Copy

Nieuwsflits Expertisenetwerk Autisme Amsterdam


Samen zorgen voor mensen met autisme vraagt om goede afstemming over de activiteiten van netwerkleden en ontwikkelingen in Groot Amsterdam. Via deze nieuwsflits geven we informatie aan de leden van het netwerk en onze partners.

Wilt u ook iets communiceren aan het netwerk of heeft u ideeën voor deze nieuwsflits?
Laat het mij weten; Charlotte Kuijper, coördinator Expertisenetwerk Autisme Amsterdam

Bekijk hier het jaarplan 2017 van het Expertisenetwerk Autisme.

Adviesteam Autisme


Het adviesteam behandelt vragen over mensen met autisme als de hulpverlener, de sociale omgeving of de cliënt er niet (makkelijk) uit komt. In het team zitten vertegenwoordigers van het netwerk met diverse expertise en ruime ervaring. Zij denken mee en geven advies. Zo nodig geven zij een signaal door aan het platform van het expertisenetwerk (met managers en beleidsmakers van dit netwerk).

Heeft u ook een vraag aan het adviesteam over uw cliënt, een naaste of uzelf? Neem dan contact op met Charlotte Kuijper, coördinator van ons netwerk: c.kuijper@sigra.nl
Bekijk hier de folder van Adviesteam Autisme.

Wooninformatiemarkt

De Latei organiseert op woensdag 5 april 2017 een Wooninformatiemarkt voor mensen met ASS en hun familie.

Plaats: Nieuwezijds Voorburgwal 32, Amsterdam
Tijd: van 16.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur

Voor meer informatie en aanmelden kun je mailen naar info@deLatei.nl of bellen: 06 – 316 888 00.

F*ck You Rain Man!


Het Autisme Centrum Amsterdam nodigt u uit voor de gratis theatervoorstelling 'F*ck You Rain Man!' van Auti-maatjes Jeroen en Robert. In hun programma rekenen zij met humor en diepgang af met vooroordelen rond ASS.

Datum: 2 april tijdens Autismeweek 2017
Tijd: 13:15 - 15:45 uur
Locatie: Derde Kostverlorenkade 35, Amsterdam


Graag aanmelden via aicamsterdam@hotmail.com
(Nog enkele plaatsten beschikbaar)

Kijk voor meer informatie over de voorstelling op:
www.auti-maatjes.nl

 

De platformleden van het netwerk


Het platform bestaat uit een vertegenwoordiging van de leden. Zij zorgt voor goed contact met stakeholders (gemeente, andere netwerken etc.), pakt lacunes in de zorg voor mensen met autisme op en bepaalt mede de koers van het netwerk. Wat is volgens de leden zelf zo belangrijk aan dit netwerk?

‘Belangrijk is en blijft het samen optrekken van Autisme Info Centrum, cliëntondersteuning en aanbieders om zodoende de burger met ASS zo goed mogelijk te ondersteunen in zijn/haar leefomgeving. De verbinding is hierbij belangrijk om zo snel mogelijk lacunes te signaleren en waar kan met elkaar op te lossen.’
 Willem Hagen, regiomanager MEE Amstel en Zaan.

Netwerkbijeenkomst  Ouderen & Autisme


Op 6 april van 10.30 – 13.00 uur vindt de eerste netwerkbijeenkomst van 2017 plaats, met als thema: Autisme gaat nooit over – hoe hier goed mee om te gaan.
Voor steeds meer ouderen met autisme (vaak zonder diagnose) leidt dat tot problemen. Dat is zichtbaar bij de diagnosecentra en in de ouderen – en opvangzorg. Een probleem is dat het autisme onvoldoende herkend wordt in de ouderenzorg. Wat is belangrijk om te weten over deze ouderen, hoe kunnen we angst, agressie, depressie of onrust bij hen voorkomen?  Wat kan de manager of professional doen? En wat vraagt dit van de naaste en de cliënt zelf?

Met onder andere prof.dr. Hilde Geurts en psycholoog- psychotherapeut en manager ouderenpsychiatrie  GGZ Eindhoven Rosalien Wilting en verhalen van ervaringsdeskundigen. U kunt zich via deze link opgeven.

