Copy
Je hebt onze nieuwsbrief misschien wel moeten missen, maar wij hebben niet stilgezeten! Zo konden we deze zomer rekenen op heel wat interessante gastbijdragen op onze blog - toegegeven, we waren er vooral erg goed in om ánderen het werk te laten doen :).

We geven je graag ook nog wat nieuws mee, heet van de naald: deze week lanceerden we een enquête om na te gaan welke organisatorische, maar ook juridische, kosten deel uitmaken van een AI-project, én enkele van onze onderzoekers kropen in hun pen naar aanleiding van het hyperactuele debat rond function creep in coronatijden.

Ook onze activiteitenkalender begint stilaan weer gevuld te raken, met afspraken voor de volgende Data-Date en voor ons éénjarig bestaan in december. Neem je agenda er dus alvast bij! 

Enquête

 
Samen met technologiefederatie Agoria wil het Kenniscentrum een tool ontwikkelen die een overzicht biedt van niet-technologische (zoals juridische en organisatorische) kosten bij budgettering van een AI-project. Op die manier hopen we bedrijven en beleidsmakers een vollediger beeld te kunnen geven van het totale kostenplaatje. Ter voorbereiding organiseren we een bevraging bij bedrijven die een AI-technologie ontwikkelen en/of implementeren in hun organisatie.
Meer lezen
Rechtstreekse link naar de enquête

Hoe vermijd je 'function creep'?
 

In de strijd tegen corona nemen overheden tal van maatregelen, zoals het gebruik van camera's en contact tracing apps. Vaak gaan deze gepaard met inperkingen op de privacy. Deze zijn tijdelijk, maar hoe garandeer je dat als overheid? Net omdat het heel verleidelijk kan zijn om de verzamelde data ook voor andere doeleinden te gaan gebruiken (function creep), vrezen sommigen voor een definitieve inperking van de privacy.
Lees de blogpost

Hé, dat is privé! 


Hoe denken kinderen zélf over data en privacy? 
In samenwerking met Stad Gent, namen de UGent onderzoeksgroepen imec-MICT en Recht & Technologie de proef op de som tijdens enkele workshops met lagereschoolkinderen. De voornaamste bevindingen lees je in deze blogpost. Spoiler: Kinderen hebben een duidelijke mening over wat voor hen privé is en wat wel of niet door de beugel kan!

Lees de volledige blogpost.

Praten over AI - een gesprekshandleiding

Het is niet eenvoudig om over nieuwe technologieën te praten in de media. Het gesprek gaat altijd al snel richting een doem- of eurekascenario. Al snel krijg je een kamp van voor- en tegenstanders, terwijl de realiteit vaak grijs is. Hoe vermijd je polarisering bij je publiek in verslaggeving of bij communicatie over technologie? Enkele praktische richtlijnen voor vraagstellers én experten.

Lees de volledige blogpost.

Contactregistratie horeca

Wie een bezoek brengt aan een horecazaak moet voortaan contactgegevens achterlaten. Hoe pak je dat als uitbater nu precies aan zonder de privacy van je klanten aan te tasten? Ine Van Zeeland (Leerstoel Data Protection On the Ground; imec-smit, VUB) legt uit met welke principes je rekening moet houden, en hoe je dat dan precies het beste aanpakt. 
 

Zomerblogs

Wij deden een oproep voor gastbloggers en kregen enkele heel relevante posts doorgestuurd. Allemaal op een rijtje:
Heb je zelf een idee voor een blogpost die een aanvulling kan zijn op onze expertise en core-business? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

AI in kunst, media, literatuur, sport en films

Door het jaar zijn onze medewerkers druk bezig met onderzoek over AI, het creëren van publicaties en handige tools en de opvolging van beleidsmaatregelen rond AI en data. Deze zomer gaven ze ook een inkijkje in hun persoonlijke interesses, in deze blogposts vol nuttige tips en links!

Save the date!

 

29 september: Data-Date!

Onze volgende (online) Data-Date zal plaatsvinden op dinsdag 29 september 2020. Een uitnodiging met meer details volgt nog via deze weg. 
 

13 oktober: BA & Beyond

Op 13 oktober verzorgt het Kenniscentrum op BA & Beyond, een toonaangevend event voor en door business analysten, een hands-on sessie 'Avoiding ethical ‘blind spots’ in AI solutions'. In principe gaat de conferentie live door, tenzij de actualiteit het natuurlijk anders dicteert. Meer informatie en programma 


8 december: Eén jaar Kenniscentrum

In december bestaat het Kenniscentrum één jaar, en dat gaan we vieren! Hou onze komende nieuwsbrieven in de gaten voor details over de agenda, het format en de inschrijvingsprocedure. 

Heb je heimwee naar de tijd dat we gewoon zonder zorgen naar een live-event konden gaan? Herlees dan het verslag van onze lancering! 

 

En nog dit: 

  • De volgende brAInfood verschijnt eind september en stelt gebruikers van datatoepassingen en AI in staat om de juiste vragen te stellen over het ethische karakter van een technologie.
  • Wij werkten mee aan een online Train-the-Trainer lessenreeks georganiseerd door Iedereen Datawijs!Dit project werkt aan datawijsheid op maat van laaggeletterden. Wil je op de hoogte blijven van hun activiteiten? Schrijf je dan zeker in op hun mailinglijst! 
Nieuwbrief archief
Twitter
Facebook
Website
Email
LinkedIn
 Je ontvangt deze mail omdat je je hebt ingeschreven op deze mailinglijst of omdat je hebt deelgenomen aan een evenement gerelateerd aan het Kenniscentrum Data & Maatschappij.
Meer over je privacy: klik hier. Uitschrijven? Klik hier.

Kenniscentrum Data & Maatschappij Pleinlaan 9 Ixelles 1050 Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp