Copy
View this email in your browser

Welkom!


Welkom. En gefeliciteerd! Farming Africa is van start en jij bent daar als één van de eersten bij. Dit is de allereerste nieuwsbrief met daarin een samenvatting van het laatste nieuws op de website.
Ken je iemand waarvan u denkt dat hij of zij deze nieuwsbrief ook zal waarderen? Stuur deze nieuwsbrief dan door. Kreeg je deze email geforward? Dan kun je je hier aanmelden.
Ondersteunt u Farming Afrika in haar ontwikkeling? Of wilt u weten hoe Farming Afrika uw organisatie of bedrijf kan helpen ontwikkelen, twijfel niet en neem contact op.
 

Graanschuur

FarmingAfrica.net volgt de metamorfose van een continent in nood tot een continent van overvloed. Want Afrika heeft de potentie om de graanschuur van de wereld te worden. Op die overtuiging heeft Farming Africa zijn bestaan gebouwd.
En met recht, zo bleek vorige week toen we spraken met professor Pablo Tittonell. De Afrikaanse graanproductie kan gemakkelijk verdriedubbelen, sprak hij.

Honger de wereld uit

de Afrikaanse landbouw kan zich alleen op een juiste manier ontwikkelen als ook de kleinste boeren meedoen, zei ook Sithembile Maunze, senior landbouwadviseur bij SNV.
Logisch, want er zijn nogal wat kleine boeren in Afrika. 70% van de Afrikanen is boer. Als zij zoals Tittonell beoogd hun productie verdriedubbelen is honger in één klap de wereld uit.

Ethiopische minister

In Ethiopië wordt zelfs 95% van het voedsel geproduceerd door kleine boeren met minder dan een halve hectare. Farming Africa sprak met de Ethiopische minister van Landbouw die in Nederland kwam leren van de successen van Nederlandse coöperaties. Wanneer zijn land de productie weet op te voeren van de boerenbevolking en de onontgonnen gebieden weet te benutten, dan kan alleen Ethiopië zich al ontwikkelen tot wereldwijde graanschuur.

Farming Africa is aanwezig bij de PUM Business Boost Netwerkbijeenkomst

Bedrijfsleven investeert in Afrika

Intussen blijft het Nederlandse bedrijfsleven investeren in Afrika. De mannen van Mueller gaan melk koelen in Ethiopië. Maar ook in West-Afrika liggen volop kansen voor de Nederlandse veehouderijsector. Ook bierbrouwers richten hun ketels op Afrika en de eierproducenten gaan de ondervoeding bestrijden.
Maar pas op. Loop niet te hard van stapel. In Senegal verdrijft een conglomeraat van internationale investeerders de kleine boeren van het land.
 

Klimaatveranderingen

Het IPPC kwam weer met een angstaanjagend bericht. De opwarming van de aarde doet het aantal oogsten elk decennium met 2 procent dalen terwijl we juist 14 procent meer voedsel nodig hebben. Volgens Farming Africa is er geen reden tot paniek. Want het IPCC vergeet dat juist daar waar de klimaatveranderingen het hardst aankomen, de bevolking met oplossingen komt.

Vergrijzing

De problemen zijn bekend. Een onderschat probleem is echter nog de vergrijzing in de landbouw. Maar ook hier ziet Farming Africa het niet zo donker in. Althans, voor wat Afrika betreft. Jongeren hebben nergens ter wereld nog zin om te boeren, maar in Afrika misschien nog wel het meest.

Landbouw ontwikkelt te langzaam

Intussen in Geneve, op het Afrika CEO Forum, legde Philippe Scholtes van de UNIDO de vinger op de zere plek. De ontwikkelingen van de landbouw gaan hem veel te langzaam. De problemen zijn bekend en zelfs de oplossingen zijn geïdentificeerd. Scholtes legde haarfijn uit waarom het dan toch niet vooruit gaat.

Hoopvol nieuws

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Er was juist zeer hoopvol nieuws. Zo blijkt het in Afrika meer te regenen dan in Engeland. In het Grote Merengebied komen ze om in de aardappelen. En is kamelenurine misschien vloeibaar goud voor Somalië? Hoe dan ook, blijf de komende zes woensdagavonden Rudi Vranckx volgen op zijn reis door Afrika.
 

En blijf vooral Farming Africa volgen. Want zoals alles wat deugt is ook deze website in ontwikkeling. FarmingAfrica.net zoekt bloggers die willen berichten over landbouw in Afrika.
En als de techniek ons niet in de steek laat, verschijnen we binnenkort met een tweetalige editie. Dan kunnen ook uw Engelstalige collega’s en business partners de wederwaardigheden van Farming Africa volgen.
Dan wordt het aantal bezoekers nog hoger dan het nu al is en wordt het nog interessanter voor adverteerders.
Heeft u al gedacht aan een advertentie op FarmingAfrica.net? Twijfel niet en neem contact op.
 
Maar vooraleerst: Een vrolijk Pasen!
 

Volg ons op Facebook Twitter en LinkedIn:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn

AGENDA


April 2014

17      Pan-African Business Expo, London
24      Training African Business Culture, Rijswijk
28-29 Copperbelt Mining Trade Expo and Conference (CBM-TEC), Kitwe, Zambia


Mei 2014

6-9 IST-Africa, Mauritius
12-15 NABC Handelsmissie agrologistiek en ontwikkeling ‘ports’ naar Djibouti
11-12 Fourth International Conference on Scientific and Cultural Innovations, Accra
13      PUM’s Business Boost netwerkbijeenkomst
13-14 Clean Power Africa, Cape Town
28-30 Wampex, West African International Mining & Power Exhibition, Accra
28-30 African Livestock Conference and Exhibition (ALiCE 2014), Kampala
28-31 SRI 2014, International Conference on Emerging Trends for Sustainable Development and Human Capacity Building in Third World Nations, Cape Coast, Ghana


Juni 2014

4-6     International Flower Trade Expo IFTEX, Nairobi
16-20 Handelsmissie naar Nigeria en Ghana
18-19 Risks in Agri Trading: Emerging Markets Summit, Geneva, SwitzerlandKlik hier

voor de volledige agenda


Klik hier

om een agenda-item door te geven

 

Farming Africa dankt Hanneke van Horen van RozzRood voor het prachtlogo

Over FarmingAfrica.net
Share
Tweet
Forward to Friend
Share
+1
Copyright © 2014 Farming Africa, All rights reserved.