Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Mάιος 2015


Newsletter

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν πνιγεί στη θάλασσα που μας περιβάλλει εκατοντάδες ψυχές. Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν με δέος τις προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες τους στα δελτία ειδήσεων. Το σχολείο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο σε τόσο συνταρακτικά γεγονότα. Το θέμα των προσφύγων και η κατανόηση των σύνθετων πτυχών του, οφείλει να απασχολήσει τους μαθητές κάθε ηλικίας. Η δημιουργία ενεργών πολιτών συνδέεται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και με την τοποθέτησή τους σε θέματα επικαιρότητας. Η σφαιρικότερη ενημέρωση σχετικά με τα δεδομένα σε αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου, ευνοεί τη συνειδητοποίηση της αξίας των αγαθών που απολαμβάνουμε και ενισχύει την κατανόηση του διαφορετικού. Από τη μία καλείται το σχολείο να διαχειριστεί την έκταση και το εύρος του έργου του και από την άλλη παλεύει να προσαρμοστεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο λειτουργίας του. Καινούριο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εισάγει αλλαγές στο εξεταστικό, στην επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.  Μια ματιά στο νομοσχέδιο εγείρει μεταξύ άλλων μια  μεγάλη απορία, που παραμένει ίδια χρόνια τώρα: Αφού έχουν περιγραφεί σε μελετητικό επίπεδο κάποια από τα θεμελιώδη προβλήματα του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια, γιατί δεν τα καταργούμε; Επειδή η ιστορία των πανελλαδικών στερείται λογικής, ας ευχηθούμε απλά ψυχραιμία και καλή επιτυχία στους υποψηφίους!

 


Σημαντικά links

 
Εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σε μια  εποχή που όλο και πιο συχνά  οι πρόσφυγες βρίσκουν σύνορα κλειστά, καχυποψία και αμφισβήτηση, κρίνεται σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση σχετικά με εκείνους που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας πολέμου ή διώξεων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παράγει εκπαιδευτικό υλικό που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να  έρθουν σε επαφή με αυτό το θέμα. Το υλικό αυτό είναι ιδιαίτερα ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε τάξης και διδακτικού αντικειμένου. 

Περισσότερα

 

Διαγωνισμός παιδικής αφίσας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διαγωνισμό παιδικής αφίσας, που θα συνοδεύει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της περιόδου 2015-2016 διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρωταγωνιστής της αφίσας φέτος είναι το μαρμάρινο κεφάλι ενός κυκλαδικού ειδωλίου (2800-2300 π.Χ.). Στο πρόσωπο ξεχωρίζει η μύτη, όμως τα παιδιά μπορούν να του φορέσουν καπέλο, γυαλιά, μάσκα, να το μεταμορφώσουν στον αγαπημένο τους υπερήρωα ή να το στολίσουν με διάφορα χρώματα και σχήματα.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά ηλικίας 6 ώς 12 ετών. 

Περισσότερα
 
 

ACT: Διαδικτυακό παιχνίδι για τη διδασκαλία της Δημοκρατίας

Το Powerplay είναι ένα παιχνίδι που βοηθάει τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως η δημοκρατία, η λήψη αποφάσεων και ο έλεγχος των πηγών ενημέρωσης.  Δημιουργήθηκε από την ACT (Association for Citizenship Teaching) με σκοπό να εξοικειώσει τους μαθητές με ζητήματα της καθημερινότητας. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί και για ομαδική διδασκαλία.

Περισσότερα
 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Πανελλαδικές: Οδηγίες προς δοκιμαζόμενους γονείς

Η Βιβή Ανθοπούλου, εμπειρογνώμων της εκπαίδευσης και διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, γράφει για το ρόλο των γονέων τις τελευταίες ημέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Περισσότερα
 

Εκπαίδευση για Όλους 2000-2015: Επιτεύγματα και προκλήσεις


Στις 9 Απριλίου δημοσιεύτηκε η έκθεση της UNESCO που παρουσιάζει την πρόοδο της τελευταίας 15ετίας στο πρόγραμμα EFA (Εκπαίδευση για Όλους). Κάθε γωνιά του κόσμου έχει τη δική της πραγματικότητα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ενημερωνόμαστε κατά καιρούς για τα δεδομένα στο μη δυτικό κόσμο. Ενώ κάποιες χώρες αγωνίζονται για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, άλλες αδρανούν σε ζητήματα βελτίωσης της ποιότητας και της ισότιμης προσβασιμότητας.
 

«Θα έχουμε πρωθυπουργό 40άρη και διευθυντές σχολείων 60άρηδες»

Φωτιές ανάβει το νομοσχέδιο με τα κριτήρια επιλογής των διευθυντών στα σχολεία, καθώς πριμοδοτείται η προϋπηρεσία έναντι τίτλων σπουδών. Μια «καυτή» κοινοβουλευτικά εβδομάδα ξεκινά για την εκπαιδευτική κοινότητα, με το υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί να αλλάξει συνολικά τον χάρτη της εκπαίδευσης με δύο νομοσχέδια και μέσα σε 15 ημέρες. 

Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2015 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας