Copy
Twee lezingen en een filmcollectie
Bekijk dit bericht in uw browser
Screenshot uit film collectie Boomkwekerij Museum Boskoop.
Geheel toepasselijk bij de tijd van het jaar werkt het Filmatelier deze weken aan een inventarisatie van de 16 mm filmcollectie van het Boomkwekerijmuseum uit Boskoop. Een museum dat sowieso een bezoek waard is, met een vaste en tijdelijke expositie binnen maar ook een geweldige museumkwekerij buiten in de volle grond. Het doel van een filminventarisatie is inzicht in de collectie te krijgen en op basis daarvan te beslissen welke films in aanmerking komen voor digitalisering en daarmee ook toegankelijk voor het publiek zullen worden. De films uit de jaren '50, '60, '70 en '80 dragen titels als Uw tuin uw hobby, Groen zonder grenzen, Keuze voor uw tuin en Kleur voor allen. Behalve informatie over het belang van de kwekerijen in en rond Boskoop en bijvoorbeeld praktische tuinadviezen geven de films ook een prachtig historisch tijdsbeeld van Nederland.

De historie, maar dan die van Den Haag, komt uitgebreid aan bod tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis die dit jaar aankomende zaterdag 8 april op en rond het Plein zal plaatsvinden. Het thema dit jaar is 'Dol op Den Haag' en het Filmatelier doet weer mee met een lezing voor kleine groepen tot maximaal 10 personen in het Filmatelier zelf.

Een andere lezing, waar voor veel meer mensen ruimte is, vindt plaats op dinsdag 9 mei in de reeks Dinsdagmiddaglezingen in de aula van het Museon. Dan staat het lievelingsonderwerp van het Filmatelier weer centraal: de Haagse bioscoopgeschiedenis.

Misschien tot dan en geniet van het voorjaar!
Hartelijke groet, Elisa Mutsaers
Jeanne Moreau opent het nieuwe Haags Filmhuis aan het Spui in 1993. Collectie: Filmhuis Den Haag.
Dag van de Haagse geschiedenis
8  april - Film Atelier Den Haag

De Dag van de Haagse geschiedenis vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 april van 11.00 tot 16.00 uur. Dol op Den Haag is het centrale thema waar omheen zo'n 40 Haagse organisaties een activiteit hebben bedacht, waaronder ook het Filmatelier met een lezing over filmsterren die Den Haag bezochten.

Niet alleen wijzelf als inwoners houden van Den Haag, de afgelopen eeuw hebben ook vele filmsterren laten weten dol op de stad te zijn. Al dan niet op uitnodiging van een Haagse bioscoop bezochten zij Den Haag. Film Atelier Den Haag brengt tijdens een informele lezing met veel beeldmateriaal deze bezoekjes en de filmsterren weer tot leven.

Locatie: Herenstraat 8d, 2511 EA, Den Haag (Kaartverkoop via infokraam 2 op het Plein).

Duur: 45 minuten. Maximum aantal deelnemers: 10. Aanvang programma: 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur
Toegang: € 2,00 inclusief kopje koffie of thee

Kaartverkoop niet bij het Filmatelier zelf maar via infokraam 2 op het Plein!

Screenshot Politicologica aflevering 1, Human.
Verhuur
Op afspraak

Tussen alle filmgerelateerde werkzaamheden door wordt aan de grote ronde tafel in het Filmatelier ook regelmatig vergaderd. Bedrijven, overheden en andere organisaties weten het Filmatelier te vinden wanneer zij in klein gezelschap (maximaal 8-10 personen) in een informele en gezellige omgeving iets willen bespreken. Zoals laatst een deelnemer aan een teambijeenkomst tijdens de lunch in de keuken opmerkte 'Het is net alsof we met de afdeling in een heel gezellig vakantiehuisje zitten!'. Eind vorig jaar kwam een bijzondere aanvraag binnen van de HUMAN. Voor opnames in hun nieuw te maken reeks Politicologica (overigens erg de moeite waard en voor wie het gemist heeft: uitzendinggemist!) zochten ze een bijzondere locatie dicht bij het Binnenhof om kamerlid Kuzu te interviewen en ze hoopten dat dat in het Filmatelier zou kunnen. Dat kon! Getuige het mooie shot hierboven in een snel screenshot met de palmplant als Droste-effect.

Voor wie op zoek is naar een prettige locatie voor een vergadering, teamdag, training of iets anders, neem vooral contact op met het Filmatelier!
Kerkdienst op zondag in bioscoop West-End. Collectie: Filmhuis Den Haag.
Dinsdagmiddaglezing
9 mei - Aula van het Museon

Uitgebreide lezing met veel beeldmateriaal over de geschiedenis en eigenheid van bioscopen Metropole en West End. Op het hoogtepunt in de jaren vijftig telde Den Haag 27 bioscopen, waarin verschillende genres te onderscheiden waren: zo hadden wijken hun eigen buurtbioscopen, er waren gooi-en smijttheaters, art-houses en natuurlijk de luxe premièretheaters. West-End was in de Bomen- en Bloemenbuurt een echte buurtbioscoop en Metropole was voor de inwoners van de wijk het dichtstbijzijnde premièretheater, maar trok ook bezoekers uit de rest van de stad en zelfs daarbuiten. Beide theaters werden in de jaren dertig van de vorige eeuw speciaal als bioscoop gebouwd. De eerste helft van de jaren vijftig waren topjaren voor de bioscopen, maar de tweede helft luidde het begin van het verval in, vooral door toedoen van de televisie. In West End draaide de laatste voorstelling in 1968, grote broer Metropole hield het ruim 35 jaar langer uit, maar is ook ten onder gegaan.

Tijd: 13.30 tot 15.30 uur (incl. pauze) Kaartverkoop alleen op de dag zelf aan de kassa van het Museon, Stadhouderslaan 37. Zie de website van het museum voor meer informatie.
Copyright © 2017 Film Atelier Den Haag, All rights reserved.


Wilt u de adressering van deze mails aanpassen of de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier om
 uw gegevens bij te werken of u af te melden van de verzendlijst

Email Marketing Powered by Mailchimp