Copy
Lettering - Tips & Trix #13 - rita TRACK-stilen
View this email in your browser
Hej på dig!

Gott nytt år! Hoppas du haft en bra jul- och nyårshelg! Jag har haft det mycket bra, skönt med ledigt efter en intensiv höst, men nu är jag tillbaka vid mitt ritbord och väldigt ivrig att få komma igång med vårens alla utmaningar och projekt!

Jag vill nämna om vårens första Lettering Workshops som hålls i Stockholm ifall du har en familjemedlem, släkting, kompis, kollega eller bekant som är intresserad av att rita bokstäver och vill gå kurs, eller om du själv vill gå, så kan du tipsa om följande datum (på www.fialottajansson.com/lettering-workshop hittar du flera datum från februari och framåt!):

 
Men nu till dagens Lettering - Tips & Trix! Jag vill ge tips om en stil som är både rolig, enkel och samtidigt utmanande att rita och ger en häftig effekt! Det ser lite ut som ett typsnitt från disco-eran, men jag tycker att strecken i bokstäverna gör att det ser ut som löparbanor, därför kallar jag stilen för TRACK från engelskans running track. Jag har gjort en lite film om hur du kan gå tillväga. Om du vill kan du använda dig av övningspappren från tidigare brev (länkar till övningspappren ser du längre ner här) och rita skelettbokstäverna därifrån, men jag uppmuntrar dig att rita egna skelett för att på så sätt variera och få egna bokstavsformer! Men vill du tar du först modell såsom jag gjorde!

Skissa först dina skelettbosktäver på ett papper (rita gärna med tusch så syns de bättre genom pappret) och lägg ett blankt papper över. Då har du skelettbokstäverna som ett stöd då du fortsätter rita din TRACK-bokstäver. Jag använde en pigment liner direkt för den syns bättre på film, men helst hade jag använt en blyerts för att få skissa och sudda. Det fina med att jag använde tusch direkt är att ni ser att det verkligen inte blir bra på första försöket ;) Usch, vad krokigt det blev och mellanrummen mellan linjerna lämnar mycket att redigera, med andra ord så krävs det övning och suddande även för mig för att jag ska få till mina bokstäver så att jag är nöjd med dom!
Av någon anledning använder jag inte linjal, vet faktiskt inte om det är en dålig ovana eller om jag bara inte lärt mig använda den, men den ska du ta till om du vill! Den är ju faktiskt väldigt användbar! :)

Övningspapper:
Bokstäverna A-D
Bokstäverna E-L
Bokstäverna M-Z
Bokstäverna Å-Ö

Är TRACK-stilen ny för dig? Känns den svår att få till? Var bokstäverna roliga att rita?
Då du testat dessa Tips & Trix får du jättegärna ge feedback (tack till er som redan kommenterat!), så vet jag att jag lyckas med det jag hoppas med dessa brev, dvs inspirera och ge handgripliga tips på hur du kan börja och/eller utveckla din lettering. Jag älskar denna hantverksform och vill gärna ge vidare kunskap och inspiration eftersom jag fått så mycket inspiration av andra lettering artists! Vad vill du veta till näst? Sänd ett mail och berätta vad du vill lära dig och vad du kämpar med!


 
Jag kommer att lansera Lettering Workshop - Videokursen i slutet av februari! Det är väldigt spännande eftersom detta är min första videokurs! Jag har hållit Lettering Workshop live i lite på tre år, men det är en sak att stå framför levande deltagare och en helt annan att stå ensam framför en kameralins! Jag har dock inte varit helt ensam,  producent Johanna Stenback på Jokowski har filmat och varit ett fantastiskt stöd och uppmuntrat mig och lärt mig vad det är att göra film (hon har tidigare producerat Strömsö och Mat så in i Norden för YLE Fem i Finland), och jag är otroligt tacksam att få göra dethär tillsammans med henne!


Apropå videokurser: igår tittade jag igenom Skillshare's kurser om lettering. Min absoluta favorit är Jessica Hisches kurs
Lettering for Designers: One Drop Cap Letterform at a Time! Efter att ha sett ett avsnitt var jag tvungen att rita en bokstavsillustration av en fras hon sa. Kolla gärna länkarna till alla fantastiskt inspirerande lettering artists nedanför filmen. Om du vill ha prova på i tre månader för endast 0.99 dollar och ha tilllgång till alla kurser är det bara att svara på detta mail så sänder jag en inbjudan till dig! Jag rekommenderar att gå in och kolla vad Skillshare är, för där finns massor att ta del av (kolla screenshot längre ner på några av de lettering-kurser som finns)!
Lettering Video | Fia Lotta Jansson Design

I love @skillshare for giving me the possibility to learn from so many great letterers. So many designers and so many of my role models are sharing their knowledge and inspiration in video classes! You can find @marykatemcdevitt @dirtybandits @willpay @youbringfire @letterjack @raymawst @lisacongdon @itsaliving @martinaflor @rylsee @erikmarinovich @jessicavwalsh and so many more (and there is of course more to @skillshare than just lettering, go explore)!

And of course there is queen @jessicahische! I had to re-watch a few episodes from her class today and I still get new ideas and tricks from them! The words I am lettering are from her, new phrase for me, meaning measuring with the eye or having a look and deciding what works best in the context of lettering.

I can offer you three months of premium membership for only $0.99. Shoot me a mail and I'll send you a link (mail address in my profile @fialottajanssondesign).

Learn and letter everyday! It is so much fun and you can achieve great result if you put in the time! Happy lettering! 😊👍🏻


 
Det var allt för denna gång! Önskar dig ett fint veckoslut och så härs vi nästa vecka!

Hör av dig ifall du har funderingar eller önskemål på vad du vill att jag tipsar om här! Svara på detta mail eller skriv nytt till sofie@fialottajansson.com!

 Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av februari! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!

Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop
 
Copyright © 2017 Fia Lotta Jansson Design, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fia Lotta Jansson Design · c/o Oscarsson · Tegelbruksvägen 36 · Hägersten 13624 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp