Copy
Bekijk deze mail in uw browser

Met deze nieuwsbrief willen we u informeren over nieuws en activiteiten van EIZT/ZTL. In deze nieuwsbrief:

 • Opening wellness badkamer voor cliënten Daelzicht

 • EIZT/ZTL helpt zorginstelling met maken strategische keuzes rondom zorgtechnologie

 • ZTL tekent samenwerkingsovereenkomst met het Zorginnovatie Atelier van Vivantes Zorggroep 

 • Voor cliënten, mantelzorgers en WMO consulenten: Roadshow hulpmiddelen zorgtechnologie 

 • 'Doe mee met Dare2Care! Ondernemers brengen samen innovaties op de markt 

 • Nieuws vanuit Meetpunt

 • Samen zorgtoekomst schrijven

 • Pilot training 'Gezond en lekker eten in de zorginstelling'

 • QBMT en 1Minuut Zorginnovatie nieuwe partners voor ZTL

 • EIZT vertegenwoordigt Nederland in het EASTIN-netwerk

 • EIZT/ZTL op sociale media

 • Nieuws en agenda EIZT/ZTL
   

Slimme combinatie van functionaliteit en beleving
Opening wellness badkamer voor cliënten Daelzicht


Zorginstelling Daelzicht kenmerkt zich door een innovatieve kijk op de zorg voor mensen met een beperking. Het ontwikkelen van een belevenispark in Heel met nieuwe vormen van dagbesteding tegen lagere kosten is daar een voorbeeld van, maar ook op kleinschalig niveau wordt hieraan invulling gegeven. Zo is op woensdag 20 januari een heuse wellness badkamer in gebruik genomen in één van de woningen op het terrein voor beschermd wonen in Heel. Een win-win-win situatie voor cliënten, verwanten en zorgmedewerkers.
 

In bad gaan wordt een beleving
Gerda Houben-Hall, teamleider van de Rozenhof: “Met de wellness badkamer hebben we gezocht naar een optimale combinatie van functionaliteit én beleving. In bad gaan hoort er natuurlijk bij, maar onze badkamers zijn nou niet bepaald gezellig ingericht. De nieuwe badkamer is dat absoluut wel. Je waant je in een kuuroord, compleet met een sterrenhemel als plafond, een warme inrichting, lekkere geuren, rustgevend geluid én een groot scherm waarop je alle sferen die je maar kunt bedenken, tevoorschijn kunt toveren. Daarmee wordt in bad gaan niet langer iets wat moet, maar wordt het een ontspannende belevenis voor onze cliënten.”
 
Win-win-win situatie
Bijkomend voordeel is dat ook bezoekende familieleden een extra activiteit kunnen ondernemen. Bleven de activiteiten tot nu toe vaak beperkt tot een wandeling maken of gezellig koffie drinken; nu zijn de mogelijkheden uitgebreid met bijvoorbeeld samen een dvd bekijken tijdens het badderen. En als vader, moeder, broer of zus bij de cliënt blijft als deze in bad gaat, kunnen de zorgmedewerkers deze tijd weer aan andere cliënten besteden… Een win-win-win situatie dus!
 
Nét dat beetje extra bieden
De wellness badkamer past perfect bij de manier waarop Daelzicht denkt over goede zorg: door anders te kijken naar bestaande vragen, bereiken we meer, en bieden we nét dat beetje extra in de zorg aan onze cliënten. Beleving is daarin een belangrijke component. Gerda: “Ik ben van plan om ook de andere badkamers in de Rozenhof nog aan te pakken. Zo denken we bijvoorbeeld aan een badkamer in het jungle-thema, of een koninklijke badkamer waar je als een echte prins of prinses verwend wordt... En natuurlijk vinden wij het prima als ook andere cliënten dan alleen de Rozenhof-bewoners een keer komen genieten!”
 

EIZT/ZTL helpt zorginstelling met maken strategische keuzes rondom zorgtechnologie

Recent heeft EIZT/ZTL een strategiesessie verzorgd voor het MT van een zorginstelling in Limburg. Het resultaat van deze sessie; de deelnemers hebben een gezamenlijk en breed  gedragen beeld van de toepassing van zorgtechnologie en de hierbij passende dienstverlening. Tijdens de sessie werd diepr ingegaan op thema’s als ‘wie zijn de  klanten die de instelling wil  bedienen?’, ‘welke zorgtechnologie en welke toegevoegde waarde biedt de instelling deze klanten?’, ‘welke kwalitatieve en kwantitatieve voordelen ziet de instelling bij de inzet van zorgtechnologie?’ en uiteraard ‘hoe gaat men deze realiseren?’
 
Wilt u weten wat EIZT/ZTL op dit vlak voor uw organisatie kan betekenen? Ook voor u kunnen we een sessie of workshop organiseren. Neemt u daarover contact op met Josine Warnier!


 
ZTL tekent samenwerkingsovereenkomst met het Zorginnovatie Atelier van Vivantes Zorggroep

Recent ondertekenden Zorgtechniek Limburg en het Zorginnovatie Atelier van Vivantes Zorggroep een samenwerkingsovereenkomst. Het Zorginnovatie Atelier (ZIA) van Vivantes Zorggroep is een plek waar nieuwe zorginnovaties worden bedacht, uitgetest en doorontwikkeld. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met diverse bedrijven en Zorgtechniek Limburg (ZTL). Door de samenwerking met ZTL wordt straks een van de door ZTL ontwikkelde onderwijsmodules op het gebied van zorgtechnologie, vertaald naar een praktijkmodule die leerlingen volgen in het Zorginnovatie Atelier. Zo kunnen zorgprofessionals en studenten in concrete praktijksituaties ervaren hoe diverse zorg technologieën hun werk kunnen ondersteunen.


Van l naar r: Toon van Baal (lid stuurgroep ZTL), Tom Brandsma (adviseur zorgvernieuwing Vivantes Zorggroep),
Ren Hendrix (Directeur ZTL), Josine Warnier (Manager Externe Relaties ZTL), John Stegerman (Raad van Bestuur Vivantes Zorggroep)

Voor cliënten, mantelzorgers en WMO consulenten:
Roadshow hulpmiddelen zorgtechnologie

EIZT/ZTL organiseert samen met het Huis voor de Zorg en Stichting Onbeperkt een roadshow rondom het thema ‘hulpmiddelen zorgtechnologie’. Vraagt u zich ook wel eens af welke (technologische) hulpmiddelen voor de zorg er tegenwoordig allemaal beschikbaar zijn? Of heeft u misschien behoefte aan bepaalde hulpmiddelen maar heeft u geen idee waar u deze kunt krijgen of wat ze kosten? Wij bieden u graag de gelegenheid om uw kennis op het gebied van hulpmiddelen en ondersteunende technologie uit te breiden. Dat doen we in een roadshow die in maart en april langs 6 locaties in Limburg trekt. U kunt hier gratis terecht om kennis te maken met een scala aan hulpmiddelen die uw leven en uw zelfstandigheid op een positieve manier kunnen veranderen.
 
Het evenement bestaat uit een marktgedeelte waarop het aanbod van (technologische) hulpmiddelen wordt gepresenteerd en een drietal workshops waarin dieper wordt ingegaan op bepaalde thema’s.
 
