Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Απρίλιος 2016


Newsletter

 

Μήνας «κλεισίματος» ο Απρίλιος, αφού πρακτικά σηματοδοτεί τη λήξη του μαθησιακά γόνιμου σχολικού χρόνου. Κι ενώ δάσκαλοι και καθηγητές αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την ύλη των μαθημάτων και τα καινοτόμα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων πριν το Πάσχα, η τρίτη λυκείου ζει στο παράλληλο σύμπαν των πανελλαδικών. Αυτή είναι η σχολική πραγματικότητα: προδιαγεγραμμένη, διεκπεραιωτική, με σποραδικά στοιχεία δημιουργικότητας και ενίοτε καινοτομίας και βασικά ενταγμένη σε πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που στην καλή περίπτωση περιλαμβάνει δράσεις σύνδεσης με το περιβάλλον του σχολείου και στην κακή είναι απόλυτα αποκομμένο από αυτό. Πόσο έτοιμο είναι όμως το σχολείο να απορροφήσει και να διαχειριστεί μαθησιακά τις εξελίξεις, όταν αυτές είναι τόσο ραγδαίες και τόσο καταιγιστικές όσο τον τελευταίο καιρό; Διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί, που θήτευσαν σε ένα σύστημα τριτοβάθμιας, το οποίο αποτελεί προέκταση του «στεγνού» σχολικού, τα απαιτούμενα αντανακλαστικά; Υπάρχει κάποιος στο Υπουργείο Παιδείας που να αναλύει τις εξελίξεις, να ανιχνεύει τις τάσεις διχασμού της κοινής γνώμης για το θέμα των προσφύγων, να εξετάζει τις συνέπειες σε επίπεδο εθνικό και ευρωπαϊκό, να αναζητά τις αιτίες και εντέλει να προτείνει προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση ή την άμβλυνση προβληματικών καταστάσεων; Γιατί αυτή είναι η μαγεία κι η δύναμη της Παιδείας: μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην πορεία των ανθρώπων και των κοινωνιών. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται μακροπρόθεσμος –και μεσοπρόθεσμος- σχεδιασμός και διαρκής αναστοχασμός ως προς τις αναδυόμενες ανάγκες, τις συνεπαγόμενες προτεραιότητες και φυσικά, την αποτελεσματικότητα. Αυτόν τον Απρίλιο του κλεισίματος, ας μην κλείσουμε τα μάτια στην εγχώρια και εισαγόμενη ρητορική μίσους και τρομοκρατίας. Ας οργανωθούμε για να διδάξουμε την αγάπη και τα θετικά συναισθήματα. Ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βασικά, τα θεμελιώδη, που φαίνεται να σείονται.
 


Σημαντικά links

Το CERN έρχεται στην Αθήνα

Primary tabs

  •  

 

  

Στην Αθήνα θα χτυπά για μία εβδομάδα η καρδιά του CERN, γεγονός που προκαλεί ενθουσιασμό στους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής. Το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας συμμετέχει δυναμικά στο Athens Science Festival 2016, μέσα από μία σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους της φυσικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας να γνωρίσουν το έργο και τις δράσεις του.
Περισσότερα

 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα "Κυκλοφορώ με ασφάλεια"

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές και τις μαθήτριες η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας της ζωής στο δρόμο και μέσω της σχετικής διοργάνωσης να μεταφερθούν μηνύματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στη χώρα γενικότερα.
 

ΟΟΣΑ: Μαθητές με χαμηλές επιδόσεις. Παρουσίαση των προβλημάτων αλλά και των λύσεων με στόχο την επιτυχία

Αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τον κόσμο βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν φαύλο κύκλο αποθάρρυνσης και χαμηλών επιδόσεων, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερους βαθμούς και σε ολοένα μεγαλύτερη αποστοίχιση από το σχολείο. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τις προβληματικές και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.   
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Πασχαλινές Δημιουργίες: Τα λαγουδάκια του Πάσχα από παλιές κάλτσες

Σας περισσέψαν κάλτσες που έχουν χαθεί κατά το άλλο τους μισό κατά τη διάρκεια της μπουγάδας; Εμείς θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να φτιάξετε χαριτωμένα πασχαλινά λαγουδάκια.
Περισσότερα

«Πες το με ένα παραμύθι» παρέα με τα παιδιά σου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


 
Στο εργαστήριο «Πες το με ένα παραμύθι», οι γονείς μαζί με τα παιδιά παρακολουθούν θεατρικά δρώμενα από νέες ομάδες καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από διαφορετικά παραμύθια. Μέσα από τις ιστορίες τίθενται ερωτήματα που απασχολούν τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία.
Περισσότερα
 

Εγκύκλιος Διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων Λυκείων 2016

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα διενεργηθούν φέτος με διαδικασίες κοινές για το νέο και το παλαιό σύστημα. 
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας