Copy
Schoon Water nieuwsbrief #32 met o.a. Schoon Water gaat door, gemeenten chemievrij en de erfemissiescan.
View this email in your browser

Schoon Water voor Brabant gaat door na 2015

Optimisme in Brabant en waardering uit Den Haag tijdens Schoon Water symposium

Op 18 november vond in de Brabantse 
Kluis in Aarle-Rixtel het symposium “Schoon Water stroomt door Brabant” plaats. Op het symposium maakte Gerard Nabuurs van de ZLTO bekend dat boomkweker Marcel Michels winnaar is van de Schoon Water prijs 2015. Gastspreker Henk Leenders (Tweede Kamerlid PvdA) sprak zijn waardering uit voor de positieve resultaten in Schoon Water en de Brabantse partners keken optimistisch naar de toekomst: de succesvolle aanpak wordt voortgezet.
Lees meer over Michels, een boomkweker met oog voor de maatschappij, de mening van Kamerlid Leenders over Schoon Water en de toekomst van het project.

Chemievrij beheer verhardingen per 2016 zeker mogelijk

Vanaf voorjaar 2016 moeten gemeenten en andere terreinbeheerders hun verhardingen chemievrij beheren. Dit is goed voor de waterkwaliteit, en voor u als gemeente wel een uitdaging. Tips en trucs voor kosten-efficient aanbesteden vindt u op het forum voor gemeenten. Gemeente Bladel deelt ervaringen met Zeeuwse gemeenten in Hulst. 

Breng de emissie op uw erf in beeld

De erfemissiescan is een handige internet-tool die u helpt de risico's van erfemissie op uw landbouwbedrijf in kaart te brengen. De scan is ontwikkeld door CLM en Broos Water voor het toolboxteam Water. U kunt de scan zelf invullen, of samen met uw adviseur. 
Bekijk de site van de erfemissiescan of lees het persbericht over de lancering van de erfemissiescan.

Succes Schoon Water: japanse haver als groenbemester

De groenbemester japanse haver staat sinds 1 oktober op de lijst van toegestane gewassen na maïs. Bij Schoon Water telers bleek japanse haver verschillende pluspunten te hebben, zoals goede onkruid-onderdrukking, hoge stikstofopname en geen vermeerdering van het aaltje Pratylenchus penetrans. Lees het hele bericht.
Schoon Water deelnemer Kees Vermue tipt zijn mede-deelnemers via twitter: Ga naar SchoonWaterWijzer.nl en maak je eigen gewasbeschermingsmonitor. Verplicht om te hebben. Volgens Kees zo gepiept. Lees meer
Schoon Water deelnemers Klerks en van Iersel in de pers: Vloeibaar karton en compost in de strijd tegen onkruid in asperges.
Schoon Water binnenkort aan de slag op golfterreinen
Op 16 november is in Someren een workshop ‘Bouw uw eigen biofilter’ gehouden. Lees meer over de voordelen. 
Schoon Water deelnemer in de pers: boomkweker Roelants gebruikt een verlengde torsiewieder om ín en tússen de rijen te wieden.
Veel aandacht voor innovatieve spuittechnieken tijdens veldbijeenkomst sperziebonen.
Om de goede resultaten van Schoon Water te laten zien, berekent CLM elk jaar de milieubelasting. Dit doen we op basis van de spuitregistratie van deelnemers. Heeft u uw spuitregistratie al ingeleverd? Dit kan eenvoudig via uw managementsysteem, door Schoon Water toe te voegen als afnemer en uw telernummer in te vullen. Dit heeft u per mail van ons ontvangen. Telernummer kwijt? Bel of mail Lien Terryn (CLM, lterryn@clm.nl of 0345-470725). Geen managementsysteem? Deel uw spuitregistratie (liefst in excel) met ons via de mail (lterryn@clm.nl) of mail het aan uw adviseur. Gegevens worden altijd anoniem verwerkt en niet met derden gedeeld. Doe het meteen, dan kunnen wij laten zien dat Schoon Water werkt!
aanmelden voor de nieuwsbrief
Schoon Water voor Brabant in een notendop
Doel van ‘Schoon Water voor Brabant’ is het verminderen van gebruik en emissie van schadelijke bestrijdingsmiddelen naar het water in Noord-Brabant. Oppervlaktewater is de leefomgeving van allerlei planten en dieren. Schoon oppervlaktewater is belangrijk voor een goede ecologische kwaliteit. Grond- en oppervlaktewater zijn ook een bron voor drinkwater. Het is belangrijk om dit schoon te houden. Dan blijft het voor iedereen geschikt als bron voor drinkwater, nu en in de toekomst.
 
‘Schoon Water’ is zowel gericht op bescherming van het grondwater in 11 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden als op bescherming van grond- en oppervlaktewater in heel Brabant. Alle gebruikers van middelen doen mee: burgers, bedrijven, landbouw en gemeenten. Van de 16 gemeenten in grondwaterbeschermingsgebieden werken de meesten chemievrij op verhardingen en in het openbaar groen. Enkelen beheren de sportvelden chemievrij. Verder nemen bedrijven zoals Kempen Airport in Cranendonck en Bavaria in Laarbeek actief deel. Vanaf 2012 is het project verbreed en opengesteld voor loonwerkers en agrariërs in heel Noord-Brabant.
 
Binnen de grondwaterbeschermingsgebieden zetten alle grondgebruikers een stap richting duurzaam beheer. Agrariërs bekijken samen met hun adviseurs hoe zij minder of minder schadelijke bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken en worden gefaciliteerd om met schoon water maatregelen aan de slag te gaan, zoals een Wingssprayer of luchtondersteuning. Gemeenten en bedrijven krijgen hulp bij certificering en gaan samen met hun adviseur na hoe de onkruidbestrijding duurzamer aangepakt kan worden. Alle bewoners van de 11 grondwaterbeschermingsgebieden worden met nieuwsbrieven en acties geïnformeerd en bewuster gemaakt.
 
Organisatie
‘Schoon Water voor Brabant’ is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Stichting Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland.
 
CLM, DLV Plant en Eco Consult verzorgen de uitvoering van het project.
 
Vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.schoon-water.nl of bij:
• CLM: Peter Leendertse: E pele@clm.nl T 0345-470751
• Provincie Noord-Brabant: René Klerks: E rklerks@brabant.nl T 06-18303154
• Brabant Water: Sandra Verheijden: E sandra.verheijden@brabantwater.nl T 073-6838514
• ZLTO: Johan Elshof: E johan.elshof@zlto.nl T 073-2173000
• Stichting Duinboeren: Sjaak Sprangers: E duinboeren@hetnet.nl T 0411-643639
• Waterschappen: Minke Lagerwerf (De Dommel): E mlagerwerf@dommel.nl T 0411-618487
 
Copyright © 2015 Schoon Water, Alle rechten voorbehouden


Aanmelden voor deze nieuwsbrief?  Afmelden voor de nieuwsbrief   Pas uw data aan 

Email Marketing Powered by Mailchimp