Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιούνιος 2016


Newsletter

 

Οδεύοντας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς ο φόρτος εργασίας γιγαντώνεται, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μας διαφεύγουν τα σημαντικά. Ξεχνάμε να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε τι πετύχαμε τη χρονιά που πέρασε. Αν, και πώς, απέδωσαν οι κόποι μας. Τα “μπράβο” είναι ωραία όταν τα εισπράττουμε από το περιβάλλον μας, πρέπει όμως να μάθουμε να τα λέμε και εμείς στον εαυτό μας και να του πιστώνουμε τις επιτυχίες μας. Αντίστοιχα, πρέπει με αντικειμενικότητα να αναγνωρίζουμε παραβλέψεις, ελλείμματα και να αναζητούμε τις αιτίες που τα προκάλεσαν και τον τρόπο που μπορούμε να τα αποφύγουμε στο μέλλον. Το “γηράσκω αεί διδασκόμενος” ισχύει και για τους διδάσκοντες. Κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο όμως, είναι ότι βρίσκονται στην προνομιακή θέση να επηρεάζουν ζωές και όταν αυτό το κάνουν καλά, οι επιστροφές είναι μεγάλες και μοναδικά αναζωογονητικές. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα οφείλουμε να επικοινωνήσουμε στα παιδιά ότι μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο σε αυτά που συμβαίνουν στο σχολείο. Αυτό περιλαμβάνει μία συζήτηση που τιμά την προσπάθεια όλων: του εκπαιδευτικού και των μαθητών. Ας ρωτήσουμε τα παιδιά, πώς βίωσαν το φετινό διάβα τους από το σχολείο; Τι κέρδισαν; Τι τα δυσκόλεψε; Τι τα γοήτευσε; Τι περιμένουν για του χρόνου; Σε τι ελπίζουν; Μέσα από διαδικασίες αναστοχασμού και τροφοδότησης μπορούν όλοι οι μετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία να επαινέσουν τον εαυτό τους για τις κατακτήσεις και τις επιτυχίες τους, να σταθούν κριτικά στις δυσκολίες και τις ενδεχόμενες αποτυχίες τους, να εκφράσουν τις προσδοκίες τους και βάσει αυτών να επανατοποθετηθούν ως προς τον ρόλο και την ευθύνη τους, αλλά και ως προς τον σχεδιασμό τους για την επόμενη φάση.  Ένα είναι βέβαιο: όποιος δουλεύει στο ελληνικό σχολείο είτε από τη θέση του μαθητή είτε από εκείνη του εκπαιδευτικού, λειτουργεί κάτω από ολοένα και δυσκολότερες συνθήκες. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να επαινούμε την προσπάθεια. Το e-paideia σας εύχεται καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση και αναψυχή!
 


Σημαντικά links

Μικρά και μεγάλα θαύματα από τους μαθητές του «Νοιάζομαι και Δρω»

Primary tabs

  •  

 

  

Δρώμενα σε νοηματική με ηλικιωμένους στο ΚΑΠΗ Ιωαννίνων, δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στην Χρυσούπολη της Καβάλας, επιτραπέζιο "Ο καλός εθελοντής" από τις Φυλακές Ανηλίκων Βόλου, αιμοδοσία, μαγείρεμα με τους πρόσφυγες για τους πρόσφυγες και τόσες άλλες δράσεις που ανέπτυξαν οι ίδιοι οι μαθητές με επίκεντρο τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και τη συνείδηση του ενεργού πολίτη παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Αθήνα, στην απολογιστική εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Νοιάζομαι και Δρω". 
Περισσότερα

 

Όλα τα καλοκαιρινά παιδικά camp & εκδηλώσεις αυτού του καλοκαιριού

Κάθε χρόνο αφού κλείσουν τα σχολεία, ξεκινούν διάφορα Summer Camps και άλλα προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Φέτος συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά, με σκοπό να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε ποιο ταιριάζει στο παιδί σας. Το άρθρο αυτό θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα Camp και παιδικές εκδηλώσεις.
 

ΟΟΣΑ: Ο παράγοντας της ηλικίας στην απόκτηση επάρκειας δεξιοτήτων

Η παρούσα μελέτη αφορά τις δεξιότητες των ενηλίκων, εστιάζοντας στον παράγοντα της ηλικίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι, ηλικίας μεταξύ 55 και 65 ετών έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση και την αριθμητική από ενήλικες ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών. Εντούτοις, οι διαφορές που εντοπίζονται σχετικά με τις δεξιότητες και την ηλικία απόκτησής τους ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κατά τόπους πολιτικές που αφορούν τον τομέα της απόκτησης δεξιοτήτων, έχουν την ικανότητα, με τις κατάλληλες προτάσεις και επεμβάσεις να αλλάξουν και να επηρεάσουν σημαντικά την εξέλιξη των δεξιοτήτων των ενηλίκων.    
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Κώστας Γαβρόγλου: Το σύστημα εκπαίδευσης είναι έτοιμο να καταρρεύσει

Συνέντευξη με τον Κώστα Γαβρόγλου: Σήμερα, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων οργανώνει τον έναν από τους τρεις κύκλους διαλόγου για τις αλλαγές στην Παιδεία. Μάλιστα, πρόσφατα παρουσίασε έκθεση 100 σελίδων με συγκεκριμένες αλλαγές έως το 2022, με βάση τις έως τώρα συζητήσεις στη Βουλή. «Πιστεύετε ότι οι βουλευτές θα μελετήσουν μία έκθεση 100 σελίδων;» ρωτώ και το άμεσο, πηγαίο γέλιο του, μου δίνει την απάντηση... 
Περισσότερα

Όροι και διαδικασίες χορήγησης υποτροφιών του ΙΚΥ για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής


 
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες  επιλογής για τη χορήγηση υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα.
Περισσότερα
 

Πανελλαδικές 2016: Εκτιμήσεις για βάσεις τριών ταχυτήτων

Τα πάνω κάτω έρχονται στις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βάσεις πρόκειται να κινηθούν σε 3 ταχύτητες ανάλογα με τις σχολές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- είναι πολύ πιθανό να δουν αισθητή μείωση των βάσεων εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2016 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας