Copy
Stichting Open Kerken

Newsletter 27 • Oktober 2016
Inhoud
• Open Kerkendagen 3 & 4 juni 2017
• Een pleidooi voor Open Kerken
• Feeëriek spektakel

• Ontmoetingsdag Oost-Vlaamse kerkbesturen 27 oktober - Augustijnenklooster Gent
• Facebook
• Vorming ‘Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten’ november 2016
• Provinciale subsidies voor erfgoedprojecten blijven voorlopig bestaan
• Infosessies Erfgoeddag 23 april 2017 ‘Zorg’

Open Kerkendagen 3 & 4 juni 2017

2017 wordt een bijzonder jaar voor Open Kerken. We zijn dan namelijk aan onze 10de editie toe van de Open Kerkendagen. Dit kunnen we uiteraard niet ongemerkt laten voorbijgaan. Met het thema ‘Zet de stenen in beweging’ belooft het een extra feestelijke editie te worden vol spektakel, zang, dans en andere animatie.
Wil je deelnemen met uw gebedshuis?
Schrijf je dan vanaf 15 oktober in via www.openkerkendagen.be

 Een pleidooi voor Open Kerken

Een kerk is een herkenningspunt in het landschap, een unieke getuigenis van het collectieve verleden van een gemeenschap, rijk aan erfgoed maar bovenal een uitzonderlijke plek die aanzet tot bezinning en stilte. Er bestaat geen twijfel over. Gebedshuizen zijn doorspekt van betekenissen en zullen los van verminderd, verbreed of vernieuwd gebruik nooit zomaar een gebouw worden. Vele religieuze gebouwen zijn echter gesloten buiten de vieringen waardoor de generaties die de toekomst van deze gebouwen zullen bepalen, ze niet kunnen leren kennen en beleven. Dit is volgens Open Kerken de grootste dreiging voor het religieus erfgoed.
Open Kerken vzw gelooft in de toekomst van de gebedshuizen als dynamische ontmoetingsruimtes voor de ganse gemeenschap, als stilte- en bezinningsplek, als gebouw met betekenis voor de huidige en toekomstige generaties, als gebouw om trots op te zijn.
De eerste stap om een gebedshuis terug centraal in de gemeenschap te plaatsen en er een toekomst voor te creëren is simpel :  het openstellen voor een breed publiek.
Open Kerken vzw kan u helpen met deze opdracht. Neem contact op met info@openkerken.be voor meer informatie over een lidmaatschap bij Open Kerken.
Wij komen ook graag ons project ter plekke aan u voorstellen. 


Feeëriek spektakel

Dit jaar kan u terug genieten van een feeëriek spektakel tijdens "Noël des cathédrales", geregisseerd door Luc Petit naar een tekst van Michel Teheux.
Dit jaar ruilt de poolbeer Wendy haar favoriete ijsschotsen in voor onze kathedralen om ons te vergasten op haar verhaal. 
Een verhaal uit lang vervlogen tijden, maar dat niet aan magie moet inboeten. Licht, theater, dans, projecties, enscenering … alles draagt bij aan een feeëriek kerstgevoel. Een niet te missen prachtspektakel, waar geen leeftijd op staat.
U houdt van de emotie die eigen is aan mooie verhalen? Kom dan kijken naar dit schitterende avontuur! De voorbije jaren kwamen al 40.000 toeschouwers met ons mee dromen. Bent u dit jaar van de partij?  

• Bastogne : 15 - 18 december 16
• Luik : 20 - 23 december 16
• Bergen : 27 - 30 december16
• Namen : 5 - 8 januari 17

Info : www.nocturnales.be


Ontmoetingsdag Oost-Vlaamse kerkbesturen 27 oktober - Augustijnenklooster Gent

Jaarlijks organiseert de provincie Oost-Vlaanderen een ontmoetingsdag voor Oost-Vlaamse kerkbesturen waarbij er heel wat praktische informatie wordt gedeeld over actuele thema’s. Dit jaar wordt er gefocust op het ‘Waarderen van religieus erfgoed’.  Samen met het CRKC en de dienst Erfgoed Antwerpen stelde provincie Oost-Vlaanderen een stappenplan roerend religieus erfgoed op, waarmee je op onderbouwde wijze tot een waardering, selectie en eventueel herbestemming van het roerend erfgoed kunt komen. De theorie wordt aangevuld met heel wat inspirerende cases.
Info en inschrijven :
http://oost-vlaanderen.be


Facebook

Volg Open Kerken op Facebook! Wordt fan en nodig uw vrienden uit om onze pagina leuk te vinden. U wordt er geïnformeerd over alle activiteiten van Open Kerken, nieuws uit de religieuze erfgoedwereld, evenementen die doorgaan in onze open en gastvrije kerken en zoveel meer.

Vorming ‘Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten’ november 2016

Samen met enkele erfgoedpartners organiseert Open Kerken binnen de reeks ‘Erfgoed in de Praktijk’ de vorming ‘Hoe organiseer je sociale en toegankelijke erfgoedactiviteiten’. Tijdens deze vorming krijgt u heel wat tricks en tips over hoe je als organisator van erfgoedevenementen of als beheerder van een gebedshuis ook open kunt staan voor kwetsbare groepen in uw gemeente. We focussen vooral op mensen in armoede. Wat is armoede en wat zijn de drempels om deel te nemen aan erfgoedevenementen? Gaat het enkel over geld of is er meer?
Deze vorming wordt georganiseerd in samenwerking met lokale organisaties waar armen het woord nemen.
Meer info en inschrijven www.heemkunde-vlaanderen.be
De vorming is gratis voor leden van Open Kerken vzw. 

Provinciale subsidies voor erfgoedprojecten blijven voorlopig bestaan

Heb je een project waarmee je je gebedshuis wilt ontsluiten voor het brede publiek of waarbij je bepaalde groepen wil laten participeren met het erfgoed dat je beheert? Weet dat je zeker nog één jaar bij de provincies terecht kan voor subsidiering van dergelijke projecten. 
Neem eens een kijkje naar het reglement in jouw provincie.
Antwerpen (liens: http://www.provincieantwerpen.be)
Limburg (liens:  http://www.limburg.be)
Oost-Vlaanderen (liens:  http://www.oost-vlaanderen.be)
Vlaams-Brabant (liens: http://www.vlaamsbrabant.be)
West-Vlaanderen (liens:  http://www.west-vlaanderen.be)

'Infosessies Erfgoeddag 23 april 2017 'Zorg

Met het thema ‘Zorg’ voor de komende Erfgoeddag slaat Faro vzw een brug met de zorgsector. Zo kan cultureel erfgoed een belangrijke rol spelen voor personen met dementie, één van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Verder krijgt ook de geschiedenis van de zorgsector een medium tijdens Erfgoeddag. Ook de zorg voor het culturele erfgoedsector zelf kan als invalshoek dienen om deel te nemen.
Faro vzw organiseert verschillende infosessie voor beheerders van erfgoed die willen deelnemen aan Erfgoeddag 2017.
Info en inschrijven www.faronet.be/erfgoeddag    

Contact:
Stichting Open Kerken • Stichting van openbaar nut
Tiensesteenweg 508 A • 1370 Geldenaken - België
info@openkerken.be
+32 (0)487-70 46 06
IBAN BE74 0016 0364 3507 - BIC GEBABEBB
Zetel: Distelsstraat 44/16 - 1030 Brussel
www.openkerken.eu
openchurches.mobi


Wordt Vriend van Open Kerken
Stort 5 € / maand op : Open Churches
IBAN BE74 0016 0364 3507 - BIC GEBABEBB
  Word fan en blijf op de hoogte van al het nieuws op vlak van religieus erfgoed ! www.facebook.com

Copyright © 2014 OpenChurches Foundation, All rights reserved.
Please visit the News Archive for previous issues.