Copy

Nieuwsbrief februari

 
De kop is eraf en de Slingerbeurs komt steeds dichterbij. Het Slingerteam is alweer druk bezig met het treffen van de voorbereidingen. Op 10 maart 2017 vindt in de Gieterij van het ROC van Twente De Slingerbeurs plaats.

In deze nieuwsbrief onder andere:
  • Terugblik op de voorjaarsbijeenkomst
  • De Slingerjaarprijs
  • Nieuwsbrief van het ROZ sociaal ondernemen
  • De originaliteitsprijs
  • Belangrijke mededelingen rondom De Slingerbeurs 2017
  • Aanmelden Slingerbeurs 10 maart 2017
De Slinger Hengelo

Lidy Noorman
Projectleider

Een terugblik op de voorjaarsbijeenkomst


 
De voorjaarsbijeenkomst van de Slinger, op woensdag 15 februari georganiseerd bij Visschedijk Facilitair, was een groot succes. Ruim 60 aanwezigen hebben zich gebogen over het thema ‘Sociaal ondernemen anno nu’. In een paneldiscussie werd benadrukt dat ondernemers het nodige kunnen doen om kwetsbare groepen in de samenleving aan werk te helpen. De middag werd afgesloten met het uitreiken van de Slingerjaarprijs 2016 aan Gildebor en Manege De Kapberg. 

Frank Kerckhaert, voorzitter van De Slinger Hengelo leidt de middag enthousiast in. Daarna legt hij het thema ‘Sociaal ondernemen anno nu’ voor in de vorm van een aantal stellingen. De aanwezigen kunnen verbinding maken met het internet en via hun mobiele telefoon stemmen voor ‘ja’ of ‘nee’. Er wordt enthousiast meegedaan en de antwoorden getuigen van grote sociale betrokkenheid; men vindt niet alleen dat elk groot bedrijf sociaal moet ondernemen, maar dat ook kleinere bedrijven hierin een bijdrage kunnen leveren. De meerderheid vindt dat de gemeente méér kan doen dan als opdrachtgever het sociaal ondernemen stimuleren. 
 
Corinne Grefte, unit manager van Visschedijk BV, licht toe dat 33% van de werknemers binnen haar bedrijf een indicatie heeft. “Visschedijk vindt dat veel werk gedaan kan worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Zij benadrukt dat dit alleen mogelijk is als er geïnvesteerd wordt in management: “Er moet iemand zijn in je bedrijf die aanjager is, de begeleiding van werknemers omarmt en regelt, anders komt het niet van de grond.”
 
Mariska ten Heuw, wethouder gemeente Hengelo vertelt dat veel bedrijven sociaal willen ondernemen, maar dat hooguit 10-15% er daadwerkelijk aan toekomt. “Je kunt als gemeente dreigen met maatregelen, maar dat werkt niet.” Zij probeert tijdens bedrijfsbezoeken kleine en grote ondernemingen te adviseren en warm te maken voor het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ten Heuw: “Maar deze doelgroep heeft extra stimulans nodig om gemotiveerd te kunnen werken. Dit betekent dat er binnen bedrijven een ontwikkeltraject nodig is, je moet investeren in tijd en geduld hebben.” Ook zij benadrukt dat iemand binnen de organisatie zo’n project op moet pakken en voortrekker moet zijn. 
 
De ondernemer als nieuwe activist Marte Di Prima, accountmanager ROZ, maakt met praktijkinstrument ‘Social Return of Investment’ (SROI) duidelijk welke impact je hebt als bedrijf, als je een 55+-er of Wajonger aan werk helpt. “Zo wordt transparant wat je doet en wat het rendement is van zo’n aanbesteding.” Onlangs is er in Twente een samenwerkingsverband gelanceerd waarbij potentieel sociaal ondernemers worden opgeleid,  ‘al ondernemend’ antwoord te geven op maatschappelijke problemen. Di Prima: ”Ondernemerschap is het antwoord op behoeften in de samenleving. De ondernemer is de nieuwe activist.”

 
De Slingerjaarprijs

Er zijn 7490 stemmen uitgebracht op de acht genomineerde  maandmatches. Met 300 stemmen méér is de match tussen de Gildebor en Stichting De Kapberg de winnaar. Gildebor is voortgekomen uit een samenwerking tussen de gemeente Hengelo, Hof van Twente en werkleerbedrijf SWB en draagt met 290 werknemers zorg voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Clustermanager Jos Koekkoek, neemt namens deze organisatie de prijs in ontvangst. Yvonne Kool, bestuurslid bij de manege, vertelt dat 18 lampen hoog boven de manegebak schoongemaakt moesten worden. “Gildebor is met een hoogwerker gekomen, twee medewerkers hebben een lamp vervangen en in drie uur alles schoongemaakt. Het enige wat we aan hoefden te leveren was een emmer schoon water en koffie!”

 

Nieuwsbrief ROZ sociaal ondernemen
 

ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) stimuleert sociaal ondernemerschap en is partner in sociaal ondernemen. Wilt u weten wat het ROZ zoal doet op het gebied van sociaal ondernemen en waar zij zich mee bezig houden?

Lees dan de nieuwsbrief met daarin onder andere een sociaal ondernemer aan het woord, de gemeente Enschede over sociaal ondernemerschap en het nieuwe project Twente Move2Social.
Lees hier de nieuwsbrief >>

Originaliteitsprijs

Nieuw op de Slingerbeurs 2017: de originaliteitsprijs.

Dit is een prijs voor meest originele match en is bedoeld om deelnemers uit te dagen om een originele match met elkaar af te spreken. Een match die opvalt!

Het maakt niet uit of het een grote- of kleine match is. Of het nieuwe- of bestaande deelnemers zijn maakt ook niet uit. Een kleine commissie zal na de beurs bepalen welke match deze prijs verdient en Frank Kerckhaert zal dit na de beurs bekendmaken.

Belangrijke mededelingen voor de Slingerbeurs 2017!

- Let op: De Slingerbeurs gaat een uur eerder  van start.
Dit betekent dat de start om 14.30 uur is. 
- Iedereen krijgt de mogelijkheid om 5 matches te maken. Wilt u er meer dan 5 maken? Hiervoor krijgt u de mogelijkheid tijdens het laatste half uur.


Er zal een promotietafel komen voor de vragers, waar u informatie over uw organisatie neer kunt leggen.
Aanmelden Slingerbeurs 2017

Wilt u deelnemen aan de 9de editie van De Slingerbeurs?


Klik hier om u direct aan te melden.

Aanmelden kan tot en met maandag 6 maart.

Contactgegevens:
Wij zijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer
074-2490257 mocht u ons niet kunnen bereiken? Stuurt u dan een mailtje naar info@deslingerhengelo.nl.This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Slinger Hengelo · Wegtersweg 14 · Hengelo, Overijssel 7556 BR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp