Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Stichting ONSbank

Manna in nieuwe podcast-serie 'Jong in de schulden'


'Jong in de schulden' is een nieuwe podcast over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening, gemaakt door Ronit van der Schaaf, zelf jong en senior beleidsadviseur bij het NVVK. Zij gaat in gesprek met deskundigen uit het werkveld en met jonge ervaringsdeskundigen, waaronder ONSbank-deelnemer Manna.

En Manna is scherp als altijd! Luister nu naar haar ervaringen en visie op hoe jongeren met schulden het beste geholpen kunnen worden.

Alle drie de afleveringen zijn nu te beluisteren via Spotify

Help ons nog meer jongeren te bereiken!


We starten over twee weken met ons volgende traject in Amsterdam. En ons huidige tweede traject in samenwerking met Gemeente Rotterdam loopt zo lekker, dat het derde traject daar al op stapel staat. Jongeren kunnen zich vandaag al aanmelden!

Help jij ons om nog meer jongeren te bereiken? Er bestaat nog steeds veel schaamte rond het hebben van schulden en al helemaal onder jongeren. Het duurt gemiddeld 5 jaar voordat onze deelnemers de stap maken om om hulp te vragen. En dan zijn de bedragen vaak al flink opgelopen. Wij zijn er voor jongeren met beginnende en hoge schulden.

Verspreid bovenstaande poster in je netwerk, zodat meer jongeren ons kunnen vinden. Hij is deelbaar via onze social media, maar we sturen je ook met alle liefde onze poster en flyers toe, per post en/of digitaal. Mail naar info@onsbank.nl.

Met dank aan oud-deelnemers Layla en Brian en fotograaf Omri Bigetz.

Onze workshopleiders in Rotterdam


Voor het huidige traject in Rotterdam stelde onze programmamaker Laura Mudde weer een te gek poule van workshopleiders samen. De jongeren gaan o.a. aan de slag met documentair fotograaf en filmmaker Stacci Samidin, zangeres Bellita Carol, beeldend kunstenaar Louike Duran en kickbokser Wendel Vers.

Op onze website lees je meer over onze workshopleiders

Waarom komen jongeren steeds meer met schulden te zitten?


Roy van Vilsteren van BNNVARA interviewde schuldrustcoach Willem Los en projectleider Hester Apeldoorn voor de VARA-gids.

"Jongeren dúrven vaak helemaal geen contact met schuldeisers op te nemen, weet Los. ‘En als schuldeisers contact opnemen, is dat vaak nogal intimiderend. Dan gaan die jongeren maar ergens mee akkoord zonder precies te doorzien wat de gevolgen daarvan zijn.’ Hij geeft als voorbeeld een jonge vrouw met schulden die hij op dit moment helpt. ‘Zij heeft niet eens zoveel schulden, maar zij heeft er wel één rekening betaald, omdat het incassobedrijf zó intimiderend overkwam. Dat was een rekening van 7 euro en 54 cent – maar wel met 150 euro extra kosten, én de dreiging van een deurwaarder en beslaglegging. Die rekening betaalt ze, terwijl er belangrijkere andere rekeningen zijn die ze laat liggen – en die uiteindelijk tot veel grotere problemen leiden. Deze jongeren maken keuzes uit angst, en daarmee komen ze verder in de problemen.’"

Lees het hele artikel op BNNVARA.nl.

Schulden van ouders verhaald op 18-jarige jongeren


ONSbank maakt zich er al jaren boos over: jongeren die na hun 18e verjaardag de onbetaalde rekeningen van hun ouders voor hun kiezen krijgen, inclusief boetes en rente. Keer op keer rekeningen voor schoolboeken en tandartskosten van dezelfde partijen. Het was al te zien in de documentaire De Schuldmachine uit 2019 van Camiel Zwart (BNNVARA/ Viewpoint).

Onze schuldrustcoach Willem Los maakt zich er niet alleen boos over, maar is met een groep experts actief bezig de betreffende schuldeisers en de politiek te bewegen deze absurde gang van zaken te veranderen. Los noemt het in het stuk voor BNNVARA een Don Quichot-achtige strijd, maar we houden vol!
Op NU.nl verscheen onlangs een helder artikel dat aandacht besteed aan dit probleem.
Lees het artikel hier.

Ken je een soortgelijke casus of wil je je expertise inzetten voor deze zaak? Laat het ons dan weten via info@onsbank.nl.

In memoriam


Op 7 februari jl. is een van onze jobcoaches, Frank Berends, na een ziekbed overleden. Frank was een geweldige man met veel humor en verstand van zaken. Hij had zijn eigen, succesvolle aanpak om jongeren aan het werk te helpen. Frank had een groot hart en was de vriendelijkheid zelve. Hij was charismatisch en direct. We zijn dankbaar dat we met Frank hebben mogen werken en dat wij hem hebben gekend. We hebben veel van hem geleerd. Tot ons grote verdriet is een prachtig mens heengegaan.

Wij wensen zijn vrouw Trees en hun kinderen alle sterkte bij dit enorme verlies. We wensen Niels Hovestad en Steven Tolsma van Brand New Job ook veel sterkte bij het verwerken van het verlies van hun fijne collega.

Support!


Het programma van Stichting ONSbank is kosteloos voor jongeren. ONSbank bestaat bij gratie van ondersteuning door diverse fondsen en doordat een belangrijk deel van ons team bestaat uit vrijwilligers.

Wil jij privé of als bedrijf ook helpen om nog meer jongeren een toekomst zonder schulden te bieden? Lees hier meer over wat je bijdrage voor jongeren kan betekenen.

Ook met kleinere donaties ondersteun je ons programma, bij donaties van €50 of meer kun je kiezen voor een van de twee ONSbank-tassen.
Instagram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email

Over ONSbank

ONSbank biedt jongeren met schulden de kans om te ontkomen aan de afmattende vicieuze cirkel waarin ze terecht zijn gekomen. Culturele workshops door professionele kunstenaars en sporters inspireren om richting te geven aan levensdoelen en toekomstplannen. Het doel is jongeren te laten zien dat verandering mogelijk is en om hen weer grip op hun leven te bieden.

Onze schuldrustcoaches werken samen met de deelnemers aan de financiële kant van hun problemen en geven hen beter zicht op hoe het systeem werkt. We werken aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de individuele deelnemers én stellen tegelijkertijd kritische vragen bij het gedrag van de schuldeisers die we daarbij tegenkomen. We willen samen met hen het bestaande falende systeem aanpakken.

Lees meer over Stichting ONSbank op www.onsbank.nl
Ons adres:
Stichting ONSbank
Oudemanhuispoort 4-6 | kamer E1.01A (Humanities Lab)
Amsterdam, 1012 CN
Netherlands

Add us to your address book


Wil je je gegevens veranderen?
pas je gegevens hier aan
We hopen dat we je zo nu en dan op de hoogte mogen brengen van wat Stichting ONSbank doet.
Wil je liever geen mails meer van ons ontvangen?
schrijf je uit via deze link

Email Marketing Powered by Mailchimp