Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιανουάριος 2016


Newsletter

 

Το 2015 έφυγε και μας άφησε προίκα ένα σύνολο εμπειριών και παραστάσεων, κάποιες από τις οποίες μπορούμε να θεωρήσουμε διδακτικές. Είναι λίγο σαν τη σχολική ζωή ο χρόνος που περνά: γεμάτος περιεχόμενο ποικίλης ποιότητας και θεματολογίας, το οποίο άλλοτε βρίσκουμε συναρπαστικό ή απλά ενδιαφέρον και άλλοτε αδιάφορο, άλλοτε ουσιώδες και άλλοτε ανούσιο, άλλοτε εύκολο ή / και ευχάριστο και άλλοτε δύσκολο ή / και δυσάρεστο. Το βέβαιο είναι ότι βιώνουμε εμπειρίες και καταστάσεις που μας αγγίζουν σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά, τις εκάστοτε συνθήκες, αλλά και το πόσο ανοιχτοί και δεκτικοί είμαστε. Τα ορόσημα αποτελούν καλή αφορμή για αναστοχασμό. Επιστρέφοντας στα θρανία μπορούμε να επιλέξουμε να ρωτήσουμε τους μαθητές πώς πέρασαν τις διακοπές τους ή να τους εντάξουμε σε μια διαδραστική διαδικασία συζήτησης για τα μαθήματα που πήραν μέσα στο 2015, τα εκτός σχολείου μαθήματα που μας δίνει η ζωή είτε καθώς βιώνουμε κάτι είτε καθώς το παρακολουθούμε κριτικά.  Η μάθηση είναι στάση ζωής και υπερβαίνει το σχολείο. Αυτό οφείλουμε να το διδάξουμε στους μαθητές μας εμπλέκοντάς τους σε βιωματικές διαδικασίες μαθησιακής επαγρύπνησης. Η ευχή μας για το 2016: να μη μείνει καμία μαθησιακή ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Καλή Χρονιά! 
 


Σημαντικά links

"Νοιάζομαι και Δρω" Ζακύνθου - Χριστουγεννιάτικο Bazaar - Εκδηλώσεις 

  

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Νοιάζομαι και Δρω" για την καλλιέργεια του εθελοντισμού στους μαθητές, το 1ο Γυμνάσιο Ζακύνθου διοργανώνει  σειρά δράσεων με πιο πρόσφατο το χριστουγεννιάτικο bazaar, με στόχο τη συλλογή εσόδων για την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου αλλά και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς. 
Περισσότερα

 

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στο debate Έλληνες φοιτητές της Νομικής και του Πολυτεχνείου

«Η ρητορική επιστρέφει στο σπίτι της», ήταν το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship- WUDC), που ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη και μάλλον αποδείχθηκε προφητικό, καθώς οι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς, εκπροσωπώντας την ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα), στον τελικό της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 

Δεδομένα και Μελέτες για την Εκπαίδευση 
ΟΟΣΑ: Μία Διεθνής Μελέτη για την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση

Ο ΟΟΣΑ προωθεί μέσω του φορέα PISA για την Ανάπτυξη (PISA-D) ένα πρόγραμμα αξιολόγησης όσον αφορά στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα και την ικανότητα των φορέων τους ως προς τους μαθητές. Η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο τη σύγκριση των προσεγγίσεων αλλά και των αντιθέσεων που εντοπίζονται στα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις δεξιότητες και τα γνωστικά μέσα, τα συμφραζόμενα και την εφαρμογή των διαφόρων διεθνών αξιολογήσεων.   
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


15 νομπελίστες υπέρ της ενίσχυσης της έρευνας στην Ελλάδα

Υπέρ της Ελλάδας υπογράφουν δεκαπέντε Νομπελίστες που ζητούν με επιστολή τους προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να βοηθήσουν στην ανάπτυξη  της χώρας στηρίζοντας την έρευνα. Συγκεκριμένα, με την πρωτοβουλία «Υποστήριξη για την Ελλάδα (Support For Greece)» οι δεκαπέντε διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ, καλούν τις πολιτικές ηγεσίες Ευρώπης και Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.
Περισσότερα
 

Μεταπτυχιακές & Διδακτορικές Υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση (2016-2017)


 
Το Ίδρυμα Ωνάση προκηρύσσει το πρόγραμμα υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2016/2017 Υποτροφίες εσωτερικού & εξωτερικού με καταληκτική ημερομηνία 1/2/2016. 
Περισσότερα
 

«Παντού ολοήμερα τα Δημοτικά»

Ενιαίο τύπο ολοήμερου προετοιμάζει για όλα τα Δημοτικά το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του σχολείου που σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά, αποσαφήνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.  
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας