deze onderwerpen? Schijf u dan nu hier in. Voor meer informatie over het congres kijkt u hier.
MEETPUNT: voor alle vragen op het gebied van meten

In de zorg wordt veel gemeten. Denk aan het meten met vragenlijsten, maar ook aan het meten met sensoren. Hoe kan dat slimmer, doelgerichter en efficiënter en hoe kan technologie daar een bijdrage aan leveren? Via MEETPUNT als 'podium' willen we zorginstellingen, bedrijven, kennisinstellingen en het onderwijs verbinden op vraagstukken rondom meten. Vooral de vragen op het snijvlak van disciplines vormen de uitdaging.
 
MEETPUNT plaatst zich tussen de onderzoeks- en onderwijswereld van de opleidingen en lectoraten van Zuyd Hogeschool, het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en technologie (EIZT), het bedrijfsleven en de dagelijkse praktijkzorg. En staat midden in de wereld van meetinstrumenten, van vragenlijsten, observaties tot (nieuwe) technologische mogelijkheden, zoals activiteitenmeters, apps en wearables in de zorg. We hebben een helder doel voor ogen: ervoor zorgen dat registreren slimmer, makkelijker en sneller kan, waarbij ook technologie kan worden ingezet en toegepast in de dagelijkse zorgpraktijk.
 
De kracht van MEETPUNT is dat we bij het definiëren en oplossen van vraagstukken met meerdere disciplines samenwerken (fysio-, ergotherapie, logopedie, verpleegkunde, ICT, biometrie, techniek en economie). Verbinden van partijen behoort tot onze taak.
 
Meer weten over Meetpunt?
 • Reserveer woensdag 8 oktober (12.30u tot 13.30u) in je agenda. Dan is er een refereerbijeenkomst over meetpunt in het nieuwe beweeg/meetlab nabij de opleiding biometrie (A1.106) op Zuyd Hogeschool.
 • De kick-off van het Meetpunt zal plaatsvinden tijdens het symposium op de Kennis in Bedrijf dag op donderdag 27 november 2014.
 • Neem contact met ons op: meetpunt@zuyd.nl.

Ervaring opdoen met met zorg en techniek
Stagaires van Daalhof aan de slag in de wijk
 

Maandag 15 september was het zover; de eerste stagiairs van WijkLeerbedrijf Maastricht Daalhof meldden zich in het leerhome aan de Herculeshof 22 in Maastricht. De stagiairs volgen een tweejarige BOL-opleiding Helpende zorg en welzijn en zijn voor een belangrijk deel van de week actief in de praktijk. Tijdens de werkzaamheden worden ze intensief begeleid door ROC Leeuwenborgh en medewerkers van zorg- en welzijnsinstellingen Mosae Zorggroep, Levantogroep en Radar. De komende periode pakken onze stagiairs informele zorgvragen op uit de wijk Daalhof. Denk daarbij aan klusjes in en om het huis, samen wandelen, huisbezoeken afleggen en bewoners halen en brengen naar dagactiviteiten.

Het WijkLeerbedrijf focust naast de 'normale' werkzaamheden ook op zorg en technologie. Daarom onderzoeken WijkLeerbedrijf Maastricht Daalhof en Zorgtechniek Limburg samen actief welke hulpmiddelen en technologieën passen bij zorgvragers in de buurt. De stagiairs leren op deze manier  over de steeds belangrijker wordende techniek in de zorg.
Themadag Technologie in de Zorg groot succes
EIZT programma druk bezocht


De zorgsector in Nederland verandert zeer snel. Steeds meer mensen hebben hulp nodig, maar steeds minder mensen kunnen die hulp geven. Technologie speelt een steeds grotere rol in de zorg. De themadag Technologie in de Zorg op 10 september was een uitgelezen kans om kennis te maken met de beschikbare hulpmiddelen en technologie binnen ons vakgebied. Studenten, instellingen en bedrijfsleven ontmoetten elkaar op Zuyd Hogeschool tijdens een boeiend programma, waarin ook EIZT een belangrijk aandeel had. Zo’n 190 mensen bezochten de workshops, er was veel interesse voor de programmalijnen van EIZT en last but not least: voor de standhouders die toonden met welke aspecten van zorg zij zich bezig hielden.
 
Inmiddels is grondig teruggekeken op de dag en het blijkt dat deelnemers en bezoekers erg tevreden zijn. Ze waarderen de dag gemiddeld met een 8. Studenten hebben de mogelijkheden om hulpmiddelen zelf te kunnen proberen hoog gewaardeerd. Het onderwerp Robotica heeft ook hoge ogen gegooid bij de studenten. Verder was het voor een groot deel van de studenten ook belangrijk om in het algemeen dingen te testen en kennis te verzamelen. De ‘real-life’ aanpak bleek een goede te zijn. Ook door de exposanten werd de dag goed gewaardeerd. Met name het enthousiasme en de interesse van de studenten werden positief ervaren.

EIZT dingt mee naar de Nationale Zorgvernieuwingsprijs

De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is dé prijs die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn in Nederland op weg helpt. Alle kanshebbers krijgen waardevolle tips en contacten met potentiele financiers. De winnaar krijgt € 75.000 om zijn idee uit te voeren. De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds.

Zo werkt het
Elke twee jaar is er de mogelijkheid om een goed idee voor betere zorg en welzijn in te sturen. Dat idee hoeft nog niet helemaal uitgewerkt te zijn. Uit de 294 inzendingen zijn 84 kanshebbers gekozen. Voor deze inzenders werd het Zorgvernieuwingsatelier georganiseerd. Daar kregen ze hulp en advies bij het uitwerken van hun idee. Het uitgewerkte idee sturen ze opnieuw in. Een speciale vakjury kiest daaruit de genomineerden. Bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag bepalen uiteindelijk wie van de genomineerden de prijs wint.
Het thema dit jaar is Mantelzorg. EIZT dingt mee met het volgende voorstel: Mantelzorger zijn kost tijd en energie. Veel mantelzorgers, maar liefst 450.000 mensen, zijn overbelast. Ze lopen tegen praktische problemen aan en krijgen nauwelijks ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen voor die problemen. Gelukkig is er al veel aandacht voor ondersteuning op psychisch en relationeel vlak en respijtzorg. Echter de kleine dagelijkse problemen, die zo veel ergernis en  ongemak kunnen opleveren voor mantelzorgers, worden veelal vergeten. Mantelzorgers vinden daardoor vaak zelf het wiel uit. Daarnaast bezitten mantelzorgers over veel ervaring en kennis die nu niet altijd benut wordt.
Het is zonde om deze schat van informatie onbenut te laten. Door het ontwikkelen van Idee! geven we de mantelzorgers een platform om deze kennis te delen. Idee! is een digitaal prikbord waar mantelzorgers oplossingen voor hun dagelijkse problemen en ongemakken in het uitoefenen van mantelzorg, kunnen plaatsen, zodat andere mantelzorgers dit idee kunnen kopiëren. Dit spaart veel tijd voor de mantelzorger die een oplossing voor zijn probleem zoekt en het geeft de mantelzorger die een idee plaatst een goed gevoel. Uniek is het feit dat Idee! gekoppeld wordt aan een reeds bestaand informatiesysteem over hulpmiddelen en handige producten; Sjoboks, dat absoluut gebruiksvriendelijk is gebleken. Dit informatiesysteem is speciaal ontwikkeld voor ouderen en mensen met weinig computerervaring en getest onder ouderen en mensen met een visuele, auditieve of leesbeperking.

Nieuws en agenda EIZT/ZTL
 

Bent u benieuwd naar de laatste nieuwsberichten over EIZT /ZTL? Of wilt u weten welke events we organiseren? Kijkt u op de homepage. Daar vindt u altijd de meest actuele stand van zaken!

2014 Eizt, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp