Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιανουάριος 2015


Newsletter

 

Γυρίσαμε σελίδα στο ημερολογιακό έτος. Στην εκπαίδευση το γύρισμα σελίδων είναι καθημερινή πρακτική. Ίσως μια ενδοσκόπηση για το τι μας κληροδότησε η κάθε σελίδα – κάτι σαν τα “Βest of 2014” – αποδεικνυόταν ιδιαίτερα γόνιμη. Αντίστοιχα, μια συζήτηση στην τάξη για το «τι σημαντικό έμαθα μέσα στη χρονιά που πέρασε», «πώς, από πού;» πιθανότατα θα είχε πολύ ενδιαφέρον τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Η γνωστή αγγλική εφημερίδα “Guardian” προτείνει ποικίλες μεθόδους για την παρακίνηση των παιδιών, ώστε να επανενταχθούν στο σχολικό πλαίσιο μετά τις διακοπές. Κι ενώ τα χιόνια φεύγουν και οι εκλογές έρχονται, το σχολείο οφείλει να φέρει σε πέρας την αποστολή του σε καιρούς χαλεπούς. Η μετατόπιση της αντίληψης ότι οι εκλογές αποτελούν μια καλή αφορμή να χάσουμε μάθημα προς την κατανόηση της βαρύτητας της ψήφου και των δημοκρατικών διαδικασιών είναι σήμερα περισσότερο σκόπιμη παρά ποτέ. Η συνείδηση του ενεργού πολίτη πρέπει να καλλιεργείται στα παιδιά με κάθε ευκαιρία. Η κατανόηση της κοινωνίας των πολιτών και των ευγενών εκφάνσεών της, όπως είναι ο εθελοντισμός, αποτελεί οδό ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, ώστε η δική τους κοινωνία να είναι καλύτερη και δικαιότερη από τη δική μας. ΤοTEDxAcademyYouth δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας να δώσουν το στίγμα τους στο εθνικό και στο παγκόσμιο στερέωμα. Πιστεύουμε στη νέα γενιά! Με τη σκέψη αυτή ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο και σε έναν Καινούριο Χρόνο δημιουργικό, που θα φέρει πρόοδο και επιτυχίες σε κάθε μαθητή, σε κάθε νέο, σε κάθε διδάσκοντα και εντέλει σε όλους μας!


 


Σημαντικά links

Οι μαθητές σας Ομιλητές στο ΤedXAcademyYouth της Αθήνας

Τα παιδιά και οι νέοι έχουν τις πιο λαμπρές ιδέες. Το Ίδρυμα Λαμπράκη και το e-paideia συνεργάζονται με το TEDxAcademy για τη διοργάνωση εκδήλωσης στην οποία δίνεται βήμα λόγου στους μαθητές. Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να υποβάλουν τις ομιλίες τους από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και ίσως ακουστεί η φωνή τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ίδια η προετοιμασία της ομιλίας αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη μαθησιακή εμπειρία. Διαβάστε τις οδηγίες και ενημερώστε τα παιδιά.
Περισσότερα
 

Φορείς της κοινωνίας των πολιτών συμπράττουν για τη συστηματική καλλιέργεια του εθελοντισμού στα σχολεία

Ο Δεσμός και το Ίδρυμα Λαμπράκη συμπράττουν για την καλλιέργεια των αρχών του εθελοντισμού στους μαθητές. Η συνεργασία αυτή αναπτύσσεται στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης των δύο φορέων και των χορηγών και δωρεοδοτών του έργου να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και πρόοδο μέσω της καλλιέργειας των αρχών της ενεργούς πολιτειότητας στα παιδιά και στους νέους.
Περισσότερα
 

Προτάσεις για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Βρείτε στο e-paideia δραστηριότητες και υλικό για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.  
 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Διεισδυτικές θεωρήσεις στην έρευνα TALIS 2013: Διδασκαλία και Μάθηση στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση


Οι δάσκαλοι δημοτικού εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι από τις διαδικασίες ανατροφοδότησης του έργου τους σε σύγκριση με τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας, καθώς αυτές λειτουργούν ενισχυτικά για την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση ικανοποίησης από την εργασία. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στη νέα έκθεση της Διεθνούς Έρευνας TALIS του ΟΟΣΑ.
Περισσότερα
 

Πώς να προσελκύσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας μετά τις διακοπές

Η νευρολόγος και πρώην δασκάλα Judy Willis εξηγεί πώς τεχνικές, όπως το περπάτημα προς τα πίσω και η μετακίνηση των θρανίων μπορούν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών μετά τις διακοπές. Στα διεθνή media του e-paidia θα βρείτε αυτό και άλλα αντίστοιχα άρθρα.
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Guardian
 

Παραμένουν τα "αγκάθια" στο Υπ. Παιδείας


Πόσοι απόφοιτοι λυκείου θα εισαχθούν φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Ποιοι εισακτέοι θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή; Ποιο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να επιλέξουν οι μαθητές της φετινής Β΄ λυκείου; Τα ερωτήματα αυτά αντιστοιχούν στις τρεις βασικές εκκρεμότητες που αφήνει -λόγω προκήρυξης των εθνικών εκλογών- στο διάδοχό του ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Περισσότερα

 
e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2015 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας