Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Φεβρουάριος 2015


Newsletter

 

Η τράπεζα θεμάτων καταργείται, η επίδοση των μαθητών στις εξετάσεις της α΄ και της β΄ λυκείου δεν προσμετράται για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, τα επιστημονικά πεδία της γ’ λυκείου διευρύνονται, τα αναλυτικά προγράμματα θα αναμορφωθούν και θα γραφτούν νέα βιβλία για το σχολείο, οι καθηγητές των επαγγελματικών λυκείων, των οποίων οι ειδικότητες καταργήθηκαν επιστρέφουν στις θέσεις τους, όπως και οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες και οι σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι αιώνιοι φοιτητές επανέρχονται στις σχολές τους, οι μετεγγραφές διευκολύνονται, ενώ προωθείται η λογική των πολλαπλών συγγραμμάτων και εκπαιδευτικών πόρων στο πανεπιστήμιο. Το πλήθος και το εύρος των αλλαγών που ανακοινώθηκαν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσα σε δύο ημέρες δεν έχει προηγούμενο.  
Ένα είναι βέβαιο: η τυπική εκπαίδευση – από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο - πρέπει να αλλάξει!  Τα προβλήματα είναι πολλαπλά, έχουν περιγραφεί επανειλημμένα και αποτυπώνονται μεγαλειωδώς στα υπέρογκα ποσά που διαθέτουν τα ελληνικά νοικοκυριά στην παραπαιδεία. Η βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος απαιτεί ανατροπές. Ίσως πρέπει να υποστεί ένα ισχυρό σοκ η παιδεία μας για να συνέλθει. Οι συνειδήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και της κοινής γνώμης είναι έτοιμες να αποδεχθούν ριζικές αλλαγές και με την έννοια αυτή η χρονική στιγμή είναι ιδανική. Το στοίχημα πλέον είναι οι ανατροπές να είναι μελετημένες, ώστε να μας πάνε κάποια – πολλά κατά προτίμηση – βήματα μπροστά.  Οι ισορροπίες είναι δύσκολες, οι καιροί χαλεποί και το διακύβευμα μεγάλο: ή θα αλλάξουμε ριζικά την αντίληψη και τις πρακτικές μας για την παιδεία ή θα βυθιστούμε. Η τρέχουσα τρικυμία απαιτεί έμπειρο και επιδέξιο καπετάνιο. Είναι ευνοϊκή η συγκυρία της τοποθέτησης στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας του κ. Μπαλτά, ενός ανθρώπου με κύρος, ο οποίος είναι γνώστης των θεμάτων της εκπαίδευσης και επέδειξε σύνεση, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους και με μέριμνα να μη διαταραχθεί η ροή της σχολικής χρονιάς. Του ευχόμαστε ούριο άνεμο! 

 


Σημαντικά links

Στις 28 Απριλίου το 1ο TEDxAcademy για τη Νεολαία!

Θέμα της εκδήλωσης: "Τόλμησε να ονειρευτείς!". Κάθε μαθητής και νέος από 16 μέχρι 23 ετών μπορεί να συμμετάσχει ως ομιλητής, στέλνοντας ένα 5λεπτο βίντεο μέχρι την 1η Μαρτίου. Ακούγοντας τη φωνή των παιδιών ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι είναι οι σοφότεροι ανάμεσά μας.
Περισσότερα
 

Αντιμετώπιση προσβλητικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Οι εικόνες και πληροφορίες που διατίθενται στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα κατάλληλες για τους μαθητές και για τα παιδιά μας. Υπάρχει υλικό που μπορεί να προσβάλλει τα κοινωνικά, θρησκευτικά ή τα πολιτισμικά μας πρότυπα ή τις προσωπικές μας αξίες. Η 5η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, αποτελεί μια καλή αφορμή για να ενημερώσουμε γονείς και παιδιά για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου.
Περισσότερα
 

Ποιοτική Φυσική Αγωγή, Οδηγίες για Χάραξη Πολιτικής - UNESCO 
 
Ο χρόνος που επενδύουν τα παιδιά και οι ενήλικες σε φυσική δραστηριότητα μειώνεται διαρκώς, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και την ευημερία τους. Αντίστοιχα, μειώνονται οι σχολικές ώρες της φυσικής αγωγής σε όλα τα μήκη του κόσμου. Η μελέτη της UNESCO, που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2015, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει τη λήψη μέτρων και την ενίσχυση της φυσικής αγωγής στα σχολεία.  
 

Πρόσφατες αναρτήσεις
 

Αρ. Μπαλτάς: Από την επόμενη χρονιά οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

  

«Δεν θα κάνουμε βίαιες αλλαγές που θα αναστατώσουν τις ελληνικές οικογένειες ή θα αγχώσουν τα παιδιά στη μέση της σχολικής χρονιάς» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο νέος υπερ-υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, πανεπιστημιακός καθηγητής, έμπειρος στα θέματα διοίκησης και με γνώση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη θεμελίωση αλλαγών που προορίζεται να διαρκέσουν.
Περισσότερα
 

Τσουνάμι 10+1 ανατροπών

H επιλογή του νέου Πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει τον πρώτο του χαιρετισμό με φόντο το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σηματοδοτεί τις εκ βάθρων αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Τριτοβάθμια αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Περισσότερα
 

Επί τάπητος οι αλλαγές σε διδακτέα ύλη και νέα βιβλία για τα σχολεία


Επιστημονικές ομάδες θα συσταθούν σύντομα στο υπουργείο Παιδείας για την επανεξέταση της διδακτέας ύλης στα σχολεία και τη συγγραφή νέων βιβλίων. Αυτό συζήτησαν την περασμένη Πέμπτη σε συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου.
Περισσότερα
 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2015 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας