Copy
Lieve vrienden op het pad van Liefde en Begrip,
Hopelijk kan jij deze zomer genieten van ontspannende rust. Wanneer ik dit schrijf waait een koel briesje mij toe als een heerlijk cadeau. Planten en bomen slaken wuivend een zucht van verlichting. De bloemen kijken ons weer fris en vrolijk aan. Alles gaat voorbij de hitte en de koelte.

"Omdat lijden vergankelijk is, kunnen we het transformeren.
 Omdat geluk vergankelijk is, moeten we het koesteren."
~~ Thích Nhất Hạnh ~~
In de vorige nieuwsbrief las je over de lamptransmissie en de viering van 40 jaar Plum Village tijdens de juni-retraite. Maar deze retraite was om nog een andere reden een uitzonderlijk cadeau: het feit Ware liefde: Plum Village omarmt de Regenboogfamiliedat overal ter wereld Regenboogsangha's ontstaan, geeft aan dat non-discriminatie en niet-gehecht zijn aan ideeën onze traditie ook werkelijk veilig maken voor onze LGBTQIA+-vrienden. De officiële publicatie van de aangepaste Derde Aandachtsoefening - Ware Liefde - was dan ook de kers op de taart. Ze werd de eerste keer gebruikt op de 5 Aandachtsoefeningen-ceremonie van deze feestelijke retraite.
Je kan er meer over lezen in dit nieuwsbericht: Ware liefde: Plum Village omarmt de Regenboogfamilie - Leven in Aandacht
Behalve Plum Village, kunnen we je van harte het EIAB aanbevelen voor retraites. Zr Chan Khong nodigt ons uit om meer naar het EIAB te gaan omdat Plum Village echt wel vol zit in de zomer. Het is  bovendien een stuk dichterbij. Maak kennis met de EIAB retraite met een slideshow van 2020.
Slideshow van de Nederlandse retraite in het EIAB in 2020
De online zoom-sangha's en de lokale wandelsangha's geven je een goede gelegenheid om ook tijdens de zomermaanden te oefenen met sanghagenoten. Nieuwkomers en passanten zijn  ook altijd welkom!

Meer info verder in de nieuwsbrief.

We hopen je gauw ergens te ontmoeten.
Mag het je goed gaan.

Hartegroet,
Karin Coolsaet, namens de Vlaamse sangha's
 
Krijg je deze Vlaamse nieuwsbrief van iemand doorgestuurd, klik dan op 'abonneren' als je op de hoogte wenst te blijven. Volg je graag wat er verder nog op stapel staat bij Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen, neem dan een kijkje op de website.

Warm aanbevolen


9-14 aug.: Nederlandse retraite in EIAB

De weg van liefde en begrip

Ook dit jaar is er weer een Nederlandstalige zomer retraite in Duitsland (EIAB) met de monniken en nonnen van de Plum Village kloostergemeenschap. Senior dharmaleraren houden lezingen, we zitten, lopen, eten in aandacht, en ontmoeten elkaar met vreugde en plezier.
Meer info en inschrijven

25 september: LIA Vlaanderen viert feest

The next Boeddha is de Sangha, zei onze geliefde leraar Thay. Het was zijn grote droom dat we een gemeenschap van broederschap en zusterschap zouden uitbouwen. Meer dan ooit is het onze taak  om zijn voortzetting te zijn, om een gemeenschap te vormen die leven in harmonie en aandacht beoefent. Van hieruit vinden we het kostbaar om elkaar als Vlaamse Sangha jaarlijks te ontmoeten, beter te  leren kennen, te ondersteunen in ons engagement om Sanghabouwer te zijn. Laten we zijn voortzetting zijn en vieren, want in onze Vlaamse sangha zijn er  3 nieuwe Ordeleden en werd  1 ordelid Dharmaleraar. We maken er een mooie dag van, met een inhoudelijk gedeelte en een feestelijke receptie. 
go as a river
Begeleiding:  de Vlaamse kerngroep: Ann, Karin, Katelijn, Marleen en Wim 
Wanneer? zondag 25 september 2022 van 10 uur tot 16.30 uur.
Waar? De dag vindt plaats in "Ademruimte" in De Pinte
Voor wie? Vlaamse sanghabouwers en geëngageerde vrienden
Inschrijven

Sangha-bijeenkomsten


Online sangha's 

Meer info

Antwerpen 

Sangha Antwerpen houdt een zomerstop in juli en augustus. Althans voor de gewone bijeenkomsten.

Op zondag 4 augustus begeleidt Karin Coolsaet een stille wandel langs de Grote Schijn in Deurne met IMA. Inschrijven via deze link: IMA.

Noteer ook alvast zaterdag 5 november. Dan organiseert IMA een meditatiedag in Hof Zevenbergen  in Ranst, begeleid door rev. Ayya Vimala en Karin Coolsaet. De dag wordt een leuke mix van beoefening in 2 tradities.

Op 6 september hernemen de gewone avondbijeenkomsten.

Vragen over sangha Antwerpen kan je sturen naar sangha.de.lotusknop@gmail.com.
 
Meer info

Geetbets

Sangha "de Heerlijckyt" in Geetbets wordt begeleid door Leni Cellini. Ze beoefent sinds 2007 in de traditie van Thay, is lang lid geweest van sangha Leuven en begeleidde er ook de Wake Up sangha. 
De volgende bijeenkomsten zijn op zondagen 7 augustus en 4 september., telkens van 14u tot 17u.
Je kan je  aanmelden via leni@ont-moeten.be
Meer info

Gent 

De sanghabijeenkomsten vinden plaats op 2 locaties: in de Welzijnsschakels, Sint-Salvatorstraat 30,  9000 Gent en bij Miriam, Elslo 144 9940 Evergem
Graag aanmelden via mail aan sangha.gent@gmail.com of via gsm Ann 0473/65.21.38

Op woensdagavond

van 19.30u tot 21.30u steeds in de Welzijnsschakels
 • 3 aug
 • 7 sept
 • 5 okt
 • 2 nov
 • 7 dec

Op zondagochtend

van 10u tot 12u in de Welzijnsschakels tenzij anders vermeld
 • 21 aug
 • 18 sept bij Miriam
 • 16 okt
 • 20 nov
 • 18 dec
Meer info

Leuven 

Tijdens de maanden juli en augustus gaan de sanghabijeenkomsten op de laatste zondagmiddag van elke maand gewoon door.
 • op 31 juli gaan we wandelen in het bos aan het Zoetwater in Heverlee
  We verzamelen om 14u op de parking van "Het Spaans dak" aan de rand van het bos: Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee. Opgelet: je mag daar niet parkeren.
  We beginnen met een korte tekst, daarna wandelen we in stilte, op een gewoon, rustig wandeltempo.Tussendoor is er ruimte voor enkele Plum Village-liedjes. En halverwege kunnen we even in stilte zitten.
  Einde rond 17u.
 • op 28 augustus in Studio Zuid, Frederik Lintstraat,45 Leuven van 13.30u tot 16.00
Wil steeds vooraf je deelname aankondigen (sangha.leuven@gmail.com), zodat we je kunnen verwittigen mocht de bijeenkomst om één of andere reden niet door kunnen gaan.

De sanghabijeenkomsten op weekavonden hervatten in september.

Sanghaweekend

Save the date: vrijdag 28 okt tot zo 30 okt 2022
De Leuvense sangha organiseert inderdaad weer een retraite, opnieuw net over de taalgrens, in Jodoigne. Meer info volgt later.
Meer info

Blog


Kwetsbaar mogen zijn.

Door Leni Celllini

Zij zijn mij en ik ben hen.

Door Jan Veenendaal


Wist je dat Stichting Leven in Aandacht een prachtig tijdschrift heeft om het gedachtengoed van Thich Nhat Hanh te verspreiden?
Je kan dit tijdschrift ontvangen door een doorlopende donatie te doen aan de Stichting. Vanaf nauwelijks 5€ per kwartaal ontvang je het tijdschrift thuis.

Als Vlaamse sangha genieten wij volop van de ondersteuning van de Stichting en werken we graag mee aan de bekendmaking van de Plum Village traditie. We willen je daarom aanmoedigen donateur te worden en jouw "Klankschaal" ook door te geven als je hem niet wil bewaren. Misschien mag hij wel in de leeshoek van de tandarts, de dokter of de bib?

Het zomernummer valt weldra bij de donateurs in de brievenbus.
Je kan het hier doorbladeren: De Klankschaal 2 - 2022 - Yumpu.com

Het najaarsnummer van de Klankschaal heeft als thema Dankbaarheid. Hoe ervaar je de dankbaarheid van anderen? Wat betekent dankbaarheid voor jou? Jouw bijdrage (500 à 600 woorden), foto’s en illustraties zijn van harte welkom en mag je zenden naar redactie@aandacht.net. De tekst graag in Word en zonder opmaak. Foto’s of illustraties graag apart leveren (JPEG- of TIFF-formaat en minimaal 1 MB). De deadline is 31 juli. Je krijgt bericht of je bijdrage geplaatst kan worden. Wij zijn dankbaar voor jullie bijdragen!

 

facebook
Aandacht.net

Je krijgt deze email omdat je inschreef op de nieuwsbrief van Leven in Aandacht Vlaanderen. Je kan ten allen tijd je enthousiasme met vrienden delen, je gegevens wijzigen of je afmelden via onderstaande opties.

AbonnerenAfmelden | Doorsturen | Wijzigen

Copyright (C) 2022 Leven in Aandacht Vlaanderen
Alle rechten voorbehouden.
https://www.aandacht.net | sangha.vlaanderen@gmail.com

Email Marketing Powered by Mailchimp