Copy

Nieuwsbrief januari 2020
Kenniscentrum Data & Maatschappij


Welkom bij de tweede nieuwsbrief van het Kenniscentrum Data & Maatschappij. 

Wij namen alvast een vliegende start in 2020!

In de tweede editie van onze nieuwsbrief kom je meer te weten over het rapport 'Tools voor ethische validatie van AI'. We nemen je ook mee terug naar het einde van 2019, naar de succesvolle lancering van ons Kenniscentrum op 9 december, en we presenteren enkele interessante papers die werden geschreven in het kader van het CDS-CiTiP Fellow Lectures programma. We stellen ook graag de eerste brAInfood aan je voor, de eerste in een serie van downloadbare primers waarin we enkele essentiële vragen rond AI kort onderzoeken. En ten slotte, zoals beloofd in de eerste editie van deze nieuwsbrief, een blik op een leuke tool die we ontwikkelden om groepsgesprekken rond AI te faciliteren. 

Tot volgende maand!

PS: Onze site begint stilaan zijn definitieve vorm te krijgen, dus neem zeker eens een kijkje daar!


Rapport: Tools voor ethische validatie van AI

Wie de actualiteit volgt rond artificiële intelligentie, is het vast niet ontgaan dat het daarbij steeds vaker gaat over de ethische aspecten van technologie die gebruik maakt van AI. Ethische vragen moeten dus een centrale plaats krijgen wanneer we met AI werken. Maar hoe pak je dat precies in de praktijk aan? Dat is vaak minder duidelijk!Dit rapport bekijkt een aantal tools van naderbij die daarbij kunnen helpen. We schreven dit rapport voor iedereen die in de praktijk AI-toepassingen conceptualiseert, ontwikkelt, implementeert of evalueert.

➡️ Download het rapport en de bijhorende, doorzoekbare, spreadsheet op onze site. 


Clip: Maak kennis met het Kenniscentrum!

Wil je graag weten wie er betrokken is bij het Kenniscentrum, wat we doen en waarvoor je bij ons terecht kan? In deze korte clip laten we onze onderzoekers en een aantal van onze stakeholders aan het woord.

➡️ Bekijk de clip hier


Herbeleef ons lanceringsevent!

Was je erbij op ons openingsevent? Of kon je er niet bij zijn maar wil je toch graag weten wat er allemaal is gebeurd?

➡️ Je kan de presentaties en een kort verslagje terugvinden op - je raadt het al - onze site

brAInfood n°1

Voedsel voor je brein!

In elke  #brAInfood willen we graag op een hapklare en visueel aantrekkelijke manier een prangende AI kwestie bespreken. In de eerste editie bieden we een korte primer over hoe artificiële intelligentie wordt omschreven in diverse publicaties. Elke brAInfood past op één A4 pagina en is makkelijk deel- en printbaar. Handig toch? 

➡️ Lees meer en download de eerste brAInfood via onze site. 

 

CDS-CiTiP Fellow Lectures Papers

In het kader van de CDS-CiTiP Fellow Lectures series, georganiseerd door Kenniscentrumpartner CiTiP (KU Leuven), werd aan de uitgenodigde onderzoekers gevraagd om niet alleen onderzoek te doen en een lezing te geven, maar ook om een paper te schrijven over hun onderzoeksonderwerp.

➡️We publiceren alle papers de komende weken via onze site - deze twee staan nu al online: 

Regulating Healthcare Robot and AI Technologies

Dr. Eduard Fosch-Villaronga

In deze paper worden enkele van de mogelijke voor- en nadelige effecten van AI-technologieën en robotisering in de gezondheidszorg besproken, met het oog op de ontwikkeling van relevante beleidsmaatregelen. 

Robot Rules: Regulating Artificial Intelligence

Dr. Jacob Turner

Jacob Turner focust op drie praktische stappen die Vlaanderen moet zetten om het ethische discours over AI te vertalen van vage principes naar praktische instrumenten voor de overheid.


Tool: Hoe artificieel intelligent mag jouw leven worden?

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij ontwikkelde een tool om in groep na te denken over de grenzen van artificiële intelligentie, toegepast op een locatie die voor ieder van ons belangrijk is, namelijk ons eigen huis. Heb je interesse om deze tool zelf te gebruiken in je eigen organisatie? Wil jij graag het gesprek over de grenzen van artificiële intelligentie aangaan met je collega’s/vrienden/studenten? 

➡️ Bekijk de instructievideo, download de poster en ga zelf aan de slag! Je vindt alles terug op onze site.
Twitter
Facebook
Website
Email
LinkedIn
 Je ontvangt deze mail omdat je je hebt ingeschreven op deze mailinglijst of omdat je hebt deelgenomen aan een evenement gerelateerd aan het Kenniscentrum Data & Maatschappij.
Meer over je privacy: klik hier. Uitschrijven? Klik hier.

Kenniscentrum Data & Maatschappij Pleinlaan 9 Ixelles 1050 Belgium