Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιανουάριος 2019


Newsletter

 

Μία νέα χρονιά ξεκινάει γεμάτη ελπίδα, αισιοδοξία και όνειρα. Όνειρα από κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό και γονέα σε όλες τις μεριές της Ελλάδας, σε κάθε σχολική αίθουσα και σε κάθε σπίτι της χώρας. Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας μας έφερε αντιμέτωπους με εμπόδια, προκλήσεις, συνεχείς αλλαγές, αβεβαιότητα, αλλά και με μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις και επιτυχίες, προσφέροντάς μας στιγμές αισιοδοξίας και υπερηφάνειας. 
Σχολεία, δάσκαλοι και μαθητές εργάζονται ασίγαστα και συνήθως με περιορισμένους πόρους, ώστε να δημιουργήσουν το παράδειγμα της αριστείας, της επιμονής και της αληθινής μάθησης. Να εμφυσήσουν αξίες και να διαμορφώσουν αυριανούς ενεργούς πολίτες με επίκεντρο το κοινό καλό και τον Άνθρωπο και να ενισχύσουν το δημοκρατικό πνεύμα. Να οξύνουν την κριτική σκέψη και να ενεργοποιήσουν την πρωτοβουλία και τη δράση. 
Οι δράσεις των σχολείων, η κινητοποίηση τους για την προσφορά, η συμμετοχή τους σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και οι διακρίσεις τους, η ενεργή εμπλοκή τους σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα αποτελούν μία βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον. Η ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι συνέργειες με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και με τοπικές αρχές ή άλλους κοινωνικούς εταίρους, η γνωριμία με κοινότητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς σχολείου το οποίο ταυτόχρονα θα έχει τα μέσα και τη «δύναμη» να αυτοοργανωθεί, να λάβει ανατροφοδότηση, να αναπτύξει μηχανισμούς και διαδικασίες και να αποτελέσει ισότιμο εταίρο στην κοινωνία. 
Ελπίζουμε η χρονιά που ξεκινάει σήμερα να είναι μία χρονιά όπου μικροί και μεγάλοι θα μαθαίνουν πως να «μάθουν» και κάθε μέρα θα βελτιώνουν τις επαγγελματικές και προσωπικές τους δεξιότητες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η καινοτομία και η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θέλουμε να ονειρευόμαστε ένα σχολείο όπου θα δίνει ερεθίσματα στους μαθητές έτσι ώστε να ασχοληθούν με τη ρομποτική και την επιχειρηματικότητα ή το θέατρο και τη λογοτεχνία. Άλλωστε όπως είπε και ο A. S. Neill, ιδρυτής του Summerhill School «Πιστεύω ότι ο σκοπός της ζωής είναι να βρούμε την ευτυχία το οποίο σημαίνει να βρούμε ενδιαφέροντα. Η εκπαίδευση οφείλει να είναι η προετοιμασία για την ενήλικη ζωή».
Η ομάδα του E-paideia εύχεται Καλή Χρονιά με Υγεία και Αγάπη για όλους και προσδοκά σε πολλές δημιουργικές και καρποφόρες σχολικές στιγμές!  
  


Σημαντικά links


Σε 50 χώρες η εκστρατεία «Free to speak, Safe to learn»

  

 Με δημιουργία ειδικού διαδικτυακού ιστότοπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασε την εκστρατεία «Free to speak, Safe to learn», με σκοπό τη διασφάλιση ότι παιδιά και νέοι αισθάνονται ασφαλείς στο σχολείο, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν και να διερευνήσουν ακόμη και τις πιο αμφιλεγόμενες απόψεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακρίσεις, λόγω μίσους, εκφοβισμού – ή ακόμα και σε βίαιο εξτρεμισμό.
Περισσότερα
 
Κοινή έκθεση Συμβουλίου της Ευρώπης και UNESCO για τη σχολική βία που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό


 
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO καλούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά. Στην έκθεση σημειώνεται πως η βία που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά έχει τις ρίζες της σε πολιτιστικά πρότυπα και παραστάσεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων.
Περισσότερα
 

 Διορισμοί εκπαιδευτικών: Σε διαβούλευση το νέο σύστημα

 
 

 Εν μέσω αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα κριτήρια διορισμού δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλεί όλους τους πολίτες και ιδίως τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να υποβάλουν τα σχόλια, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τα οποία – όπως αναφέρει – θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων.
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Βράβευση του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου για το ντοκιμαντέρ «Τα βιβλία στα χρόνια του φασισμού»

Βράβευση του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου για το ντοκιμαντέρ «Τα βιβλία στα χρόνια του φασισμού» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, και διοργάνωσε για 5η χρονιά το Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
Περισσότερα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Επισημάνσεις και ερωτήματαH συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρειάζεται να πάει ένα βήμα πέρα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να εξεταστούν οι μελλοντικές προεκτάσεις και επιπτώσεις του όλου ζητήματος.
Περισσότερα


Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα τους πρόσφυγες


 

Με τίτλο «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ανακοινώνει τον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα τους πρόσφυγες.
Περισσότερα

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2018 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας