Copy

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ – ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
2η Έκδοση για παιδιά και νέους 

View this email in your browser

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 Έκδοση για παιδιά και νέους 

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων στην Εκπαίδευση 
4 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2019

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Κύπρου «Όψεις του Κόσμου», ιδρύθηκε με σκοπό να γνωρίσει στο κυπριακό κοινό την τέχνη του ανεξάρτητου, μη εμπορικού σινεμά animation, στηρίζοντας την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια. Στα προγράμματά του παρουσιάζει το έργο Κύπριων δημιουργών, καθώς και επιλεγμένα έργα κορυφαίων ανεξάρτητων δημιουργών από όλο τον κόσμο, που διακρίνονται για την αισθητική, την αρτιότητα στην τεχνοτροπία και την ανθρωποκεντρική θεματολογία. 

Από πέρσι το παιδικό τμήμα του Φεστιβάλ, που μέχρι πρόσφατα εντασσόταν στο μεγάλο φεστιβάλ του καλοκαιριού (Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο), εξελίχθηκε σε ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά και νέους και διοργανώνεται κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η διοργάνωση αυτή του Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά και νέους, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων (Animation). Η έμφαση δίνεται στο χειροποίητο κινούμενο σχέδιο και απευθύνεται σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ τα τελευταία δέκα χρόνια διοργάνωσε πολλά εργαστήρια ακαδημαϊκές ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια κινουμένου σχεδίου από καταξιωμένους Κύπριους και κορυφαίους διεθνείς δημιουργούς.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κινουμένων Σχεδίων στην Εκπαίδευση για το 2019 περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, εργαστήρια και προβολές επιλεγμένων ταινιών διαγωνιστικού χαρακτήρα, που αποτελούν πρεμιέρες για την Κύπρο. Τα παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς θα μπορούν να ψηφίσουν κι έτσι το βραβείο καλύτερης ταινίας θα το επιλέξουν οι ίδιοι/ες. 

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω δράσεις:

  1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης. 

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Π.) θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για την εκμάθηση των βασικών αρχών δημιουργίας χειροποίητων οπτικών συσκευών κινουμένων σχεδίων και βασικών μεθόδων δημιουργίας μικρής διάρκειας κινουμένων σχεδίων με τη χρήση κάμερας. Θα πραγματοποιηθούν σειρά από προβολές ταινιών και παρουσιάσεις στο Πολιτιστικό Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών (4-9 Μαρτίου). Λόγω του περιορισμένου αριθμού σχολείων που μπορούν να επισκεφτούν το Εργαστήρι των Αγίων Ομολογητών, προσφέρεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουν. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχει διάρκεια 90 λεπτών και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προβολή διαγωνιστικού προγράμματος ταινιών μικρού μήκους Κινουμένων Σχεδίων διάρκειας 45 λεπτών και 45 λεπτά συμμετοχή σε απλές δραστηριότητες δημιουργίας κινουμένων σχεδίων με χειροποίητα μέσα:

1η ομάδα: 8:30 – 10:00

2η ομάδα: 10:30 – 12:00

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Προδημοτική – Δημοτική πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Ουγγαρίας Primanima (https://primanima.eu/en/) και με την θεσμική στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα σχολεία συντονίζει η εκπαιδευτικός Δρ. Φωτεινή Λάρκου. 

Για συμμετοχή σχολείων και εκπαιδευτικών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε από τις 20 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου στο e-mail: fotinilarkou@hotmail.com. Σημειώνουμε ότι λόγω περιορισμένου αριθμού σχολείων που μπορούν να συμμετάσχουν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 16:00 – 20:00 θα πραγματοποιηθεί προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος παιδικών ταινιών κινουμένων σχεδίων για γονείς και παιδιά στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών. Το παιδικό κοινό μαζί με τους γονείς θα έχουν την ευκαιρία επίσης να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε για στα σχολεία.

  1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Μέση εκπαίδευση (Γυμνασιακός κύκλος) με θέμα «Το κλίμα εκπέμπει S.O.S. – Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής 

Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής επιδιώκει να αναδείξει το πρόβλημα της αυτό αναδεικνύοντας, μέσα από δημιουργικές δράσεις διερευνητικού τύπου, τον ρόλο που ο καθένας/μιά μας έχει να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Απώτερη επιδίωξη, είναι μέσα από εναλλακτικού τύπου μαθησιακές διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν την έρευνα, τον περιβαλλοντικό κριτικό γραμματισμό, όπως επίσης και τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών, να παραχθούν υλικά και μέσα ενημερωτικού και διαφωτιστικού χαρακτήρα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν παράλληλα στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα αυτό. 

Για αυτή τη δράση έχει είδη σταλεί σχετική εγκύκλιος για την υποβολή αίτησης συμμετοχής, σεναρίου και storyboard (εικονογραφημένο σενάριο) προς αξιολόγηση.  Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσφερθεί  διήμερο βιωματικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες των σχολείων, τα σενάρια των οποίων θα προκριθούν στην τελική φάση. Τα  δέκα σενάρια που θα περάσουν στην τελική φάση θα  υλοποιηθούν σε κινούμενα σχέδια υπό την καθοδήγηση της ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου. Οι 10 ταινίες που θα παραχθούν θα προβληθούν στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο, που θα διεξαχθεί στην Κοινότητα της Σαλαμιού, επαρχία Πάφου, 24 – 27 Ιουλίου 2019. 

Η δράση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη / Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, τον Σύνδεσμο Γελοιογραφιών Κύπρου και το Cyprus Institute. Τον Συντονισμό και εποπτεία έχει η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, ΑΛΕΠ, Συντονίστρια Μονάδας για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ).

  1. Εργαστήρι για παιδιά σε συνεργασία με το Cyprus Film Days for Children 

Με στόχο να φτάσει το Animation σε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά ξεκινάμε μία συνεργασία με το φεστιβάλ “Cyprus Film Days for Children and Youth” το οποίο θα διεξαχθεί φέτος 12 – 20 Απριλίου. Η νέα αυτή συνεργασία αρχικά θα υλοποιηθεί με τη διεξαγωγή παρουσίασης εισαγωγής στην τέχνη του χειροποίητου Κινουμένου Σχεδίου, αλλά και με εργαστήρι κατά τη διάρκεια όπου παιδιά (ηλικίας 9-11) θα φτιάξουν τη δικιά τους μικρή ταινία με τη βοήθεια των διοργανωτών. Για το συγκεκριμένο εργαστήρι θα ακολουθήσει ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες από τους διοργανωτές.

Οι δράσεις για τον μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών στην Λευκωσία. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση Θα πραγματοποιηθούν επίσης επισκέψεις σε σχολεία. 

Όλες οι δράσεις του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου Όψεις του Κόσμου στην Ιστοσελίδα: www.animafest.com.cy

Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Animafest Cyprus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp