Copy
De dagen worden korter, de eerste stormen zijn gepasseerd en wij zien de bladeren vallen vanuit ons keukenraam: tijd voor een herfstige editie van onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Naast de intussen vertrouwde Coronalert updates, hebben we toch ook wat ánder nieuws in de aanbieding: zo vind je maar liefst twee handige checklists terug: één om te testen hoe je technologie scoort op ethisch vlak (in brAInfood), en één om na te gaan hoe je mag omgaan met persoonsgegevens in wetenschappelijk of statistisch onderzoek. 

Als je genoten hebt van ons eerste ACTUA-overzicht, hebben we bovendien goed nieuws: we maken er een aparte mailinglijst voor. Elke twee weken het belangrijkste nieuws op het snijvlak van AI, data en maatschappij, netjes in je mailbox. 

Tot volgende maand!

 

brAInfood 7

Hoe ethisch is AI-technologie? 
 
Het Kenniscentrum Data & Maatschappij heeft een  vragenlijst opgesteld, specifiek gericht op de eindgebruikers van AI-technologieën. Op basis van deze checklist kunnen eindgebruikers zelf inschatten in hoe een technologie scoort op ethisch vlak. 
brAInfood 7

Coronalert - achtergrond 

Ook deze maand volgden onze medewerkers de ontwikkelingen rond de Coronalert-app, met een aantal diepgravende blogposts als resultaat. 
 

Hoe werd de corona-app elders onthaald?

De meerwaarde van Coronalert hangt in grote mate af van het aantal Belgen dat bereid zal zijn de app te installeren. Wat kunnen we leren uit de lancering van gelijkaardige apps in andere Europese landen en regio’s? Een overzicht, en enkele conclusies voor de Belgische corona-app.
Lees meer
 

'Coronalert as a medical device'

Een  gedetailleerde analyse over wie juridisch verantwoordelijk is voor de Coronalert app én voor de gegevens die worden verwerkt. 
Lees meer
 

Reconstructie: hoe Coronalert tot stand kwam

Een reconstructie van de technische overwegingen die meespeelden bij de ontwikkeling van Coronalert.


ACTUA:

het belangrijkste nieuws op het snijvlak van AI, data en maatschappij

Heb je ook genoten van het eerste ACTUA overzicht op onze site? We plannen om elke twee weken een editie te publiceren, telkens op maandag. Je zal ACTUA kunnen raadplegen op de site, maar maar we willen er ook een tweewekelijkse nieuwsbrief van maken. Wil je de ACTUA-nieuwsbrief graag in je mailbox? Schrijf je dan even in! 
 
Schrijf je in voor de ACTUA nieuwsbrief


Persoonsgegevens en
wetenschappelijk onderzoek

Waar moet je als onderzoeker of statisticus rekening mee houden? 

De verwerking van persoonsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek of statistische doeleinden valt onder de AVG (GDPR). Deze fiche legt niet de algemene AVG-verplichtingen uit, maar focust op de specifieke Belgische regels voor wetenschappelijk of statistisch onderzoek (in een AI-context). We presenteren de informatie in een handig stappenplan dat je meteen kan integreren in je workflow. 

 
Lees de fiche


De weg naar een Europese AI-regelgeving

Wat houdt de Inception Impact Assessment (IIA) in?

De Europese wetgeving rond artificiële intelligentie (AI) begint stilaan vorm te krijgen. De Europese Commissie heeft deze zomer het Inception Impact Assessment (IIA) gepresenteerd. Dit is een voorstel tot wetgeving die de vereisten voor de ontwikkeling van AI opstelt. Meer precies is het de ambitie om ervoor zorgen dat AI ontworpen en gebruikt wordt binnen een passend wettelijk kader. Lees meer over de huidige stand van zaken in deze blogpost.  
Lees de blogpost

Nieuwe tools op onze site:

 

Product Impact Tool

Deze tool is een startpunt voor ethische reflectie en (her)ontwerp van producten met als doel gebruiksvriendelijkheid, acceptatie of gedragsverandering.
Lees meer
 

Ethical Explorer Pack

Je wilt graag producten ontwikkelen die de wereld een beetje beter maken? Je vindt het moeilijk om te weten hoe je dat het beste kan aanpakken door onzekerheden rondom moderne technologie? Deze tool kan helpen! 
Lees meer
 

LINDDUN

LINDDUN is een methode ontwikkeld voor het beheer van privacy binnen een AI toepassing gebaseerd op zeven basisbedreigingen van individuele privacy.

Save the (new) date: Data-Date 4

Thema Data-Date #4: AI en participatie 

Op 27 Oktober (opgelet: gewijzigde datum!) organiseren we opnieuw een Data-Date, deze keer met als onderwerp 'AI en (publieks)participatie.
Net zoals de vorige edities vindt de Data-Date online plaats, tussen 16u en 18u.
Je zal in de komende weken nog een uitnodiging met het programma ontvangen, maar je kan wél al inschrijven via de link!
Registreer je voor Data-Date 4

Agenda en events

Wil je een event signaleren? Stuur ons dan even een mail (of @ ons op social media!) 
Nieuwbrief archief
Twitter
Facebook
Website
Email
LinkedIn
 Je ontvangt deze mail omdat je je hebt ingeschreven op deze mailinglijst of omdat je hebt deelgenomen aan een evenement gerelateerd aan het Kenniscentrum Data & Maatschappij.
Meer over je privacy: klik hier. Uitschrijven? Klik hier.

Kenniscentrum Data & Maatschappij Pleinlaan 9 Ixelles 1050 Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp