Copy
Nyheter och aktuellt från biosfärområdet
Läs nyhetsbrevet i din webläsare
Blekinge Arkipelag Header

Äntligen sommar

Efter en hektisk vår med mycket aktivitet är det hög tid för lite återhämtning. Passa på att uppleva biosfärområdet i sommar, du kan läsa om några aktiviteter nedan. Vi på biosfärkontoret och i biosfärstyrelsen önskar dig en skön och avkopplande semester och en ljuvlig sommar!

Föreningsnyheter

Föreningen hade sitt årsmöte den 24 april på Blekinge naturum i Ronneby. Per-Arne Olsson, Eriksberg Vilt & Natur, valdes som ny ledamot i styrelsen. Cissi Lingerud avgick och tackades för ett gott samarbete under sin tid som ledamot. Tommy Olsson (kd), som representerade Karlskrona kommun, har ersatts med Sofia Bothorp (mp).

Svensk pärla

Torhamns skärgård och Hästholmen har blivit etta i Blekinge som en Svensk Pärla. Svenska Pärlor är unika naturområden i Sverige som saknar eller behöver utökat/bättre skydd, och som vi tycker är viktiga att bevara, för naturupplevelser, arters fortlevnad och fortsatt biologisk mångfald. För mer information titta här.
 

Uppdatering av samverkansplan
Ett stort arbete kommer att genomföras under hösten, där samtliga kommuner kommer att vara delaktiga i. Havs- och vattenmyndigheten anser att Blekinge Arkipelag är av stor betydelse och har därför erbjudit länsstyrelsen extra resurser under 2014 för att uppdatera samverkansplanen. Dessa extra medel ger en unik möjlighet att lyfta Blekinge Arkipelag och nyttja de fördelar som biosfärstatusen innebär. De uppdaterade strategierna kommer att leda till ett bättre nyttjande av redan satsade resurser. För mer information kolla här.

Blå havsplanering

En gemensam ”blå” översiktsplan för Blekinge Arkipelags kommuner är önskvärd, som tydligt beskriver hur kommunen avser förvalta/utveckla/planera för själva vattenområdet, i skärgården och ut till kommungränsen i havet. Under hösten kommer två workshopar samt 1-2 arbetsmöten att arrangeras. För mer information titta här.
 

Carlscrona Watermusic

Söndagen den 3 augusti kl 17 arrangeras en inspirationskväll med forskare från Resilience Centre blandat med musikframträdanden. Vår vice ordförande Lars Emmelin kommer att medeverka. Spännande samtal blandas med musikframträdanden med artister som Patrik Jablonski, Peter Jablonski och Petra Jablonski samt saxofonisten Anders Paulson . Mer information hittar du här.

Styrelsekonferens i Mariestad

Den 15-16 maj deltog ordförande Bengt Mattsson, ledamot Tommy Engvall och koordinator Heleen Podsedkowska i en styrelsekonferens, initierad av biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.
Syftet med konferensen var att diskutera organisationsmodell, styrelsesammansättning samt de olika biosfärområdenas uppdrag. Konferensen var mycket uppskattad och fortsatt samarbete har redan planerats.
 

Båtar, hav och framtid

Båtlivsdagen Båtar, hav och framtid genomfördes under lördagen den 24 maj i Ekenäs gästhamn utanför Ronneby. Dagen började med ösregn och få besökare, men framåt förmiddagen avstannade regnet och antalet besökare tilltog till 500! Programmet bjöd på utställningar, föredrag, båtloppis, natur- och kulturguidningar på Karön. Villa Vassen hade sin premiär och bjöd på silla- och räksmörgåsar. Båtlivsdagen var ett samarbete mellan Länsstyrelsen Blekinge län, Ronneby kommun och Blekinge Arkipelag med flera organisationer. Program.

Biosfärdagen 2014

Måndagen den 2 juni var det dags för andra upplagan av biosfärdagen, som firades i Karlshamn. Dagen var ett samarbete med Sparbanken i Karlshamn och Länsstyrelsen Bleinge län och mycket uppskattad. På programmet stod bl a föredrag, utställningar och ekologiska snittar och bubbel. Mer info hittar du här.

MAB-ICC i Jönköping
Tillsammans med övriga fyra svenska biosfärområden och två kandidatområden var Blekinge Arkipelag representerat på det 26:e årliga möte MAB-ICC (the Man and Biosphere Programme International Coordinating Council), som för första gången ägde rum i Sverige i biosfärområde Östra Vätterbranterna. Mellan 10-13 juni närvarade 230 delegater från 56 olika länder vid mötet som hölls på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Sveriges biosfärområden stod värd för ett svenskt smörgåsbord, där Blekinge Arkipelag bjöd på läckra och mycket uppskattade sillinläggningar, potatisterrin och sparrispesto. (På bilden: koordinatorer från 5 av 7 (kandidat)biosfärområden). Mer info. 

Vi tackar Martin

Efter sex månader som praktikant hos oss lämnar Martin Palmgren för att anta nya utmaningar. Martin har börjat på ett jobb på Handikappförvaltningen vid Karlskrona kommun. Vi tackar honom för tiden hos oss och önskar honom lycka till på nya jobbet!

Palawan

Blekinge Arkipelag har deltagit i det fjärde mötet med världsnätverket av biosfärområden på öar och kustområden 17-20 juni i Puerto Princesa City, Palawan, Filippinerna. Temat för mötet var klimatförändringar och 26 biosfärområden från 19 länder deltog. Mer information hittar du här.
Facebook

Arkipelagrutten

Ansökan till en förstudie till en Arkipelagrutt är nu inskickad till Region Blekinge för synpunkter. Håll utkik efter mer information på blekingearkipelag.se och kommande nyhetsbrev.

Vad händer internationellt?

Följ MAB-programmet på Facebook med nyheter från biosfärnätverkets alla hörn. Läs mer..
Bli medlem och stötta vårt arbete för en hållbar utveckling
Bli medlem
Share
Tweet
Forward to Friend
Copyright © 2014 Biosfärområde Blekinge Arkipelag, All rights reserved.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem, samverkanspartner
eller tidigare har varit intressent i arbetet med Biosfärområde Blekinge Arkipelag.

Ansvarig utgivare:
Heleen Podsedkowska.
Tel: 0457-464201
heleen@blekingearkipelag.se
www.blekingearkipelag.se

avbryt prenumeration    uppdatera dina uppgifter

Email Marketing Powered by Mailchimp