Het programma van de roadshow is als volgt:
13:00 – 13:15     Opening
13:15 – 16:30     Info-markt
13:30 – 14:00     Workshop 1        Uw huis toekomstbestendig
14:15 – 14:45     Workshop 2        Zorgtechnologie thuis: ervaringen van de gebruiker
15:00 – 15:30     Workshop 3        Meer bewegen door technologie
 
Kijk in het schema om te zien wanneer de roadshow bij u in de buurt is:

Locatie Adres Datum
Zorg Academie Henri Dunantstraat 2
Heerlen
Donderdag 10 maart
ROC Leeuwenborgh Sibemaweg 20
Maastricht
Donderdag 17 maart
Zuyderland
(Orbis Medisch Centrum)
Dr. H. Van der Hoffplein 1
Geleen
Donderdag 24 maart
ROC Gilde Kerkeveldlaan 1
Roermond
Donderdag 31 maart
ROC Gilde Groenveldsingel 40
Venlo
Donderdag 7 april
ROC Gilde Drakesteyn 5
Weert
Donderdag 14 april

 
U bent van harte uitgenodigd op een van onze roadshows! De entree is gratis, maar wij stellen het op prijs als u zich van te voren aan wilt melden, zodat wij een inschatting kunnen maken van het aantal bezoekers. Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Dat kan, door een mailtje te sturen naar Janou Munnich. Vermeld hierbij dan om welke locatie het gaat en met hoeveel personen u aanwezig zult zijn. In deze mail kunt u zich ook aanmelden voor één of meer workshops, waardoor u verzekerd bent van een plaats!

Doe mee met Dare2Care!
Ondernemers brengen samen innovaties op de markt


Een startende ondernemer wordt gecoacht door een ervaren ondernemer om een innovatief product op de complexe zorgmarkt te introduceren. Dit was het doel van het Dare2Care traject. In de afgelopen 2 jaar heeft de zorgmarkt kennis mogen maken met innovaties variërend van een incontinentiesensor tot en met een innovatief matras en demontabele zorgaanbouwen. In de praktijk blijkt het erg lastig om mooie zorginnovaties zoals deze op de markt te brengen. Vaak strandt een innovatie voordat het op de markt komt mede door de onervarenheid van startende ondernemers.  
 
Gezien het succes van het project willen we ook andere startende ondernemers de kans gaan bieden om op deze manier hun innovatie verder te brengen. Dus:
 • Ben jij een startende ondernemer met een innovatief product voor de zorg meld je dan nu aan voor een nieuwe editie van het Dare2Care traject!
 • Ben je een ervaren ondernemer in de zorg en vind je het leuk om een startende ondernemer te coaches meld je dan ook aan! 
Voor meer informatie kun je alvast kijken op de website van Dare2Care. Als je vragen hebt, of als je je wilt aanmelden kun je ook contact opnemen met Paulette Wauben
 

                                                               


Onderzoek naar activiteitenmeters bij chronische aandoeningen op dreef

In januari is het project RAAK activiteitenmeters gestart, waarbij gekeken wordt naar de toepassing van commerciële activiteitenmeters binnen de zorg. Inmiddels hebben meer dan 100 mensen met een chronische ziekte deelgenomen aan de validatiestudie. In deze studie voeren deelnemers een activiteitenprotocol uit om te bepalen of de geselecteerde activiteitenmeters correct meten tijdens dagelijkse activiteiten. Terwijl de metingen voor de validatiestudie doorlopen, wordt parallel hieraan een tweede studie opgestart. Hierbij wordt gekeken naar de hanteerbaarheid en toepasbaarheid van activiteitenmeters in het zorgproces binnen eerstelijns fysio- en ergotherapiepraktijken. Ervaringen van zowel therapeuten als cliënten zullen in kaart worden gebracht. 

 
Heeft u een vraag over meten in de zorg? Stuur een mail naar meetpunt@zuyd.nl of ga naar onze website www.meetpunt.eu. U kunt hier meer informatie vinden over onze werkwijze of u kunt direct uw vraag stellen.

Samen zorgtoekomst schrijvenIemand opleiden voor een loopbaan in het onderwijs. Een uitdaging in de wetenschap dat alle kennis die je nu overdraagt, over enkele jaren, misschien zelfs maanden, gedateerd is. Luc de Witte, hoogleraar zorg en technologie en directeur Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) en Ren Hendrix, directeur Zorgtechniek Limburg (ZTL), kwamen tot de conclusie dat ze elkaar nodig hebben om de gewenste brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Klik hier voor meer!

Pilot training ‘Gezond en lekker eten in de zorginstelling’
Wat weten we ervan en hoe beïnvloeden we het?


In de periode februari-april 2016 vindt een eerste pilot plaats van de training Gezond en lekker eten bij medewerkers van Stichting Pergamijn, een zorgorganisatie voor mensen met verstandelijke beperkingen. Deze training is ontwikkeld door de EIZT Programmalijn ‘Stimuleren van een actieve, gezonde leefstijl’ in samenwerking met Zuyd Opleiding en Training. De training richt zich op het vergroten van kennis van zorgprofessionals en het bieden van handvatten voor toepassing in de dagelijkse praktijk specifiek voor de doelgroep van mensen met lichte verstandelijke beperkingen.
 
De training is opgebouwd uit een viertal modules;
 1. Signaleren van onder- of overvoeding bij de cliënt en het bespreken van risico’s van onder- of overvoeding voor de client
 2. Het vergroten van kennis over gezonde voeding in het algemeen en specifiek voor de doelgroep van mensen met lichte verstandelijke beperkingen
 3. Het bieden van inzicht in factoren die van invloed zijn op het eetgedrag van de cliënt en het bespreken van mogelijkheden tot het bevorderen van gezond eetgedrag binnen de eigen werksetting
 4. Een follow-up bijeenkomst, waarin wordt gewerkt aan de concrete toepassing van het geleerde binnen de eigen praktijk
 
Als blijkt dat de pilot succesvol is, zal de training ook beschikbaar komen voor andere organisaties en zal deze doorontwikkeld kunnen worden voor andere doelgroepen en andere problematieken, zoals ouderen of mensen met psychische problemen. Bij interesse of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Werrij.

QBMT en 1Minuut Zorginnovatie nieuwe partners voor ZTL
ZTL mag twee nieuwe partners verwelkomen:

 • De Oostendense organisatie QBMT is het bedrijf  achter de ZORA robot. ZORA is de eerste humanoïde robot die wordt ingezet voor revalidatie, valdetectie en animatie van senioren. ZORA wordt binnen ZTL ingezet binnen de zorg-en zorgtechnicus opleidingen. 
 • 1Minuut Zorginnovatie uit Nijmegen loopt voorop in de toepassing van de nieuwste technologieën voor de zorg zoals de Google Glass en ibeacons, 1Minuut Zorginnovatie gaat met ZTL en EIZT aan de slag deze technologieën te linken aan onderzoeks- en onderwijsprojecten.
EIZT vertegenwoordigt Nederland in het EASTIN-netwerkEASTIN is het Europees Hulpmiddelen Informatie Netwerk. In EASTIN werken de meest gekende Europese hulpmiddelendatabanken samen. Ze geven informatie over hulpmiddelen aan personen met een beperking, ouderen, hun families, mantelzorgers en professionele hulpverleners. Alle informatie is met een klik op de muis binnen handbereik! EIZT vertegenwoordigt Nederland in dit netwerk. Lees verder>

EIZT/ZTL op sociale media


EIZT/ZTL is ook actief op de sociale media Facebook, LinkedIn en Twitter. Via deze kanalen blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en events van EIZT en ZTL. Ook delen we via deze social media kanalen regelmatig interessante artikelen over trends en ontwikkelingen op het gebied van zorgtechnologie en innovaties in de zorg.
Wilt u ons ook volgen? U vindt ons op:
·         Facebook: https://www.facebook.com/eiztztl?ref=hl
·         Twitter: https://twitter.com/eizt_ztl
·         LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eizt-en-ztl?trk=top_nav_home

Nieuws en agenda EIZT/ZTL
 

Bent u benieuwd naar de laatste nieuwsberichten over EIZT /ZTL? Of wilt u weten welke events we organiseren? Kijkt u op de homepage. Daar vindt u altijd de meest actuele stand van zaken!

2016 Eizt, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp