Copy
Go as a sangha
Lieve vrienden op het pad van Liefde en Begrip,
Het is lente. De tijd van het jaar waarin Moeder Aarde ons 'Interzijn' in alle geuren en kleuren prikkelt. Verwondering en dankbaarheid vallen ons moeiteloos te beurt.
Het prachtige jaaroverzicht (106p!) (webversie) vanuit Plum Village draagt daar extra aan bij. De kloosterlingen beschreven uitgebreid hun ervaringen van 2022: de vreugde van de gemeenschap, de pijn bij het heengaan van Thay en de dankbaarheid voor zijn bloeiende voortzetting. Aan het einde van het overzicht is ook aandacht besteed aan zr Chân Từ Nghiêm, die op 10 februari ll overleed. En ook br. Pháp Xả schreef een bijdrage.

Little Bird, Take Gentle Steps

Sister Chân Từ Nghiêm

A nightingale has left the midnight sky,
leaving silence and darkness,
as the stars try to shine.

We hear her Ave Maria
echoing in the ten directions,
bringing love, peace, and tears
to our lives

Suffering is powerful,
yet freedom
is more so.

Little bird, take gentle steps,
then fly into freedom.

In de nieuwsbrief van december vroeg onze kersverse dharmaleraar Marleen Van den Bosch aan de sangha hoe ze als dharmaleraar concreet van betekenis kon zijn. Ondertussen hebben zich wat ideeën ontwikkeld: een Open meditatiegroep vanaf 27 februari op maandag, woensdag en vrijdag van 8u tot 8.40u en Dagen In Aandacht. Naast de Dag in Aandacht op 23/4, zijn er ook gepland op zondagen 18/10/23, 10/3/24, 12/5/24 en 17/11/24.
Het pad ontplooit zich gaandeweg en dat geldt ook in deze. Voor de concrete invulling hou je best de betreffende webpagina's in 't oog.
 
De Dag in Aandacht op 23 april is volzet en ook de retraite in Diessen is volgeboekt, maar  voor 'Ontspannen in Aandacht' op 4 juni kan je volop inschrijven, alsook voor de retraites in het EIAB: in mei LGBTQIA+-retraite in het Engels met Nederlandse leraren, in augustus de Nederlandse zomerretraite en in november de retraite van sangha Leuven voor de Vlaamse Sangha.

Wat de sangha verder kan betekenen voor jou de komende tijd vind je verder in deze nieuwsbrief.
We hopen je gauw ergens te ontmoeten.
Mag het je goed gaan.

Hartegroet,
Karin Coolsaet, namens de Vlaamse sangha's
 
Krijg je deze Vlaamse nieuwsbrief van iemand doorgestuurd, klik dan op 'abonneren' als je op de hoogte wenst te blijven. Volg je graag wat er verder nog op stapel staat bij Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen, neem dan een kijkje op de website.

Warm aanbevolen


Sangha-bijeenkomsten in Vlaanderen

Onze leraar Thich Nhat Hanh leert ons hoe belangrijk het is om deel te nemen aan een sangha. Hij vergelijkt een sangha met een rivier:

"Alleen zijn we kwetsbaar, maar met broeders en zusters om samen mee te oefenen kunnen we elkaar ondersteunen. We kunnen niet als een losse druppel water naar de zee gaan. We zouden uitgedroogd zijn voordat we onze bestemming bereikt hadden. Maar als we een rivier worden, als we als een sangha gaan, zullen we zeker bij de zee komen. Je hebt een sangha nodig; je hebt broeders en zusters nodig of een vriend, die je eraan herinneren wat je al weet. De leer van de Boeddha, de Dharma, is in jou, maar hij heeft water nodig om zich te kunnen manifesteren en verwezenlijken."

Wil je ook profiteren van de kracht van samen mediteren, dan kun je je aansluiten bij een van onze meditatiegroepen.
Overzicht

april - mei: Mediteren kan je leren (online)

Marleen Van den Bosch
Een online serie voor beginnende beoefenaars met 5 bijeenkomsten op dinsdagavond en een afsluitende online oefendag op zaterdag.
Met aandacht kunnen zitten en lopen is de basis van elke beoefening. In deze meditatiecursus staan we uitgebreid stil bij de praktische kant van meditatie.
Data en tijden:
- dinsdagavond 4, 11 en 25 april, 2 en 9 mei van 19:00 tot 20:30
- zaterdag 20 mei  van  10:00 tot 15:00
Begeleiding: Peter van Leeuwen, lid van de Orde van Interzijn.
Inschrijven kan vanaf 12 februari.
Meer info en inschrijven

zo 23 april: Dag in Aandacht in Oratorienhof (Leuven)

Marleen Van den Bosch

Fris opnieuw beginnen - Verdiepingsdag

zondag 23 april 2023 van 10 tot 16 uur in C.C. Oratoriënhof, Mechelsestraat 111, 3000 Leuven
We worden uitgenodigd "het nu" te ervaren als een nieuw fris moment, telkens opnieuw, zonder het te idealiseren. We zullen ook samen stil staan bij de vraag: wat als “het nu” niet leuk is. En welke plek krijgt plannen maken voor de toekomst?
Begeleiding: Marleen Van den Bosch.
 
Meer info en inschrijven

wo 17 - zo 21 mei: LGBTQIA+ Retreat (EIAB)

Marleen Van den Bosch

Being beautiful, being ourselves

De retraite wordt begeleid door Nederlandse leden van de Orde van Interzijn en is in hoofdzaak Engelstalig.
We willen elkaar leren kennen; zichtbaar zijn, elkaar steunen en aanmoedigen; zowel onze eigen uniciteit als onze verbondenheid erkennen, en de diversiteit van het leven eren en vieren.
Begeleiding: Jorieke Rijsenbilt, Maria Moonlion, en anderen.
 
Meer info en inschrijven

vr 26 - zo 29 mei: Retraite met kloosterlingen (Diessen)

Zonder modder, geen lotus

In deze retraite kijken we zowel naar de kunst van het geluk als naar de kunst van het lijden, oftewel leren hoe we onze pijn kunnen toelaten en zelfs omarmen. 
Begeleiding: br. Phap Xa samen met andere kloosterlingen.
Voertaal: Nederlands . Je kunt opgeven of je wilt deelnemen aan Engelstalige groepen.
 
Meer info en inschrijven

zo 4 juni: Ontspannen in Aandacht in Hof Zevenbergen (Ranst)

Hof Zevenbergen
Als de 'grote vakantie' eraan komt, ronden we graag af met een 5AO-ceremonie. Verder maken we er een ontspannende dag van met een stille wandeling, total relaxation, zingen en dharmadelen.

Begeleiding:  Karin Coolsaet, Ann Ginneberge en Miriam Levenson. 
Wanneer? zondag 4 juni 2023 van 10 uur tot 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.
Waar? De dag vindt plaats in Hof Zevenbergen, Bezinnings- en ontmoetingscentrum, Kasteeldreef 22, 2520 Ranst.
Meer info en inschrijven

di 8 - zo 13 aug: Nederlandstalige zomerretraite (EIAB)

Phap Xa Jodoine 2022
Van 08-08-2022 tot en met 13-08-2022 vindt in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB) de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite plaats. De voertaal is Nederlands en Engels met simultaanvertaling. Er is ook een kinderprogramma, daar wordt Nederlands gesproken.
Begeleiding: Kloosterlingen van het EIAB
Meer info en inschrijven

do 9 - zo 12 nov: Weekendretraite Sangha Leuven (EIAB)

Phap Xa Jodoine 2022
Tijdens dit weekend, georganiseerd door de Sangha van Leuven, willen we de verbondenheid van onze Vlaamse sangha voeden en versterken door gedurende enkele dagen samen te beoefenen. Het is een unieke kans om kennis te maken met het kloosterleven van Plum Village, voor wie daar nog niet eerder gelegenheid voor vond, of om extra voeding te vinden te midden van de monastieke energie in het EIAB.
Iedereen is van harte welkom om mee te doen.
Begeleiding: Broeder Phap Xa
Meer info en inschrijven

Blog


Puur goud

Door Leni Celllini

Dialoog

Door Jan Veenendaal
Dialoog

HerbekijkDe Klankschaal


Wist je dat Stichting Leven in Aandacht een prachtig tijdschrift heeft om het gedachtengoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden?
Je kan dit tijdschrift ontvangen door een doorlopende donatie te doen aan de Stichting. Vanaf nauwelijks 5€ per kwartaal ontvang je het tijdschrift thuis.

Als Vlaamse sangha genieten wij volop van de ondersteuning van de Stichting en werken we graag mee aan de bekendmaking van de Plum Village traditie. We willen je daarom aanmoedigen donateur te worden en jouw "Klankschaal" ook door te geven als je hem niet wil bewaren. Misschien mag hij wel in de leeshoek van de tandarts, de dokter of de bib?

‍Archief

Voortaan zijn oudere nummers van de Klankschaal tot 2016 in te kijken en te downloaden op De Klankschaal - Leven in Aandacht.

Bijdrage insturen

Het zomernummer van de Klankschaal met als thema 'Vreugde' kan nog meer inhoud gebruiken. De redactie ontvangt graag je tekst (500 à 600 woorden, een foto (minimaal 1 MB) of tekening vóór 31 maart op redactie@aandacht.net 

 

facebook
Aandacht.net

Dit bericht is verzonden naar <<E-mail>>.
Je krijgt deze email omdat je inschreef op de nieuwsbrief van Leven in Aandacht Vlaanderen. Je kan ten allen tijd je enthousiasme met vrienden delen, je gegevens wijzigen of je afmelden via onderstaande opties.

AbonnerenAfmelden | Doorsturen | Wijzigen

Copyright (C) 2023 Leven in Aandacht Vlaanderen
Alle rechten voorbehouden.
https://www.aandacht.net | sangha.vlaanderen@aandacht.net

Email Marketing Powered by Mailchimp