Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Νοέμβριος 2014


Newsletter

 

Όταν δίνεις βήμα λόγου στα παιδιά το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Από τους αγώνες ρητορικής στα σχολεία μέχρι τις πηγαίες εκδηλώσεις της φωνής των παιδιών στο διαδίκτυο, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η διαύγεια και η εστίαση στην ουσία. Ίσως επειδή τα παιδιά διαθέτουν το νεανικό πείσμα και την ελπίδα που συχνά χάνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η 17χρονη Μαλάλα, η οποία ακόμη και όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, δεν έπαυσε να μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Πώς να μη δώσεις το Νόμπελ σε αυτό το παιδί; Στον αντίποδα, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι παλεύουν χωρίς αναγνώριση να μάθουν μεταξύ άλλων στα παιδιά να προασπίζονται τα δικαιώματά τους στην καθημερινή ζωή και στο διαδικτυακό κόσμο, βρίσκονται αντιμέτωποι με στρεβλώσεις του συστήματος, καλούμενοι να διαχειριστούν τον παραλογισμό του πειθαρχικού δικαίου. Φαίνεται πως μάλλον υπάρχει φως στο τούνελ της αντίληψης για την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του δασκάλου.  Και φως υπάρχει σίγουρα γύρω από το σχολείο. Αρκεί να είναι κανείς σε εγρήγορση, ώστε να εντοπίζει πολύτιμους εκπαιδευτικούς πόρους σε μορφή παιχνίδιου και άλλων δραστηριοτήτων, καθώς και ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, που προσφέρουν έγκυροι φορείς, όπως το Ίδρυμα Fulbright. Απλά απαιτείται αυτή η παιδική διαύγεια για να βλέπει κανείς το καλό εκεί που υπάρχει.


 


Σημαντικά links


H ζωή της Μαλάλα Γιουζαφζάι που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014

Η 17χρονη Malala Yousafzai, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση, η οποία είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, μοιράζεται το Βραβείο Νόμπελ του 2014 με τον Ινδό Kailash Satyarthi, προασπιστή των δικαιωμάτων των παιδιών.
Περισσότερα
 

Υποτροφίες για εκπαιδευτικούς από το Ίδρυμα Fulbright (ακαδημαϊκό έτους 2015-16) 


Το Ίδρυμα Fulbright προσφέρει υποτροφίες μεταξύ άλλων, σε επαγγελματίες που ασχολούνται µε την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών, την εκπαίδευση διδασκόντων και τη συγγραφή σχολικών βιβλίων και εγχειριδίων,  καθώς και σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν Αγγλικά.
Περισσότερα


UNICEF: Τα δικαιώματα των παιδιών στην ψηφιακή εποχή
 

Πώς θεωρούν τα παιδιά ότι επηρεάζονται τα δικαιώματά τους από τα ψηφιακά μέσα και εργαλεία; 148 παιδιά από 16 χώρες πήραν το καλοκαίρι μέρος σε εργαστήρια, όπου συζήτησαν τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που συνδέονται με τα ψηφιακά μέσα. Οι απόψεις τους αποτυπώνονται στην έκθεση της UNICEF.  
 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Ηλεκτρονικό παιχνίδι με θέμα τους πρόσφυγες

Το εκπαιδευτικό ψηφιακό παιχνίδι "Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές" ευαισθητοποιεί τα παιδιά σχετικά με τους πρόσφυγες και είναι σχεδιασμένο για αξιοποίηση μέσα στη σχολική τάξη ή με τους γονείς στο σπίτι.
Περισσότερα


Εκπαίδευση στην τέχνη της ρητορικής σήμερα! 


Ο Μανώλης Πολυχρονίδης, εκπαιδευτής ρητορικής - πολιτικός επιστήμονας, γράφει για την αξία της ρητορικής τέχνης και άλλων συναφών δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση και για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. 
Περισσότερα


Τα πάνω κάτω στο πειθαρχικό δίκαιο


Αλλάζουν σύντομα όλα στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, με βασικό σημείο τον διαχωρισμό της ιδιωτικής τους ζωής από απαξιωτικές συμπεριφορές στη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2014 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας