Δείτε αυτό το μήνυμα στο browser σας. 

Σεπτέμβριος  2014


Newsletter

 

“Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” που λέγαν και οι παππούδες μας. Κάποιοι κατεργάρηδες εκπαιδευτικοί έμαθαν μόλις πριν 3-4 μέρες που θα είναι ο πάγκος τους, ενώ άλλοι ακόμα περιμένουν… Ο δε όρος “κατεργάρης” παραπέμπει πλέον περισσότερο στο “κάτεργο” που τείνει να γίνει το σχολείο, αφού οι ελλείψεις σε βασικά μέσα έχουν μετατραπεί σε κανόνα. Οι γονείς θα κληθούν να φέρουν φωτοτυπικό χαρτί – ίσως και χαρτί τουαλέτας, όπως οδεύουμε – ενώ αν τελειώσει το μελάνι του εκτυπωτή ή αν χαλάσει το φωτοτυπικό, ο διευθυντής θα απλώσει για άλλη μια φορά το χέρι στην τοπική κοινωνία για να δεχθεί την ελεημοσύνη των λίγων που απέμειναν να προσφέρουν. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ψυχές στο σχολείο: οι ψυχές των παιδιών και των εκπαιδευτικών που σώζουν την κατάσταση. Το Υπουργείο παλεύει να κάνει βελτιώσεις στο ολοήμερο και αλλού, την ίδια ώρα που οι βάσεις των πανελλαδικών εκτοξεύτηκαν και γονείς και παιδιά παλεύουν να διαχειριστούν την επιτυχία και την αποτυχία. Με την ΑΔΙΠ να δίνει θετικό πρόσημο στα ελληνικά πανεπιστήμια ίσως πρέπει να πανηγυρίζουμε, ίσως και όχι… Μια κριτική ματιά στα μέσα αξιολόγησης δε βλάπτει. Εδώ έβγαλε το CERI ολόκληρη μελέτη για την καινοτομία στην αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Αυτή τη σχολική χρονιά, ας επιδιώξουμε να έχουμε πιο ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια μας, για να ακούσουμε τα ενδιαφέροντα που συμβαίνουν στον κόσμο και να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Ευτυχώς η τεχνολογία βοηθά και θα μπορέσουμε, για ξεκίνημα, να δούμε όλοι το  TEDxAcademy στο τέλος του μήνα, ακόμη και από την τάξη μας – σύγχρονα ή ασύγχρονα. Καλό φθινόπωρο, καλό μήνα και πάνω από όλα καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

 


Σημαντικά links


Ετήσια Έκθεση 2013-14 της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση 

Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης, η οποία αναφέρεται θετικά στη δομή και οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών, τη διάρθρωση, το περιεχόμενό τους, καθώς και στις μεθόδους επικαιροποίησής τους.  

12+1 υπενθυμίσεις για να μην υπερβάλλουμε


Η Βιβή Ανθοπούλου, εμπειρογνώμων της εκπαίδευσης και διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, γράφει για τις εκπαιδευτικές επιλογές των νέων και για την επιτυχία ή αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετρώντας την Καινοτομία στην Εκπαίδευση


Η τελευταία έκδοση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Καινοτομίας (CERI) του ΟΟΣΑ αποτελεί το ξεκίνημα ενός νέου ταξιδιού: αναζητά καινοτομίες στον τομέα της μέτρησης και όχι απλά της εκπαίδευσης.  
 

Πρόσφατες αναρτήσεις


Οι βάσεις των δύο άκρων (ΤΑ ΝΕΑ) 


Πάνω από 330 ήταν τα τμήματα που ανέβασαν τον πήχη της εισαγωγής, ενώ σε άλλες σχολές εκατοντάδες μπήκαν με βαθμολογία κάτω από τη βάση.
Περισσότερα


TEDxAcademy 2014  


Πώς αντιλαμβανόμαστε τις τεχνολογικές αλλαγές; Πώς αλληλεπιδρούμε με το αστικό μας περιβάλλον; Πώς διαχειριζόμαστε την ιδιωτικότητά μας στον κυβερνοχώρο; Πώς τοποθετείται η Ελλάδα μέσα σε αυτές τις αλλαγές; Πώς μπορούμε ως άτομα και ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά μέσω της δημοκρατίας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας; Παρακολουθήστε στις 27 Σεπτεμβρίου τη συζήτηση του TEDxAcademy δια ζώσης ή ζωντανά στο διαδίκτυo. 
Περισσότερα 


Αλλάζουν όλα στα ολοήμερα σχολεία 


Η μελέτη και η προετοιμασία των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας δε θα γίνεται στο τέλος του σχολικού προγράμματος αλλά στην πρωινή ζώνη για τις τάξεις Α' ως και Δ'. 
Περισσότερα

 

e-paideia
www.e-paideia.org
Email
Copyright © 2014 Ίδρυμα Λαμπράκη, All rights reserved.

Διεύθυνση επικοινωνίας:
Ίδρυμα Λαμπράκη
Αναγνωστοπούλου 5
Αθήνα, 10673
 
ΔιαγραφήΑνανεώστε τα στοιχεία εγγραφής σας