Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Μαρτίου 2015 


Newsletter


Αρχές Μαρτίου 2015 στην Ελλάδα:

  • 20χρονος φοιτητής, θύμα εκφοβισμού στη σχολή, όπου φοιτά μακριά από το σπίτι του, εξαφανίζεται.
  • Παιδιά και νέοι της χώρας μας διαπρέπουν σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς και μας κάνουν περήφανους, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Παιδείας καταδικάζει και καταργεί την αριστεία. (Καταργείται άραγε;)
  • Τα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά, που επιστημονικά εντάσσονται στην ειδική αγωγή και που σε προηγμένα κράτη υποστηρίζονται με ειδικά προγράμματα, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική τους προς όφελος του συνόλου, περνούν από τα σχολεία μας σαν φαντάσματα.
  • Έλληνες εκπαιδευτικοί δηλώνουν απροθυμία να συμμετάσχουν στη διεθνή συγκριτική μελέτη «PISA» του ΟΟΣΑ.
  • Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποφασίζει να καταργήσει σχολεία, στα οποία εφαρμόζονταν καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.
  • Άγνωστοι οργανώνουν πάρτυ στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ και προκαλούν σοβαρότατες ζημιές.
  • Η βιωσιμότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αμφίβολη εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, αλλά αρνούμαστε να υιοθετήσουμε προσεγγίσεις άντλησης πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτόν το μήνα μπαίνουμε ημερολογιακά στην άνοιξη. Πότε θα έρθει η άνοιξη στην παιδεία;
 


Σημαντικά links
 

Νικήστε το bullying


Βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Δράμας κατά της ενδοσχολικής βίας. 
Περισσότερα
 

Μελέτη ΟΟΣA: "Προοπτικές Εκπαιδευτικής Πολιτικής-Επιτυγχάνοντας τις Μεταρρυθμίσεις" 

Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των χωρών που έχουν αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα εστιάζουν στην αύξηση των πόρων για την υποστήριξη των μαθητών που μαθαίνουν πιο δύσκολα, στην έγκαιρη παρέμβαση κατά την προσχολική ηλικία, στη θέσπιση διεθνώς σταθμισμένων προτύπων (standards), στη δόμηση ισχυρών προγραμμάτων σπουδών, στην αξιολόγηση βάσει αυτών των προγραμμάτων και στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι μαθησιακοί στόχοι υπερβαίνουν την καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων.
Περισσότερα
 

Εκπαιδευτικό υλικό για το Πάσχα
 
Το Πάσχα είναι νωρίς φέτος. Ετοιμάστε χειροτεχνίες και πασχαλινές δημιουργίες στο σχολείο ή στο σπίτι. Στην ενότητα αυτή του e-paideia θα βρείτε ποικιλία προτάσεων.
 
 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

Ελληνική Φοιτητική ομάδα επιλέχθηκε για πείραμα υπερβαρύτητας

Τέσσερις ομάδες φοιτητών πανεπιστημίου -μεταξύ των οποίων μια ελληνική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα πειράματα υπερβαρύτητάς τους. Τα πειράματα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του «Large Diameter Centrifuge», που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας.

Δείτε εδώ περισσότερες ελληνικές διακρίσεις.
 

Χαμένοι στη μετάφραση για τις προσλήψεις στα σχολεία 

Αβεβαιότητα και σύγχυση σε χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς για το πώς θα γίνονται στο εξής οι προσλήψεις στα σχολεία προκαλούν αντικρουόμενες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δε δίστασε το Σάββατο να αδειάσει τον αναπληρωτή του Τάσο Κουράκη για όσα είπε ο τελευταίος περί κατάργησης του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.
Περισσότερα
 

Επιστρέφουν στο 1985 τα Πειραματικά Σχολεία


Το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από ένα μπαράζ παλινωδιών –μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινώσει ότι τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) δεν θα καταργηθούν–, χθες ανακοίνωσε ότι τα 55 από τα 60 ΠΠΣ θα επιστρέψουν στα χρόνια του 1985! Τότε που τα Πειραματικά ήταν σχολεία της γειτονιάς, οι εκπαιδευτικοί τους ήταν μόνιμοι, η αξιολόγηση υποτυπώδης και οι μαθητές έμπαιναν με κλήρωση, χωρίς να αποκλείονται οι ρουσφετολογικές επιλογές.
Περισσότερα
 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2015 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας