Copy
Go as a sangha
Lieve vrienden op het pad van Liefde en Begrip,
Kerst in EIABKerstmis en Nieuwjaar zijn een periode van feesten en vreugde. Velen van ons verheugen zich in de gelegenheden om meer tijd door te brengen met familie en vrienden, maar het brengt ook best wat uitdagingen met zich mee. Sommige mensen zijn noodgedwongen alleen en anderen voelen zich alleen ondanks het gezelschap. De 5 aandachtsoefeningen kunnen daarbij een krachtige leidraad zijn. Vorig jaar rond deze tijd verscheen op de webite van Plum Village een drieluik waarin senior dharmaleraren delen hoe zij daarmee omgaan. 

(deel 1) Onze ideeen en gewoontes zijn ontstaan door bepaalde oorzaken en omstandigheden. Voor iedereen anders. Het is zeer aangenaam om harmonieus met gelijkgezinden samen te zijn, maar echt groeien doen we pas als we met open hart en geest aanwezig kunnen zijn waar het wat schuurt.

(deel 2) Eten, drinken, cadeautjes, gesprekken, films, boeken, goede intenties en de beste wensen. We consumeren er op los. Hoe verhouden verbondenheid,  samenzijn en genieten, dikwijls met niet-beoefenaars, zich tot onze eigen beoefening? Er is best wat mededogen nodig om niet in oordelen te vervallen. 

(deel 3) Alleen zijn hoeft niet eenzaam te zijn. Wie werkelijk in contact is met wat er hier en nu is, is niet eenzaam. Die is verbonden met zichzelf, met zijn/haar wortels, ongeacht de lastigheden die zich voordoen.

Maar laten we deze oefeningen niet sparen voor de moeilijkste momenten van het jaar. De 5 aandachtsoefeningen zijn een dagelijkse training waarvan we in tijden als deze de vruchten kunnen plukken.

Dan wens ik jou dat Jezus en Boeddha in elk moment opnieuw geboren mogen worden in jou. Mogen de Boeddha, de dharma en de sangha jou daarbij steeds tot toevlucht zijn.
Wat de sangha voor jou kan betekenen het komende jaar vind je verder in deze nieuwsbrief.
We hopen je gauw ergens te ontmoeten.
Mag het je goed gaan.

Hartegroet,
Karin Coolsaet, namens de Vlaamse sangha's
 
Krijg je deze Vlaamse nieuwsbrief van iemand doorgestuurd, klik dan op 'abonneren' als je op de hoogte wenst te blijven. Volg je graag wat er verder nog op stapel staat bij Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen, neem dan een kijkje op de website.

Warm aanbevolen


Sangha-bijeenkomsten in Vlaanderen

Onze leraar Thich Nhat Hanh leert ons hoe belangrijk het is om deel te nemen aan een sangha. Hij vergelijkt een sangha met een rivier:

"Alleen zijn we kwetsbaar, maar met broeders en zusters om samen mee te oefenen kunnen we elkaar ondersteunen. We kunnen niet als een losse druppel water naar de zee gaan. We zouden uitgedroogd zijn voordat we onze bestemming bereikt hadden. Maar als we een rivier worden, als we als een sangha gaan, zullen we zeker bij de zee komen. Je hebt een sangha nodig; je hebt broeders en zusters nodig of een vriend, die je eraan herinneren wat je al weet. De leer van de Boeddha, de Dharma, is in jou, maar hij heeft water nodig om zich te kunnen manifesteren en verwezenlijken."

Wil je ook profiteren van de kracht van samen mediteren, dan kun je je aansluiten bij een van onze meditatiegroepen.
Overzicht

Youtube live streams Oudejaarsavond

Dharmatalk

Youtube
New Year Eve | Br. Phap Huu
31 december om 15:00

Ceremony

Youtube
Welcoming the new year
31 december om 23:30

tot 4 februari: online cursus boeddhistische psychologie

boekCover
Br Phap Xa zet de online cursus over boeddhistische psychologie voort. In deze derde reeks nemen we het zevende bewustzijnsniveau onder de loep: Manas. De reeks bestaat uit 9 bijeenkomsten van 1 uur op zaterdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur.

Data:  19/11, 26/11, 3/12, 10/12, 17/12, 7/1, 14/1, 28/1, 4/2 van 10.30 uur tot 11.30 uur.

Alles is terug te kijken via deze link.
Meer info en aanmelden

zo 23 april: Dag in Aandacht in Oratorienhof (Leuven)

Marleen Van den Bosch

Fris opnieuw beginnen - Verdiepingsdag

zondag 23 april 2023 van 10 tot 16 uur in C.C. Oratoriënhof, Mechelsestraat 111, 3000 Leuven
We worden uitgenodigd "het nu" te ervaren als een nieuw fris moment, telkens opnieuw, zonder het te idealiseren. We zullen ook samen stil staan bij de vraag: wat als “het nu” niet leuk is. En welke plek krijgt plannen maken voor de toekomst?
Begeleiding: Marleen Van den Bosch.
 
Meer info en inschrijven

zo 4 juni: Ontspannen in Aandacht in Hof Zevenbergen (Ranst)

Hof Zevenbergen
Als de 'grote vakantie' eraan komt, ronden we graag af met een 5AO-ceremonie. Verder maken we er een ontspannende dag van met een stille wandeling, total relaxation, zingen en dharmadelen.

Begeleiding:  Karin Coolsaet, Ann Ginneberge en Miriam Levenson. 
Wanneer? zondag 4 juni 2023 van 10 uur tot 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.
Waar? De dag vindt plaats in Hof Zevenbergen, Bezinnings- en ontmoetingscentrum, Kasteeldreef 22, 2520 Ranst.
Meer info en inschrijven

do 9 - zo 12 nov: Weekendretraite Sangha Leuven in EIAB

Phap Xa Jodoine 2022
Tijdens dit weekend, georganiseerd door de Sangha van Leuven, willen we de verbondenheid van onze Vlaamse sangha voeden en versterken door gedurende enkele dagen samen te beoefenen. Het is een unieke kans om kennis te maken met het kloosterleven van Plum Village, voor wie daar nog niet eerder gelegenheid voor vond, of om extra voeding te vinden te midden van de monastieke energie in het EIAB.
Iedereen is van harte welkom om mee te doen.
Begeleiding: Broeder Phap Xa
Meer info en inschrijven

Blog


Vrede begint in jezelf.

Door Leni Celllini
Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

Een bewogen ontbijt.

Door Koen Demeyer
Een bewogen ontbijt

HerbekijkDe Klankschaal


Wist je dat Stichting Leven in Aandacht een prachtig tijdschrift heeft om het gedachtengoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden?
Je kan dit tijdschrift ontvangen door een doorlopende donatie te doen aan de Stichting. Vanaf nauwelijks 5€ per kwartaal ontvang je het tijdschrift thuis.

Als Vlaamse sangha genieten wij volop van de ondersteuning van de Stichting en werken we graag mee aan de bekendmaking van de Plum Village traditie. We willen je daarom aanmoedigen donateur te worden en jouw "Klankschaal" ook door te geven als je hem niet wil bewaren. Misschien mag hij wel in de leeshoek van de tandarts, de dokter of de bib?

 

facebook
Aandacht.net

Je krijgt deze email omdat je inschreef op de nieuwsbrief van Leven in Aandacht Vlaanderen. Je kan ten allen tijd je enthousiasme met vrienden delen, je gegevens wijzigen of je afmelden via onderstaande opties.

AbonnerenAfmelden | Doorsturen | Wijzigen

Copyright (C) 2022 Leven in Aandacht Vlaanderen
Alle rechten voorbehouden.
https://www.aandacht.net | sangha.vlaanderen@aandacht.net

Email Marketing Powered by Mailchimp