Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιούλιος 2016


Newsletter

 

 
 
Από Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί μπορεί να διδάσκουν και δύο μαθήματα εκτός της ειδικότητάς τους, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Τα σχολεία θα υποδεχθούν προσφυγόπουλα, πράγμα για το οποίο κάνεις δεν έχει ετοιμαστεί: ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε οι γηγενείς μαθητές και φυσικά ούτε τα ταλαίπωρα τα προσφυγόπουλα. Καθώς η κρίση γιγαντώνεται, οι ελλείψεις σε υποδομές και σε διαθέσιμα μέσα στις σχολικές μονάδες αυξάνονται, με αποτέλεσμα η σχολική καθημερινότητα να καθίσταται κυκεώνας. Στις διεθνείς συγκριτικές μελέτες στην εκπαίδευση η Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά ως ουραγός της Ευρώπης. Με βάση τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων υπολογίζεται ότι με 9.500 μόρια θα γίνεται κανείς δάσκαλος (και με 19.000 γιατρός). Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού διανύει ίσως τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του στην Ελλάδα. Κι αυτό, σε μια φάση που η χώρα, και ολόκληρη η ήπειρός μας, δοκιμάζεται και ο εκπαιδευτικός καλείται να παίξει ρόλο – κλειδί στην ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών και των οικογενειών τους, στην καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας και στην καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων και στάσεων που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού που αυξάνονται γύρω μας. Είναι απαραίτητο να ανατραπεί το κλίμα απαξίωσης, ματαίωσης και απογοήτευσης που χαρακτηρίζει σήμερα την εκπαίδευση και καθορίζει την αντίληψη για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ίδιο το σώμα των εκπαιδευτικών διεκδικήσει δυναμικά την ποιότητα, η οποία θα φέρει την αναγνώριση. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάνεις την αξία του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού, σε ένα σύστημα που νοσεί. Το καλοκαίρι αποτελεί καλή ευκαιρία για αναστοχασμό και στοχοθεσία. Ας το εκμεταλλευτούμε για να σχεδιάσουμε καλύτερα τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, υπερβαίνοντας τις αντικειμενικές δυσχέρειες. Καλό μας μήνα!
 


Σημαντικά links

Από-δραση στο μπλε στο ΚΠΙΣΝ: Κυνήγι αστεριών στον μπλε ουρανό

Primary tabs

  •  

 

  

Το μπλε του καλοκαιριού θα μας εμπνεύσει! Το μπλε μας περιβάλλει, μας αγκαλιάζει, μας ηρεμεί, μας δροσίζει, αναπνέουμε το μπλε, ζούμε μέσα του. Αντλώντας ερεθίσματα από τα έργα και τις χρωματικές αποχρώσεις του Vincent van Gogh, παιδιά 5-7 ετών ζωγραφίζουν τον εαυτό τους, απολαμβάνοντας το δικό τους μπλε. Ενημερωθείτε για την εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ στις 6/7/2016. 
Περισσότερα

 

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας διοργανώνει την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016» και αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, συντονίζοντας και αυτό το καλοκαίρι 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»! Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.
 

ΟΟΣΑ: Εξισώσεις και Ανισότητες - Κάνοντας τα μαθηματικά κατανοητά σε όλους

Περισσότερο από ποτέ, οι μαθητές πρέπει να αναπτύξουν αναβαθμισμένες ικανότητες στα μαθηματικά και στις μαθηματικές έννοιες, τόσο ποιοτικά όσο και αναλυτικά. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι κεντρικής σημασίας, προετοιμάζοντας τους νέους ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που ανακύπτουν στην εργασία αλλά και στην πραγματική ζωή γενικότερα, ακόμα και εκτός της τάξης.    
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Online Courses για εκπαιδευτικούς: Οικογενειακή Ενασχόληση με την Εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο του Harvard προσφέρει ένα online, δωρεάν εκπαιδευτικό μάθημα που απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς με θέμα την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας στο σχολείο και στην εκπαίδευση. Το μάθημα επικεντρώνεται στις επιτυχημένες συνεργασίες μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών και τις κατάλληλες μεθόδους που προάγουν και ευνοούν τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, των οικογενειών τους και του σχολείου. 
Περισσότερα

Η Ευρώπη ενώνει αλλά και φοβίζει τους μαθητές


 
Έφηβοι από εννέα χώρες μπορούν να μιλήσουν κοινή γλώσσα, οραματίζονται μαζί, αλλά βλέπουν με σκεπτικισμό τις τάσεις φυγής μετά το Brexit. Οι νέοι συναντήθηκαν στη διάρκεια καλοκαιρινού διαβαλκανικού camp που διοργανώνει η Ελληνογερμανική Αγωγή μαζί με το Ινστιτούτο Γκαίτε στο πλαίσιο του δικτύου Pasch. Πρόκειται για πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αριθμεί περισσότερα από 1.800 επιλεγμένα σχολεία στον κόσμο στα οποία διδάσκεται η γερμανική γλώσσα, με σκοπό τη διοργάνωση προγραμμάτων και εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά μαθητές και μαθήτριες από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Περισσότερα
 

Δύο μαθήματα πλην της ειδικότητάς τους θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί

Σε τροπολογία οι... λύσεις για τα κενά στα σχολεία από τη νέα χρονιά. Δύο και τρία μαθήματα θα μπορούν να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη χρονιά. Εκτός από την ειδικότητα τους δηλαδή θα είναι στην έδρα και για δύο ακόμη μαθήματα - συνήθως «παρεμφερή».
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας