Copy
Schoon Water nieuwsbrief #30 met o.a. de phytobac voor restvloeistof, middelenverbod voor bewoners en bedrijven, druk bezochte demo, Groen Bedrijf van de Maand en veel praktijknieuws.
View this email in your browser

Met de phytobac goed voorbereid op de toekomst

Henk Sevenster runt samen met drie broers een loonbedrijf in Elsendorp. Een jaar geleden hebben ze een wasplaats gemaakt met opvang. Een phytobac zorgt voor zuivering van het waswater en restvloeistof. Henk heeft alles zelf aangelegd en daarmee optimaal gebruik gemaakt van de bestaande situatie. De voormalige locatie van een biovergister bleek eenvoudig om te bouwen naar een overdekte wasplaats met opvang. Betondelen van een oude silo vormden de basis voor de phytobac. Het systeem werkt naar tevredenheid en Henk is hiermee klaar voor de toekomst. Lees meer over de phytobac van Sevenster 

Middelenverbod voor bewoners en bedrijven per november 2015.

Op verhardingen zijn chemische middelen vanaf die datum niet meer toegestaan.
Wat betekent dat voor u als (ex)gebruiker? Lees verder 

Ministerie onder indruk van druk bezochte demo

Ruim 100 bezoekers kwamen naar de velddemonstratie ‘Hoge opbrengst en schoon water met grondige aanpak’ in Vessem. Wilbert van Zeventer van het ministerie van I en M stond de bezoekers te woord. Bekijk het beeldverslag. Ook Kempen-TV kwam een reportage maken. 

Schoon Water deelnemer Leon Steenbergen Groen Bedrijf van de Maand 

De Vinkelse ondernemer is vrijdag 24 oktober 2014 door gedeputeerde Johan van den Hout in het zonnetje gezet als 'Groen bedrijf van de maand'. Leon zet zich al jaren in om zijn grasrollen zonder chemische middelen te produceren. Lees meer

Eindhoven deelt kennis chemievrij onkruidbeheer

De komende jaren moeten alle Nederlandse gemeenten zonder chemische bestrijdingsmiddelen gaan werken. Tijdens een busrit door enkele wijken liet Eindhoven andere Brabantse gemeenten zien hoe dit efficient en betaalbaar kan. Lees meer

Bekijk hoe Schoon-Water deelnemer Marcel Verhoeven de emissie op zijn erf aanpakt. 
 

10 september evalueerden de sperzieboontelers milieuprestaties en resultaten van het seizoen 2014. 
Rozentelers op zoek naar alternatieven voor chemische gewasbescherming zoals schuim om onkruid te doden. 

Boomtelers bekijken vinding van collega om zuiniger én gerichter te spuiten. 
 

Kniptor telling (de kever van de ritnaald): dit jaar voor het eerst in jaren boven de schadedrempel, dus bestrijding zinvol. 
Aspergeteler gaat zelf aan de slag met Laag Volume Spuit. Eén hectare bespuiten met 100 liter vloeistof. 
aanmelden voor de nieuwsbrief
Schoon Water voor Brabant in een notendop
Doel van ‘Schoon Water voor Brabant’ is het verminderen van gebruik en emissie van schadelijke bestrijdingsmiddelen naar het water in Noord-Brabant. Oppervlaktewater is de leefomgeving van allerlei planten en dieren. Schoon oppervlaktewater is belangrijk voor een goede ecologische kwaliteit. Grond- en oppervlaktewater zijn ook een bron voor drinkwater. Het is belangrijk om dit schoon te houden. Dan blijft het voor iedereen geschikt als bron voor drinkwater, nu en in de toekomst.
 
‘Schoon Water’ is zowel gericht op bescherming van het grondwater in 11 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden als op bescherming van grond- en oppervlaktewater in heel Brabant. Alle gebruikers van middelen doen mee: burgers, bedrijven, landbouw en gemeenten. 16 deelnemende gemeenten werken toe naar het certificeringniveau ‘zilver’ op de Barometer Duurzaam Terreinbeheer. Acht gemeenten werken al geheel chemievrij. Verder nemen bedrijven zoals Kempen Airport in Cranendonck en Bavaria in Laarbeek actief deel. Vanaf 2012 is het project verbreed en opengesteld voor loonwerkers en agrariërs in heel Noord-Brabant.
 
Binnen de grondwaterbeschermingsgebieden zetten alle grondgebruikers een stap richting duurzaam beheer. Agrariërs bekijken samen met hun adviseurs hoe zij minder of minder schadelijke bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken en worden gefaciliteerd om met schoon water maatregelen aan de slag te gaan, zoals een Wingssprayer of luchtondersteuning. Gemeenten en bedrijven krijgen hulp bij certificering en gaan samen met hun adviseur na hoe de onkruidbestrijding duurzamer aangepakt kan worden. Alle bewoners van de 11 grondwaterbeschermingsgebieden worden met nieuwsbrieven en acties geïnformeerd en bewuster gemaakt.
 
Organisatie
‘Schoon Water voor Brabant’ is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Overlegplatform Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland.
 
CLM, DLV en Eco Consult verzorgen de uitvoering van het project.
 
Vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
• CLM: Peter Leendertse: E pele@clm.nl T 0345-470751
• Provincie Noord-Brabant: René Klerks: E rklerks@brabant.nl T 06-18303154
• Brabant Water: Sandra Verheijden: E sandra.verheijden@brabantwater.nl T 073-6838514
• ZLTO: Johan Elshof: E johan.elshof@zlto.nl T 073-2173000
• Stichting Duinboeren: Emiel Ansems: E duinboeren@hetnet.nl T 0411-643639
• Waterschappen: Minke Lagerwerf (De Dommel): E mlagerwerf@dommel.nl T 0411-618487
 
Copyright © 2014 Schoon Water, Alle rechten voorbehouden


Aanmelden voor deze nieuwsbrief?  Afmelden voor de nieuwsbrief   Pas uw data aan 

Email Marketing Powered by Mailchimp