 

Medebewoners met ASS gezocht

Vier woongroepen in oprichting voor mensen met ASS zoeken nieuwe kandidaat-medebewoners. 
Een van de groepen gaat in Amstelveen wonen. Om bij deze groep aan te kunnen sluiten, wordt om een binding met Amstelveen gevraagd. De tweede groep richt zich op Hoofddorp, de derde op Amsterdam, en de vierde groep betreft mensen met een LVB en ASS.

Mail voor meer informatie over al deze initiatiefgroepen naar info@deLatei.nl of bel 06 – 316 888 00.

Coalitie Vanuit Autisme Bekeken gestart

Vanuit Autisme Bekeken heeft de afgelopen jaren handreikingen gemaakt om inclusie in grote en vooral ook kleine initiatieven te stimuleren. Met autisme als kompas. Het is nu aan iedereen om dit zelf op te pakken en te gebruiken in de eigen dagelijkse praktijk.

Deze week is de coalitie Vanuit Autisme Bekeken gestart. VAB verbindt mensen en organisaties die actief hun kennis, ervaringen en initiatieven willen delen en die willen leren van en met anderen.
 
Kijk op www.vanuitautismebekeken.nl onder 'producten' de diverse handreikingen voor het dagelijkse werk.  Neem deel aan de coalitie en maak je eigen bijdrage aan een inclusieve maatschappij zichtbaar en vind gelijkgestemden om mee samen te werken.

Voor vragen of ondersteuning, kun je altijd bij het VAB team terecht via het contactformulier op de website.

Onderzoek naar Mindfulness & autisme

Het academisch behandelcentrum UvA minds in Amsterdam biedt een mindfulness training voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS) en hun ouders. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt de effecten van deze MYmind mindfulness training en zijn hiervoor op zoek naar deelnemers.

Weet u gezinnen die voor deze training in aanmerking komen? U kunt zich melden bij UvA minds via 
020- 525 1441. Voor vragen kunt u contact met opnemen met Anna Ridderinkhof, e-mail: a.ridderinkhof@uva.nl, tel: 06-55402756.

Voor aanmelden en meer informatie over de MYmind groepstrainingen voor kinderen
en jongeren met hun ouders, kijk ook op de website voor kinderen en voor jongeren.   

Zomerkamp 2017


In de zomer van 2017 zullen er, bij voldoende aanmeldingen, twee kampen worden georganiseerd in Uitgeest. De data zijn al bekend en er kan al worden ingeschreven. U kunt een mail sturen naar info@praktijkderegenboog.com
  • Zomerkamp voor jongeren met en zonder beperking vanaf 12 jaar of met een belevingsniveau boven de 12 jaar: Zondag 20 augustus tot en met vrijdag 25 augustus
  • Zomerkamp voor kinderen met en zonder beperking tot 12 jaar of met een belevingsniveau tot 12 jaar: Zondag 26 augustus tot en met woensdag 30 augustus.
Kijk hier voor meer informatie.

Filmtip: LIFE, animated

Op driejarige leeftijd stopt de energieke babbelaar Owen plots met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er lijkt geen weg terug te zijn. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films

De film stelt vragen over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van Owen’s identificatie met tekenfilmfiguren, maar is bovenal een pleidooi voor liefde en begrip vanuit de omgeving. Meer informatie over de film vind je hier
 
Het Expertisenetwerk Autisme heeft tot doel te bevorderen dat de individueel benodigde zorg voor mensen met een aandoening uit het spectrum van autistische stoornissen in alle levensfasen op een geïntegreerde manier beschikbaar komt en blijft. 
Het expertisenetwerk wordt ondersteund door SIGRA.Coördinator vanuit SIGRA is Charlotte Kuijper. Meer informatie over het expertisenetwerk vindt u in het jaarplan.
Email
Website
Deze nieuwsflits is een uitgave van het Expertisenetwerk Autisme Amsterdam. 
p/a SIGRA
Maassluisstraat 574A
1062 GZ Amsterdam

T: 020-512 88 88
E: c.kuijper@sigra.nl


Aanmelden | Afmelden | Gegevens wijzigen | Bekijk online | Website


This email was sent to e.janssen@sigra.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SIGRA · Maassluisstraat 574 A · Amsterdam, NH 1062 GZ · Netherlands