Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Δεκέμβριος 2014


Newsletter

 

Η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης ολοκληρώνεται μετ' εμποδίων. Τα προγράμματα σπουδών στο λύκειο αλλάζουν πάλι. Το σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο επίσης. Παιδιά και νέοι διαμαρτύρονται με το δίκιο τους, γιατί δεν είναι αυτή η παιδεία που τους αξίζει. Καταλήψεις στα πανεπιστήμια, καταλήψεις στα σχολεία - μοιάζει λίγο με εικόνα αυτομαστίγωσης. Φαίνεται πως δεν έχουμε καταφέρει να διδάξουμε στα παιδιά τη γόνιμη διαμαρτυρία, τη διαμαρτυρία που δε συνεπάγεται καταστροφές ή καταπάτηση των δικαιωμάτων του διπλανού μας, τη στάση του ενεργού πολίτη, με άλλα λόγια. Ο κύκλος είναι φαύλος, διότι ο πολίτης - ο μαθητής - που δε συμμετέχει ενεργά και καθοριστικά στην κοινωνία - ή και στο σχολείο - έχει περιορισμένη κινητικότητα, περιορισμένη ορατότητα και μένει στάσιμος. Δε βλέπει τις εξελίξεις στο τοπικό και στο παγκόσμιο περιβάλλον, στην αγορά εργασίας, στις εκπαιδευτικές μεθόδους και ευκαιρίες και δεν τις αξιοποιεί. Καλά μας τα λέει από το βήμα του TEDxAcademy ο Έλληνας καθηγητής στο Boston University: οι δυνατότητες κι οι ευκαιρίες είναι εκεί, αλλά πρέπει να ενημερώνεσαι, να ψάχνεις και να τις αρπάζεις! Μόνο αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις θα μπορέσουμε να θέσουμε σωστά ατομικούς και κοινωνικούς στόχους, να αξιολογήσουμε δεδομένα και να αναθεωρήσουμε στρεβλές αντιλήψεις, όπως η υποτιμημένη χρησιμότητα της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με τούτα και με 'κείνα φτάσαμε στα Χριστούγεννα. Ποιος ξέρει… με άλλον ένα χρόνο στην πλάτη ίσως ωριμάσουμε ως κοινωνία, ως πολιτεία, ως συντελεστές της εκπαίδευσης. Ίσως αρχίσουμε να γινόμαστε πιο γόνιμα κριτικοί και πιο δημιουργικά ενεργοί. Καλό μήνα και καλές γιορτές να περάσουμε!

 


Σημαντικά links

Προσόντα μετά το σχολείο – Η επισκόπηση του ΟΟΣΑ για τη μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Η σύνθεση των τελευταίων εθνικών εκθέσεων του ΟΟΣΑ για τα Προσόντα μετά το Σχολείο σε ένα κείμενο επισκόπησης για τη Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναδεικνύει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα, με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη συνεργασιών και συμπράξεων, ώστε να διασφαλιστεί το "ταίριασμα" μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς εργασίας.
Περισσότερα
 

Διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες

Η διαμόρφωση ενεργών πολιτών αποτελεί κατά πολλούς το στοίχημα για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στην κρίση που βιώνουμε. Το e-paideia προτείνει υλικό για την καλλιέργεια της ενεργούς πολιτειότητας στο σχολείο.
Περισσότερα
 

Δημιουργική Απασχόληση τα Χριστούγεννα 
 
Επιλέξτε από μία σειρά προτάσεων για δημιουργική απασχόληση εντός και εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.  
 

Πρόσφατες αναρτήσεις


TEDxAcademy: Επανεφευρίσκοντας το Πανεπιστήμιο
- του Χρύσανθου Δελλαρόκα  


Ο Χρύσανθος Δελλαρόκας, καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων στο Boston University μιλά στο ελληνικό TEDxAcademy για τις υφιστάμενες δυνατότητες, τις ευκαιρίες, αλλά και τη δραστηριότητα που πρέπει κανείς να αναπτύξει για να αναδείξει τις ικανότητές του και να ενισχύσει τη θέση του στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό σκιαγραφεί το πανεπιστήμιο του αύριο.
Περισσότερα


Διπλές πανελλαδικές το 2016!

Διπλές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργηθούν το 2016, τόσο με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από τη χρονιά εκείνη για τους φετινούς μαθητές της Β' Λυκείου (που τότε θα αποφοιτούν από την Γ' Λυκείου) όσο και με το υπό κατάργηση σύστημα για τους αποφοίτους του 2014-15 και προηγούμενων ετών!
Περισσότερα


Κατατέθηκε η τροπολογία για το νέο πρόγραμμα σπουδών στο Λύκειο


Θέματα διάρθρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου, αλλά και θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ρυθμίζει τροπολογία, που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή.
Περισσότερα

 

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2014 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας