Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Οκτώβριος 2016


Newsletter

 

 
Τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα διακρίνονται από ευελιξία στο περιεχόμενο, στα προγράμματα και στις διαδικασίες τους. Η εξατομικευμένη εκπαίδευση, που αποτελεί το ζητούμενο, προβλέπει την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες του κάθε μαθητή. Στην Ελλάδα θεωρείται συχνά ότι αν ο διδάσκων μπορέσει να εφαρμόσει διαφοροποιημένη διδασκαλία, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των μαθητών του. Για να καταστεί όμως εφικτή μέσα σε μια ομάδα μαθητευόμενων η επιτυχής εξατομικευμένη προσέγγιση στη μάθηση, είναι απαραίτητο να προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής τόσο ως προς το ειδικό αντικείμενο ενός ευρύτερου θεματικού πεδίου όσο και ως προς τον βαθμό δυσκολίας ή/και διείσδυσης σε ένα διδακτικό αντικείμενο. Έτσι, προσφέρουν τα αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα συνήθως στους μαθητές τους τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε ένα φάσμα μαθημάτων του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι βελτιώνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα γράφοντας καινούρια βιβλία, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν και το μοναδικό σύγγραμμα που αξιοποιείται για τη διδασκαλία του εκάστοτε μαθήματος. Αντίστοιχα, θεωρούμε ότι αναβαθμίζουμε τη σχολική εκπαίδευση αντικαθιστώντας κάποια μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος με άλλα. Στην Ελλάδα του 2016 τσακωνόμαστε για το αν θα πρέπει να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών. Δεν μας περνά από το μυαλό η λογική του υποχρεωτικού κατ΄ επιλογή μαθήματος. Σε μια τέτοια οπτική θα χωρούσε κάτω από το ευρύτερο πεδίο της ηθικής το μάθημα των θρησκευτικών που βιώσαμε όσοι τελειώσαμε μέχρι σήμερα το σχολείο, αλλά και το μάθημα που επεξεργάστηκε η ομάδα του Υπουργείου, το οποίο είναι πιο κοντά στη λογική της θρησκειολογίας και πιθανότατα μια σειρά άλλων μαθημάτων διαφοροποιημένης εστίασης ή προσέγγισης. Με άλλα λόγια, αντί να διασταυρώνουμε τα ξίφη μας στη Βουλή, στους δρόμους και στις σχολικές τάξεις σχετικά με το αν θα σερβίρουμε μόνο γίγαντες ή μόνο λαχανόρυζο, ας φροντίσουμε να φτιάξουμε ένα μενού με νόστιμα  και θρεπτικά φαγητά για όσους πιστούς προσέλθουν. 
 
 


Σημαντικά links

Αστρικές Διαδρομές στο Μουσείο Ηρακλειδών

Primary tabs

  •  

 

  

Μέσα από συνειρμικά και λεκτικά παιχνίδια, οι μαθητές συνδέουν τους πλανήτες, τον Ήλιο και άλλα ουράνια σώματα με τους αρχαίους μύθους. Αναπτύσσουν κοσμολογικούς προβληματισμούς ως νεαροί φιλόσοφοι και συνδυάζουν την κυκλικότητα της δημιουργίας και της καταστροφής τόσο στο σύμπαν όσο και στη μυθολογία.
Περισσότερα

 

ΟΟΣΑ: Η Διοίκηση στην Εκπαίδευση σε Δράση

Η διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων πολλαπλών ταχυτήτων και βαθμίδων απαιτεί σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης, τα οποία να εξισορροπούν την τοπική ποικιλομορφία με την ικανότητα εξασφάλισης και επιτυχίας των εθνικών στόχων στον τομέα της εκπαίδευσης. Η λεπτή αυτή ισορροπία είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της εσωτερικής πολυπλοκότητας και δομής των διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Διάφορες χώρες, επομένως, αναζητούν όλο και περισσότερα παραδείγματα καλών πρακτικών και μοντέλων σύγχρονης και αποτελεσματικής εκπαιδευτικής διοίκησης, τα οποία να μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. 
 

Μαθητικός Διαγωνισμός για την 15η Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2017

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών «ΠΑΝΕΚΦΕ» προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου που θα συμμετάσχουν στην 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017. Η 15η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 7 έως 14 Μαΐου 2017.
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Υιοθεσία Αρχαίων Θεάτρων: Μαθητές ξεναγούν Μαθητές στα Αρχαία Θέατρα

Η Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει ως σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας, προτείνει την δράση με θέμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», για το σχολικό έτος 2016-17. Η δράση απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν, να αγκαλιάσουν και να προστατεύσουν τα αρχαία θέατρα.
Περισσότερα

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιακή εκπαίδευση: Ανακαλύπτω - Δημιουργώ - Συμμετέχω


 
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ακολουθώντας τις διεθνείς εκπαιδευτικές τάσεις και συμβαδίζοντας με τις διεθνείς εκπαιδευτικές πολιτικές και πρακτικές στοχεύει στην αναβάθμιση της ψηφιακής εκπαίδευσης και στον ενεργό μελλοντικό κοινωνικοποιημένο πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψηφιακή εκπαίδευση ξεκινάει στα σχολεία. Μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών και βιβλιοθηκών είναι διαθέσιμες, ανοιχτές σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Στοχεύοντας στην ενημέρωση και ανάδειξη των διαθέσιμων και αναπτυσσόμενων υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης του Υπουργείου σε ένα ευρύτερο κοινό, δημιουργήθηκε ο δικτυακός τόπος https://go.minedu.gov.gr.
Περισσότερα
 

Πλήρης ενημέρωση για το Νέο ΕΠΑΛ για μαθητές,γονείς και εκπαιδευτικούς

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονεών για την επαγγελματική εκπαίδευση παρουσιάζεται το Επαγγελματικό Λύκειο, οι τομείς ανά ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα, οι δυνατότητες σπουδών για την απόκτηση πτυχίου επαγγελματικής ειδικότητας, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία των ΕΠΑΛ.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας