Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιούνιος 2015


Newsletter

 

«Αν αυτή η γενιά των παιδιών είναι να μειώσει κάποια μέρα τις ανισότητες και τις αδικίες που πλήττουν τον κόσμο σήμερα, θα πρέπει να δώσουμε όλοι στα παιδιά μας μια δίκαιη ευκαιρία για να μάθουν» δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake με αφορμή την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Incheon. Η χώρα μας απέχει σημαντικά από την επίτευξη του στόχου αυτού, γεγονός που αποτυπώνεται με τον τραγικότερο τρόπο στον τομέα της ειδικής αγωγής, όπου βάσει πρόσφατης έρευνας το 85% των παιδιών με αναπηρία δεν πηγαίνει σχολείο. Το υπουργείο αγνοεί αυτά τα δεδομένα, αφού δεν έχει προβεί ούτε καν σε χαρτογράφηση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για στρατηγικό σχεδιασμό. Στις πολύπτυχες και ποικίλες εκπαιδευτικές ανισότητες εν μέσω των οποίων οι οικογένειες παλεύουν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τις δεξιότητες που απαιτεί η επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, έρχεται να προστεθεί η φετινή αποτυχία του υπουργείου να διασφαλίσει την ισοτιμία στους όρους εξέτασης για την εισαγωγή των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μέσα σε αυτές τις αντιξοότητες η ελληνική κοινωνία χαιρετίζει τς επιτυχίες των νέων ανθρώπων, όπως αποτυπώνεται στην εξαιρετική δημοτικότητα των ειδήσεων που συνδέονται με την ανάδειξη διακρίσεων και επιτευγμάτων. Το υπουργείο από την πλευρά του, έρχεται να καταργήσει τη χρηματοδότηση των συμμετοχών των Ελλήνων μαθητών στις επιστημονικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες. Και γεννώνται τα εξής βασικά ερωτήματα: Τι κακό υπάρχει στο να λειτουργούν οι μαθητές αυτοί ως πρότυπα; Πότε και πώς βλάφθηκε κάποιος από την ανάδειξη ενός Ολυμπιονίκη; Με δεδομένο ότι έσπευσαν ιδρύματα και φορείς του ιδιωτικού τομέα να καλύψουν το κενό, γιατί επιλέγει το υπουργείο για άλλη μια φορά να περάσει το μήνυμα της απόρριψης της προόδου και αριστείας; Φθάσαμε να μιλάμε για δικαίωμα στην αριστεία, γι΄ αυτό θα κλείσουμε παραπέμποντας και πάλι στη δήλωση του Lake.
 


 


Σημαντικά links

 
Η διακήρυξη του Incheon για το μέλλον της εκπαίδευσης

Η «Διακήρυξη του Incheon», έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπουργών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες νέων από περισσότερες από 100 χώρες, Η Διακήρυξη θα ενθαρρύνει τις χώρες να παρέχουν μια χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Θα στηρίξει επίσης τους στόχους της εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη, στόχοι που θα επικυρωθούν από τα Ηνωμένα Έθνη τον προσεχή Σεπτέμβριο. 
Περισσότερα

 

Αόρατα για το σχολείο 170.000 παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα

Mπορεί να αποτελεί κορυφαία συνταγματική επιταγή το δικαίωμα στην εκπαίδευση αλλά δεν αφορά όλα τα παιδιά αυτής της χώρας. Τα παιδιά με αναπηρίες είναι αόρατα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αρνείται ακόμη και να τα καταγράψει. Μόνο το 15% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα πηγαίνει σχολείο. 
Περισσότερα
 
 

Ολυμπιάδα προχειρότητας από το υπουργείο Παιδείας

Με ένα «αλαλούμ» αντικρουόμενων αποφάσεων που προφανέστατα δεν είχε πίσω του κανέναν επιστημονικό σχεδιασμό το υπουργείο Παιδείας  πληροφόρησε προχθές τους 15.000 μαθητές που συμμετέχουν σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες ότι δεν τους καλύπτει τα εισιτήρια μετάβασης στις χώρες διεξαγωγής των αγώνων για λόγους... περικοπών που ακολουθούν την «οικονομική συγκυρία». Αλλά χθες, κατόπιν... ωρίμου σκέψεως, αποφάσισε ότι τελικά τα έξοδα αυτά τα καλύπτει.
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Θερινά προγράμματα για μαθητές

Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών. Οι περισσότεροι γονείς όμως δεν έχουν την πολυτέλεια των τρίμηνων διακοπών με αποτέλεσμα τα παιδιά να καθηλώνονται στο σπίτι, όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να παραθερίσουν κάπου. Τα προσφερόμενα θερινά προγράμματα ποικίλουν σε αντικείμενο και διάρκεια και σίγουρα αποτελούν μια ιδανική λύση με παράπλευρα οφέλη σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, μόρφωσης και αναψυχής. 
Περισσότερα
 

Η καταπολέμηση της αριστείας: Από τα πρότυπα σχολεία και τις επιστημονικές ολυμπιάδες στις πανελλήνιες εξετάσεις

Μπορούμε να καταργήσουμε την αριστεία; Γράφει η Βιβή Ανθοπούλου, εμπειρογνώμων της εκπαίδευσης και Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη.
Περισσότερα
 

 Ευκαιρίες θερινής εθελοντικής εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολλαπλά τόσο για τον προσφέροντα όσο και για τον ωφελούμενο. Το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο ιδανική για την πραγματοποίηση εθελοντικής εργασίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτονται μάλιστα τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης του εθελοντή. Αξιοποιείστε τη δυνατότητα που σας δίνεται να αποκτήσετε πολύτιμες εμπειρίες, προσόντα και δεξιότητες μέσω της εθελοντικής εργασίας και να βιώσετε τη χαρά του να προσφέρεις εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Ενημερωθείτε από το e-paideia για ευκαιρίες εθελοντισμού.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2015 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας