Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Μάρτιος 2016


Newsletter

 

Η ιστορία είναι διαχρονική και με μία έννοια περιλαμβάνει κάθε λεπτό της πορείας του ανθρώπου στη γη. Υπάρχουν όμως στιγμές ή περίοδοι αυξημένης ιστορικής βαρύτητας, σαν αυτή που διανύουμε σήμερα στην Ελλάδα. Η διδασκαλία και η σχολική ζωή θα ήταν λάθος να αγνοήσουν την τρέχουσα αυτή ιστορικότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να δουν τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ελλάδα, μέσα  σε ένα ευρύτερο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο. Να τα επεξεργαστούν και να τα κατανοήσουν κριτικά, να οδηγηθούν στα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με το γιατί η χώρα μας έφτασε στην οικονομική καταστροφή, γιατί διανύουμε μια κρίση αξιών, γιατί σημειώθηκε η μαζική εισροή προσφύγων τους τελευταίους μήνες, ποιοι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μας, από πού φεύγουν και γιατί, πόσο οργανωμένα τους υποδεχόμαστε, γιατί κλείνουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ποιες μπορεί να είναι οι περαιτέρω συνέπειες, πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις αναδυόμενες ανάγκες. Τα ερωτήματα αυτά και πολλαπλάσια ακόμα δεν έχουν καν απαντηθεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις καίριας ευθύνης σχετικά με την εξέλιξή τους. Δεν απαιτεί κάνεις ούτε από τον εκπαιδευτικό ούτε από τον μαθητή να δώσει απόλυτες απαντήσεις, αφού ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του αντίληψη των πραγμάτων και τον δικό του βαθμό διείσδυσης στο πρόβλημα. Εκείνο όμως που απαιτείται είναι να εκτεθούν τα δεδομένα, τα γεγονότα, η κατάσταση στους μαθητές και να αποτελέσουν αφόρμηση για προβληματισμό. Άλλοι θα εστιάσουν σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού, άλλοι σε θέματα διπλωματίας, άλλοι στη διαφάνεια  και την κοινωνική δικαιοσύνη και άλλοι στο πιο καυτό, το ανθρωπιστικό ζήτημα. Υπάρχουν και εκείνοι που θα αδιαφορήσουν, διότι θα θεωρήσουν ότι δεν τους αφορά η συζήτηση αφού δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι. Εκεί έγκειται και η σημαντικότερη πρόκληση για τον εκπαιδευτικό: να εμπλέξει ακόμη και αυτούς τους μαθητές σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που οδηγούν σε προβληματικές καταστάσεις, και ότι τα πράγματα δε συμβαίνουν με έναν μαγικό τρόπο, αλλά είναι αποτέλεσμα αποφάσεων και πράξεων. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις σε επίπεδο εθνικό ή / και διεθνές, όμως οι αποφάσεις αυτές μπορούν να επηρεάζονται από πολίτες, όταν αυτοί είναι ενεργοί, σκεπτόμενοι και δρουν βασιζόμενοι στις αρχές της δημοκρατίας. Η μαζική κινητοποίηση πολιτών για την υποστήριξη των προσφύγων που υποδέχεται με ραγδαίους ρυθμούς η χώρα μας από άκρη σε άκρη δεν αποτελεί μόνο μια μεγαλειώδη επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά και μία έκφανση της δύναμης των ενεργών πολιτών. Η τρέχουσα κατάσταση, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, δημιουργεί πολύτιμη διδακτική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητη.
 


Σημαντικά links

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας φτιάχνει το ημερολόγιο του «Νοιάζομαι και Δρω»

Primary tabs

  •  

 

  

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας κατασκεύασε ένα πρωτότυπο ημερολόγιο για την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό για το 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω». Οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν αυτό το ημερολόγιο στο μάθημα της Πληροφορικής σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους. Τα έσοδα από την πώληση του ημερολογίου θα διατεθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό που θα αποφασίσει η ομάδα.
Περισσότερα

 

"Fortress Europe": Ταινία μικρού μήκους από μαθητές της Κω

Mία συγκινητική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Fortress Europe» για την Ευρώπη-φρούριο, την προσφυγιά, την αλληλεγγύη στην Κω από την Κινηματογραφική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου Κω. «H πριγκίπισσα Ευρώπη λησμόνησε την καταγωγή της. Ξέχασε ότι είναι και η ίδια πρόσφυγας. ΄Υψωσε φράχτες και συρματοπλέγματα. Να κλείσει απ' έξω το θεριό…»
 

ΟΟΣΑ: Διδακτική αριστεία μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης και μεταρρυθμιστικής πολιτικής

Οι δεξιότητες που οφείλουν  να καλλιεργήσουν οι μαθητές προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, αλλάζουν και συνεχώς ανανεώνονται. Ωστόσο τα εκπαιδευτικά συστήματα φαίνεται να αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν τους νέους ρυθμούς εξέλιξης της κοινωνίας ώστε να καλλιεργήσουν τις αναγκαίες κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες στους εκπαιδευόμενους. Η πλειονότητα των σχολικών μονάδων ομοιάζει περισσότερο με σχολεία της προηγούμενης γενιάς και πολλοί εκπαιδευτικοί νιώθουν ανεπαρκείς ώστε να προετοιμάσουν και να προωθήσουν την ανάπτυξη των νέων αυτών δεξιοτήτων που απαιτείται για να καλύψει τις ποικίλες ανάγκες των νέων μαθητών.    
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Τρεις πρωτιές από ελληνικά σχολεία σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό νανοτεχνολογίας

Τρία ελληνικά δημοτικά σχολεία σάρωσαν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό νανοτεχνολογίας αποσπώντας και τα τρία πρώτα βραβεία. Ειδικότερα, δύο δημοτικά σχολεία από τα χωριά Αμμοχώρι και Βαρικό της Φλώρινας, κέρδισαν το πρώτο βραβείο ενώ το δεύτερο βραβείο το κέρδισε σχολείο από την Αθήνα και το τρίτο δόθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Περισσότερα

Insert Yourself to Continue - Φεστιβάλ Εθελοντών


 
Στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016, στο Κοινωνικό Συνεργατικό χώρο Impact Hub θα φιλοξενηθεί το τέταρτο κατά σειρά συνέδριο GloVo.Con, με τίτλο "Insert Yourself to Continue". Πρόκειται για ένα συνέδριο της GloVo–Global Volunteers' Platform, από εθελοντές προς εθελοντές, με στόχο να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες τους και να μάθουν πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος τόσο δικό τους όσο και της κοινωνίας. Το e-paideia στέκεται αρωγός στις Δράσεις της Glovo και στηρίζει δυναμικά την προσπάθειά τους να αναδείξουν τη σημασία και τις αξίες του εθελοντισμού. 
Περισσότερα
 

Το μήνυμα Φίλη προς τις σχολικές μονάδες για την προσφυγική κρίση

Τη συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού «κι ό,τι άλλο χρειάζεται για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή, ανθρώπινη καθημερινότητα» όπως λέει, ζητά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο μήνυμά του για την προσφυγική κρίση. «Εμείς, όλοι κι όλες στα σχολεία μας –νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, γονείς και κάθε εμπλεκόμενος στην εκπαιδευτική διαδικασία– δίνουμε το σύνθημα: κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του!» λέει ο υπουργός.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας