Copy

Stichting Open Kerken

Newsletter 28 • December 2016
View this email in your browser

Inhoud

• Open Kerkendagen 3 & 4 juni 2017
• Slotsymposium Agenda
• Een artiestenduo
• Open Kerken op Facebook en Twitter
• Open Kerken zet mee de “Kerk in het midden”
• Eglises Ouvertes Nord de France
• Actualisatie landkaartbrochure en lidmaatschap Open Kerken
• Opmaak onthaalmateriaal en erfgoedbrochures
• Agenda
Open Kerken wenst u en uw omgeving een jaar vol beweging toe en boven
al de kracht en de energie om die eerste stap te zetten … 
 
« Het leven is beweging.
Beweging zorgt voor verandering.
Door verandering ontstaat groei.
Maar altijd en in alles is er die eerste stap...
 »
(Patrick Mundus, Life & Spiritual Coach)

Open Kerkendagen 3 & 4 juni 2017

Wij zijn volop bezig met de organisatie van de 10de editie van de Open Kerkendagen. Met het thema ‘Zet de stenen in beweging’ willen we tonen hoe dynamisch het kerkenlandschap er anno 2017 uit ziet. Van ware kunstkerken met dansvoorstellingen en heuse spektakels, tot ingetogen bezinningskerken of parochiekerken die hun geschiedenis verhalen of hun toekomstplannen voor stellen aan hun gemeenschap.
 
Uw gebedshuis kan deel uit maken van dit erfgoedfestival dat vorig jaar maar liefst 90.000 bezoekers op de been bracht. Inschrijven kan nog tot 31 januari via www.openkerkendagen.be.

Nog wat nood aan inspiratie voor de organisatie van de Open Kerkendagen ?
Raadpleeg dan zeker onze website : www.openkerken.be

Slotsymposium Agenda

Toekomst Religieus Erfgoed:
ons verslag

Slotsymposium Agenda Toekomst Religieus Erfgoed: ons verslag
Op 8 december 2016 vond in de Grote Kerk van het Nederlandse Naarden het Slotsymposium van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed plaats.
De Agenda ging van start op 26 juni 2014 toen 20 organisaties op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedzeven agendapunten ondertekenden die de aandacht vestigen op de Nederlandse kerken en kloosters.De Agenda werd feestelijk afgesloten met een belangrijke boodschap: de betrokken partijen onderschrijven een gezamenlijke strategie om het Nederlands religieus erfgoed een duurzame toekomst te geven. Ook het CRKC was op deze bijeenkomst aanwezig.
Lees hier ons verslag

Een artiestenduo

Johan Hermans, organist van de kathedraal van Hasselt en erkend virtuoos op de vijf continenten, wordt sedert lang in een adem genoemd met de Luikse violoncelliste Fabienne Vénien. Samen, stellen ze een gemengd recital voor met barok (Bach, Lœillet), romantiek (Franck, Guilmant, Merkel, Dubois) en moderne stijl (Pärt, Chapelier). 

Contact: Fabienne Vénien - fa.venien@proximus.be - 0486 250 822

Open Kerken op Facebook en Twitter

U schreef talrijk in op onze Facebook-pagina. Zo volgt u op een concrete wijze de actualiteit van ons netwerk en ontdekt u andere initiatieven voor de (her)opleving van de cultusgebouwen. Wij nodigen u uit om ons ook te volgen op Twitter om dagelijks op de hoogte te blijven van de talrijke lopende projecten, in België en in de omliggende landen: originele animatie, officiële besluiten, herbestemmingen, patrimoniumadvies, uitdagingen inzake beveiliging, rapporten en interessante studies,  andere netwerken, vormingsdagen… Twitter vormt een „professioneler” platform dan facebook: veel deskundigen putten er informatie in real time uit voor hun eigen aanpak. Uiteraard, zullen we graag via deze kanalen nieuwtjes verspreiden in verband met uw „Open en gastvrije kerken”!
Contactadres : info@openkerken.be. Vergeet niet foto’s toe te voegen
(of andere illustraties: tekeningen,  vidéo, klankopnames…)


Open Kerken zet mee de “Kerk in het midden”

Met heel veel enthousiasme kondigen wij de goedkeuring van het project “Kerk in het midden- Participatieve herbestemming van landelijke parochiekerken” aan.
Dit Platteland Plus project is een samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen- dienst Erfgoed, Vorming Plus Gent-Eeklo en Open Kerken vzw dat van start gaat begin 2017. Gedurende 2,5 jaar willen wij door middel van participatie van de lokale bevolking komen tot duurzame en gedragen ideeën voor vernieuwd of verbreed gebruik van parochiekerken. Concreet zullen wij aan de slag gaan met minimum twee plattelandskerken in Oost-Vlaanderen.
Uit de opgedane ervaringen hopen wij een gebruiksvriendelijk stappenplan te distilleren waarmee elk kerk- of gemeentebestuur aan de slag kan gaan indien zij samen met de lokale bevolking wil komen tot neven- of herbestemmingsopties.

Eglises Ouvertes Nord de France

Vzw « Eglises Ouvertes Nord de France – EONDF » verbreedt zich maand na maand met nieuwe leden. Haar frisse dynamiek uit zich met een reeks manifestaties binnen haar netwerk: deelname aan de Nacht der Kerken, opleiding voor conservatie en opwaardering van liturgisch sierwerk, hulp bij inventarisering van meubilair, uitstappen, colloquia… 
Zie de nieuwsbrief.

Actualisatie landkaartbrochure en lidmaatschap

Het zijn drukke tijden bij Open Kerken. Naast de organisatie van de Open Kerkendagen is het eveneens tijd om de landkaartbrochure dat alle leden van Open Kerken België, Noord-Frankrijke en Luxemburg bevat, te actualiseren.
 
Gelieve de gegevens van de gebedshuizen die aangesloten zijn bij Open Kerken te controleren op onze website www.openkerken.be . Uw kan eventuele wijzigingen of opmerkingen via mail doorgeven aan info@openkerken.be voor 15 februari.
 
Wilt u graag deel uit maken van het netwerk van Open & Gastvrije kerken? Dan raden wij u aan om u in te schrijven voor 15 februari. Op deze wijze wordt u nog opgenomen in de landkaartbrochure. Inschrijven kan online : http://openkerken.be/inscription. Aarzel niet om ons te contacteren indien er nog vragen zijn.
 
Wenst u echter het lidmaatschap bij Open Kerken stop te zetten, gelieve dan een seintje te geven voor 15 februari. Na deze datum worden stopzettingen niet meer aanvaard. 

Opmaak onthaalmateriaal en erfgoedbrochures

Is je goede voornemen voor 2017 het voorzien van kwaliteitsvolle en professionele folders of ander onthaalmateriaal in je kerk? Informeer dan zeker eens wat Open Kerken vzw voor jou kan doen. Wij ontwerpen en drukken namelijk heel wat onthaalmateriaal aan democratische prijzen voor onze leden. Bekijk zeker eens de brochure onthaal- en communicatiemateriaal : http://openkerken.be
 
Verder kan u ook bij ons terecht voor de redactie, opmaak en druk van erfgoedroutes. Zo maakten wij voor het dekenaat Brugge de wandelbrochure ‘Op stap met de voorgangers van het geloof op!’ : http://openkerken.be. Wij kunnen dit ook voor uw gebedshuis doen. Aarzel niet om contact op te nemen indien u interesse heeft : info@openkerken.be

Agenda


31 januari 2017 :
Afsluiting van de inschrijvingen voor de Dagen van de Open Kerken.
31 januari 2017 :
Laatste dag om toe te treden en nog te verschijnen in de kaart-folder met de leden van Open Kerken 2017.
15 februari 2017 :
Laatste dag om eventuele wijzigingen mee te delen met betrekking tot uw gebouw.
Contact:
Stichting Open Kerken • Stichting van openbaar nut
Tiensesteenweg 508 A • 1370 Geldenaken - België
info@openkerken.be • +32 (0)487-70 46 06
IBAN BE74 0016 0364 3507 - BIC GEBABEBB
Zetel: Distelsstraat 44/16 - 1030 Brussel
www.openkerken.eu • openchurches.mobi
Copyright © Open Churches Foundation, All rights reserved.
Please visit the News Archive for previous issues.
 unsubscribe from this list | update subscription preferences