Copy

Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

View this email in your browser

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου Όψεις του Κόσμου στην Εκπαίδευση.

Η πρώτη δράση απευθυνόταν στην Δημοτική Εκπαίδευση και η δεύτερη στη Μέση Γενική εκπαίδευση (Γυμνασιακός κύκλος) με θέμα: «Το κλίμα εκπέμπει S.O.S. – Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Περισσότεροι από 380 μαθητές μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, καθώς και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους παρακολούθησαν το φετινό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα επισκέφθηκαν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών από 23 σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στην Εκπαίδευση για το 2019 ολοκληρώθηκε με το τριήμερο σεμινάριο: «Κλιματική Αλλαγή και Κινούμενα Σχέδια», κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε οργανωμένα εργαστήρια. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Forest Park στις Πλάτρες όπου φιλοξενήθηκαν ομάδες μαθητών και καθηγητών από 13 Γυμνάσια για να δημιουργήσουν από μια ταινία κινουμένων σχεδίων, διάρκειας έως ενός λεπτού, με θέμα την κλιματική αλλαγή. Δεκάδες μαθητές και καθηγητές – που για πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με την τέχνη των Κινουμένων Σχεδίων - εργάστηκαν εντατικά και με μεγάλο ενθουσιασμό όλες αυτές τις μέρες παράγοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών συνεργατών του Animafest Κύπρου και της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει την ευρύτερη κοινωνία για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, αναδεικνύοντας, μέσα από δημιουργικές δράσεις διερευνητικού τύπου, τον ρόλο που ο καθένας/μιά μας έχει να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση του. Μέσα από εναλλακτικού τύπου μαθησιακές διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν την έρευνα, τον περιβαλλοντικό κριτικό γραμματισμό, καθώς επίσης και τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών,  στοχεύουμε στην παραγωγή υλικών και μέσων ενημερωτικού και διαφωτιστικού χαρακτήρα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα αυτό. 

Η συγκεκριμένη δράση επιβραβεύει τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων ως εξής: 

Ταξίδι στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (1ο, 2ο, 3ο βραβείο) 

Πενθήμερη διανυκτέρευση στο ΚΠΕ Σαλαμιούς και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα κινουμενα σχέδια στο παλίσο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου (4ο, 5ο, 6ο βραβείο)

Εξοπλισμός/είδη φιλικά προς το περιβάλλον (7ο,8ο,9ο,10ο βραβείο)

Η ταινία που θα λάβει το 1ο βραβείο θα συμμετέχει στο Εθνικό Διαγωνιστικό πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου – Οψεις του Κόσμου.

Τον σχεδιασμό, συντονισμό και εποπτεία του πιο πάνω προγράμματος είχε η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, ΑΛΕΠ, Συντονίστρια Μονάδας για την Εκπαίδευση το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ). Συνεργαζόμενοι Φορείς: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη / Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σύνδεσμος Γελοιογραφιών Κύπρου, Cyprus Institute, Animafest Cyprus. 

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις, οι νεαροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα με πρεμιέρες ταινιών Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά και να ψηφίσουν την καλύτερη ταινία. 

Το βραβείο κοινού έλαβε η Κυπριακή ταινία με τίτλο: «Το Βουνό» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου βασισμένο στη μουσική και στοίχους του Γιώργου Χατζιηπιερή.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Κύπρου - Όψεις του Κόσμου, ιδρύθηκε με σκοπό να γνωρίσει στο κυπριακό κοινό την τέχνη του ανεξάρτητου, μη εμπορικού σινεμά animation, και στηρίζει την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια. Στα προγράμματά του παρουσιάζει το έργο Κύπριων δημιουργών, καθώς και επιλεγμένα έργα κορυφαίων ανεξάρτητων δημιουργών από όλο τον κόσμο, που διακρίνονται για την αισθητική, την αρτιότητα στην τεχνοτροπία και την ανθρωποκεντρική θεματολογία. 

Η Εκπαιδευτική Έκδοση του Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά και νέους, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και γονείς που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων (Animation). Η έμφαση δίνεται στο χειροποίητο κινούμενο σχέδιο και απευθύνεται σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. 

Όλες οι δράσεις του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου Όψεις του Κόσμου στην Ιστοσελίδα: www.animafest.com.cy

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Animafest Cyprus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp