Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Σεπτέμβριος 2016


Newsletter

 

 
 
Αύγουστος, ο μήνας της ανάπαυλας, των διακοπών, της ανανέωσης. Διακοπές σημαίνουν για όλους μας ξεκούραση. Σημαίνουν να ξυπνάς και να μην έχεις απαραίτητα προγραμματίσει τη ροή της ημέρας. Να κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό, στην αυλή, στον καναπέ, κάποτε μόνος, κάποτε σιωπηλός, συχνότερα ίσως με παρέα γελώντας, συζητώντας, παίζοντας και πάντως σίγουρα, χαλαρός, χωρίς να μπαίνεις σε ρόλους και σε διαδικασίες που συνδέονται με τα «πρέπει» σου. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των «θέλω». Και αυτό που φαίνεται ότι όλοι θέλουμε, είναι να ξεφύγουμε και να ξεκουραστούμε, γιατί η καθημερινότητα και η ρουτίνα κουράζουν, αν όχι το σώμα, σίγουρα το πνεύμα και την ψυχή. Κι ενώ όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα για εμάς, τους ενήλικες, για τα παιδιά φτιάχνουμε πρόγραμμα. Φροντίζουμε να πάνε στην – καθόλα ωφέλιμη και για μας βολική – κατασκήνωση ή στο λεγόμενο “summer camp”, τα στέλνουμε στον παππού και τη γιαγιά που τηρούν αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, μπάνιου, φαγητού, βόλτας και πάλι φαγητού κλπ, τα πηγαίνουμε εκδρομές και επισκέψεις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές – επίσης μορφωτικά ευεργετικές – και φροντίζουμε να τους διαμορφώσουμε ένα θερινό πρόγραμμα που συμβάλλει στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση και σωστή  ανάπτυξή τους μέσω δραστηριοτήτων που ξεφεύγουν από την τυπική σχολική διαδικασία. Εκείνο που μας διαφεύγει είναι ότι τα παιδιά έχουν την ίδια ανάγκη με εμάς να ξεφύγουν και να ανανεωθούν, αφού και εκείνα ακολουθούν μια καθημερινή ρουτίνα, η οποία εντείνεται προοδευτικά, ανάλογα με την ηλικία τους. Δεν αρκεί να κάνουν το διαφορετικό. Η ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη απαιτεί και το στοιχείο του άσκοπου και του βαρετού, όσο και αν αυτό ακούγεται οξύμωρο. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να βαρεθούν, να χαλαρώσουν, «χαζέψουν», χωρίς να αγχωθούμε και να παρέμβουμε, γιατί τον Αύγουστο ακολουθεί ο Σεπτέμβριος.
 


Σημαντικά links

Στην τελική ευθεία για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Primary tabs

  •  

 

  

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης αποτελεί το εγχείρημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με το Υπουργείο Παιδείας να φιλοδοξεί ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν αναλυτικά το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί από τέλη Μαΐου.
Περισσότερα

 

Γαλλία: 9 στα 10 γυμνάσια της χώρας επέλεξαν την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών

Με τη νέα σχολική χρονιά, τα γυμνάσια της Γαλλίας αναμένεται να εφαρμόσουν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που εισάγει το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο, όπως ισχυρίζεται, την εξατομίκευση και την ελευθερία στην επιλογή των γνωστικών αντικειμένων από μαθητή, σε μαθητή. Στα πλαίσια αυτά, το Υπουργείο διάρθρωσε μια σειρά από θεματικές που μπορεί ένας Γάλλος μαθητής του γυμνασίου να επιλέξει, όπως Πολιτισμός και Τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία, Κοινωνία, Ξένες γλώσσες, Επιστήμες, Σώμα και Υγεία και πολλά άλλα. Ανάμεσα σε αυτά, δημιουργήθηκε και μια ξεχωριστή θεματική με τίτλο Γλώσσες και πολιτισμός της Αρχαιότητας στην οποία όπως είναι φυσικό δεσπόζει η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. 
 

ΟΟΣΑ: Διαφορές στη χρήση του διαδικτύου από μαθητές με διαφορετικό κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο

Ακόμα και όταν όλοι οι μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο προνομιούχων, έχουν εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ψηφιακό χάσμα που βασίζεται σε κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες, εξακολουθεί να υφίσταται στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Σε πέντε Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και στο Χόνγκ – Κόνγκ, την Κίνα, την Ολλανδία και την Ελβετία, πάνω από το 98% των μαθητών που προέρχονται ακόμα και από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι. Αντίθετα, σε ορισμένες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι περισσότεροι μη προνομιούχοι μαθητές έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο από το σχολείο – και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε από το σχολείο. 
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Το νέο σύστημα εξετάσεων για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πάνω στο μοντέλο του διετούς International Baccalaureate θα στηριχθεί η πρόταση του Yπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες μετά τις στρεβλώσεις και του νέου –εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά– εξεταστικού συστήματος, όπως καταγράφτηκαν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Περισσότερα

Χάλκινος ο Έλληνας μαθητής Ροντογιάννης στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής στη Ρωσία


 
Η 28η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής IOI2016 που πραγματοποιήθηκε στην Ρωσία τελείωσε, και η Ελλάδα γύρισε με ένα χάλκινο Μετάλλιο πίσω. Η εθνική μας ομάδα διακρίθηκε στον διαγωνισμό που έγινε στην πόλη Καζάν της Ρωσικής ομοσπονδίας μεταξύ 12 και 19 Αυγούστου.
Περισσότερα
 

Από το Αρσάκειο Πατρών ο "πρώτος των πρώτων" στις Πανελλήνιες 2016!

Ο απόφοιτος τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών, Κυριάκος Μπίρμπας συγκέντρωσε 19.773 μόρια στις Πανελλήνιες εξετάσεις και είναι "ο πρώτος των πρώτων" σε βαθμολογία, σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο Κυριάκος θα φοιτήσει στην πρώτη σχολή τής προτίμησής του, την Ιατρική Σχολή Πατρών.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας