Copy
Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Ιούλιος 2015


Newsletter

 

Σε μια χώρα που δοκιμάζεται όπως η Ελλάδα, η παιδεία ανάγεται σε θεμελιώδη παράγοντα ελπίδας και προοπτικής. Τούτη τη στιγμή καλούμαστε να αποδεχτούμε ότι θα λειτουργήσουμε για τα επόμενα χρόνια με το πολύ μικρό μερίδιο του προϋπολογισμού που κατανέμεται στην εκπαίδευση και συνεπάγεται ελλείψεις, δυσλειτουργίες και ποικίλες δυσκολίες. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, από την προσχολική αγωγή ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων, καθίσταται κρίσιμος. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ποιότητα. Να καλλιεργήσουμε την κριτική σκέψη και τη συνείδηση του ενεργού πολίτη σε όλα τα παιδιά και τους νέους που επηρεάζουμε. Οφείλουμε να τους διδάξουμε τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης του περίφημου -δικού μας- ευ αγωνίζεσθαι. Πρέπει να μάθουν ότι για να πετύχεις πράγματα χρειάζεται να αγωνιστείς, να προσπαθήσεις και αυτό να το κάνεις μέσα στο εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο. Πρέπει να μάθουν ότι οι ζαβολιές κάποτε ξεσκεπάζονται και έχουν κόστος. Πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ατομικές, αλλά και τις συλλογικές ευθύνες τους, να αναπτύσσουν δημοκρατικό διάλογο, να βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο. Διαμορφώνοντας στάση ζωής που θα βασίζεται σε αυτές τις αρχές, θα μπορούν να έχουν πίστη και ελπίδα για το αύριο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να στηρίξουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας. Τα παιδιά των οποίων τα φτερά ψαλιδίσαμε επειδή εμείς οι ίδιοι δε διαθέτουμε την παιδεία που τους αρμόζει. Είναι μοναδική η δυναμική της εκπαίδευσης. Ας φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων υπερβαίνοντας τα αναλυτικά προγράμματα και τις διοικητικές αγκυλώσεις του συστήματος που παρήγαγε την αποτυχία και απαξίωση που βιώνουμε σήμερα, 1η Ιουλίου 2015. Ας εργαστούμε για το αύριο. Η παιδεία αποτελεί τη θερμοκοιτίδα της ελπίδας. 

 


Σημαντικά links


ΟΟΣΑ Προοπτικές για τις δεξιότητες 2015: Νέοι, δεξιότητες και απασχολησιμότητα

Νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Σε κάποιες από τις χώρες του ΟΟΣΑ, ένας στους τέσσερις νέους 16-29 ετών βρίσκεται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η μελέτη του OΟΣΑ «Προοπτικές για τις δεξιότητες 2015» δείχνει πως για να βελτιωθεί η απασχολησιμότητα των νέων απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ενώ η εκπαίδευση, η κοινωνική πολιτική και οι πολιτικές της αγοράς εργασίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο, ο συντονισμός μεταξύ δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας.
Περισσότερα

 

Στην Ελλάδα το 22ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαίδευση των Κωφών

H χώρα μας έχει την τιμή να φιλοξενεί το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση των Κωφών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου στην Αθήνα. Το συνέδριο αυτό οργανώνεται κάθε 5 χρόνια και θεωρείται το εγκυρότερο του χώρου του. Η παρακολούθησή του αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους.
Περισσότερα
 
 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο: «Είναι αυτό τέχνη;»

Στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Terrapolis» που οργανώνει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ στη Γαλλική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;» για ενήλικες καθώς και για οικογένειες με παιδιά γυμνασίου και λυκείου.
Περισσότερα

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις


MOOCs

To καλοκαίρι αποτελεί ευκαιρία για ξεκούραση, αναψυχή, αλλά και προσωπική ανάπτυξη. Το διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα να συνδυάσει κανείς διακοπές και εκπαίδευση. Τα MOOCs (Massive Open Online Courses) είναι προγράμματα ποικίλης και πλούσιας θεματολογίας που προσφέρουν έγκυρα πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο (όπως το Harvard, το ΜΙΤ κ.ά.). Στο e-paideia επιλέξαμε για σας υψηλής ποιότητας προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και στην πλειονότητά τους προσφέρονται δωρεάν. 
Περισσότερα
 

30 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας αυτό το καλοκαίρι


Η εμπλοκή γονέων και παιδιών σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης ενισχύει τον μεταξύ τους δεσμό και ευνοεί την ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Δείτε εδώ προτάσεις για 30 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς το καλοκαίρι, ώστε να επενδύσουν εύκολα και ανέξοδα σε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.
Περισσότερα
 

Οι χαμηλές βαθμολογίες «βυθίζουν» τις βάσεις

Με αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών κλείνει τον κύκλο του το ισχύον σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς από το 2016 το σύστημα θα αλλάξει. Στις φετινές εξετάσεις, η αποτυχία ήταν μεγάλη –και κυρίως σε Φυσική, Αρχαία και Μαθηματικά– με συνέπεια, εκτός από τη βύθιση των βάσεων εισαγωγής έως και τα επίπεδα του 2008 στην οποία οδηγεί, να τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να δρομολογηθεί διάλογος για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Ενδεικτικό είναι ότι και φέτος ο ένας στους τρεις υποψηφίους (31,69%) πήρε «εισιτήριο» για τα ΑΕΙ με βαθμό κάτω από τη βάση.
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2015 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας