Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Νοέμβριος 2016


Newsletter

 

 
Ολοένα και περισσότεροι φορείς δημιουργούν περιβάλλοντα και προγράμματα για την υποδοχή μαθητών στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων. Η χώρα μας κρύβει έναν πολιτιστικό θησαυρό, η γνωριμία και αλληλεπίδραση με τον οποίο είναι χρήσιμη και απαραίτητη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Παραδοσιακά, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είχαν κατά κανόνα πολιτιστική στόχευση. Σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προορισμοί των επισκέψεων, οι οποίοι προσφέρουν σε παιδιά και νέους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά αντικείμενα ή τομείς δραστηριότητας και να συνδεθούν καλύτερα με το κοινωνικό, το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Παράλληλα, έχει αναγνωριστεί -και στην Ελλάδα πλέον- η ανάγκη σύνδεσης του σχολείου με τον στενό και ευρύτερο περίγυρό του. Ίσως, λοιπόν, να έχει ωριμάσει η στιγμή, ώστε να αφιερωθεί περισσότερος και πιο ευέλικτος σχολικός χρόνος για τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία, με το τοπικό και το διεθνές περιβάλλον του.  Οι μαθητές έχουν ανάγκη από εμπειρίες και μορφωτικές παραστάσεις, οι οποίες ενισχύουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, την διαπολιτισμική κατανόηση, την αισθητική τους αγωγή, τη δημιουργικότητά τους, την κατανόησή τους για τις επιστήμες και την καινοτομία, για τις τέχνες και τα γράμματα, για την κοινωνία, για τα επαγγέλματα, για την οικονομία, για τη φύση και το περιβάλλον, για τον κόσμο και για αμέτρητα ακόμα θέματα. Ο περιορισμένος αριθμός και το περιορισμένο πλαίσιο πραγματοποίησης εκπαιδευτικών επισκέψεων ενισχύει τη νοοτροπία της απομόνωσης του σχολείου και της αντίληψης ότι η μάθηση συντελείται μόνο εντός των τειχών του και με δεδομένα μέσα και μεθόδους. Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτελεί πολύτιμο εργαλείο μάθησης, το οποίο με τον κατάλληλο παιδαγωγικό σχεδιασμό οδηγεί σε πολύ θετικό μαθησιακό αποτέλεσμα τόσο σε επίπεδο γνωστικό όσο και στον τομέα ανάπτυξης ικανοτήτων των μαθητών. Καλό θα ήταν να της δώσουμε τον χώρο που της αξίζει στο σχολικό πρόγραμμα.

 


Σημαντικά links

ΟΟΣΑ: Η εκπαίδευση με μία ματιά 2016

Primary tabs

  •  

 

  

Οι χώρες βρίσκουν άλλους τρόπους, πέρα από τις δημόσιες δαπάνες, για τη χρηματοδότηση της ανώτερης εκπαίδευσης. Οι μέσες δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές μαζί) των χωρών του ΟΟΣΑ για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτοβάθμιας έως και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται στο 5,2% του ΑΕΠ τους. Περίπου το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών διατίθεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς στη βαθμίδα αυτή οι δαπάνες ανά σπουδαστή είναι υψηλότερες. Το υψηλότερο κόστος του διδακτικού προσωπικού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και η διάδοση της έρευνας και της ανάπτυξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συμβάλλουν στο υψηλό κόστος.
Περισσότερα

 

9οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2016

Οι 9οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, με θέμα: «Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών» («lnventing the future of Science Education»), θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, 9.00 - 20.00, και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, 9.00 - 14.00, στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, στο σχολικό συγκρότημα του 6ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω. 
 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Επισκέψεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα παρέχει και εφέτος δωρεάν τη δυνατότητα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να το επισκεφθούν και να παρακολουθήσουν ένα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Ειδικά για τα δημόσια σχολεία εντός Αττικής προσφέρεται δωρεάν και η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τι σχέση έχει ένας αρχαίος αμφορέας με ένα κόμικ; Μπορούν οι ερυθρόμορφες φιγούρες να εμπνεύσουν μια χορογραφία; Η Στέγη ανοίγει την πόρτα σε μαθητές σχολείων για να δουν με διαφορετικό μάτι την τέχνη και τον πολιτισμό του σήμερα. Ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης βάζει τους μαθητές σε θέση θεατή και δημιουργού απέναντι στη σύγχρονη τέχνη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται τρεις κύκλοι δραστηριοτήτων σε διάφορους χώρους: μέσα στη Στέγη, σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και μέσα στην τάξη.
Περισσότερα

Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών


 
Το Κέντρο Επισκεπτών βρίσκεται στην Πεντέλη και στεγάζεται στο εντυπωσιακό μαρμάρινο κτήριο του ιστορικού διοπτρικού τηλεσκοπίου Newall. Σε αυτόν τον χώρο προσφέρεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται ειδικά σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Το πρόγραμμα προσφέρεται τις πρωινές ώρες (9:30-11:00 και 11:30-13:00) όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του αστεροσκοπείου, περιγραφή του μηχανισμού λειτουργίας του τηλεσκοπίου Newall, παρουσίαση ενός video για θέματα αστρονομίας καθώς και μια σύντομη ομιλία από μέλη του Ινστιτούτου.
Περισσότερα
 

Απολύσεις για εκπαιδευτικούς-φαντάσματα

Υπεγράφησαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για οριστική παύση καθηγητών και δασκάλων που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά τους. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι. Σκασιαρχείο από έναν μήνα μέχρι έξι χρόνια έκαναν εκπαιδευτικοί σε σχολεία, αλλά και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που έστω και με καθυστέρηση τιμωρήθηκαν με οριστική απόλυση ή με διακοπή της μισθοδοσίας τους.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας