Copy
Lettering - Tips & Trix is a new part of the Fia Lotta Jansson Design Newsletter, with weekly updates. This letter will be written in Swedish, but I will soon update the text into English, so stay tuned! The normal newsletter will continuously be wiritten in both English and Swedish.
Lettering - Tips & Trix är en ny del av Fia Lotta Jansson Design Newsletter där du får inspiration och konkreta tips till lettering!
View this email in your browser

Hej på dig!

 

Hoppas du haft en bra vecka! I Stockholm har skolbarnen höstlov hela veckan och vi har rest till mina hemtrakter för att umgås med vänner och familj, så tidtabellen för detta lettering-brev höll tyvärr inte denna vecka. Men jag är nu väldigt ivrig att få dela med mig av innehållet i Tips & Trix #5!

Jag vill såhär i början fråga ifall det var nåt skumt med senaste lettering-brev? Hör av dig ifall nåt krånglade!

Här sänder jag nu fortsättningen på bokstavsövningspappren, från E till L. Har du haft hjälp av övningspappren på de första fyra bokstäverna? Det är ganska enkla bokstäver jag plitat ner till dig, de kan kanske t.o.m kännas lite tråkiga. Men dom har en funktion, det är bra att börja riktigt från grunden och öva de enklaste bokstavsformerna. Då du vet hur en bokstav är uppbyggd och du känner dig bekväm med att rita den så kan du med små steg förändra din bokstav. Sen kan du göra större förändringar och kombinera bokstäver och stilar till hela bokstavsillustrationer.

Jag får många frågor om hur man för över sina bokstavsillustrationer från skisspappret till det "slutliga" pappret. Om man t.ex. vill göra ett födelsedagskort och har ritat ett snyggt motiv på sitt skisspapper och inte vill rita det på nytt på frihand på det papper som ska bli kortet så har jag fyra tillvägagångssätt att tipsa om! Jag ger ett tips i taget och denna gång blir det ett riktigt old school kalkeringssätt! Tipset hittar du längre ner i detta brev!

Lettering - Tips & Trix övningspapper
Här är denna veckas övningspapper, klicka på bilden för att hitta en nedladdningsbara PDF (bokstäverna E-L finns i samma fil):

Här är repris på inspirationsvideon om hur du kan använda dig av övningspappren. Videon går i dubbelt snabbare tempo än jag normalt ritar, vilket kan vara bra att veta! Låt det ta sin tid då du ritar dina bokstäver!

När du har grunderna: skelettbokstäver och blockbokstäver kan du börja experimentera och lägga till detaljer och dekorera dina bokstäver. Som i ordet GRATTIS nedanför!


Old school tips: Kalkera

Här kommer första tipset för hur du kan föra över/kalkera/trace dina letteringskisser till ett lyxigare papper som du kan använda som en affisch att hänga på väggen eller till födelsedagskort eller julkort. Med denna metod behöver du varken scanner, dator eller skrivare. Detta är ett helt analogt förfaringssätt, härligt old school.

Efter att du ritat klart din skiss kan du välja att renrita den på ett tracing paper (t.ex. Daler&Rowney eller liknande) eller på vitt vellumpaper (t.ex. Rhodia High Grade Vellum Paper, som jag berättade om i ett tidigare brev). Om du sedan på baksidan av tracing/vellumpappret målar över det du ritat med blyerts, så blir som ett gammaldags kalkerpapper.
Lägg pappret med den blyertssvärtade sidan neråt på det papper du vill ha den slutgiltiga bokstavsillustrationen på och rita med penna runt dina bokstäver igen på rätsidan. Då kalkeras ditt motiv av på det slutliga pappret och du kan fylla i med tusch. Jag gjorde en bildserie på detta som jag sänder med!

Hoppas du har hjälp av tipset! Följande veckor tar jag upp fler analoga men även digitala sätt att färdigställa en bokstavsillustration.

#letteringworkshopFLJD
Ifall du ritar och postar bilder på Instagram, Facebook eller andra forum får du jättegärna tagga bilden med #letteringworkshopFLJD så hittar jag dig! Jag är så himla nyfiken på vad du gör! (FLJD i taggen står för Fia Lotta Jansson Design.) Under hashtaggen samlas bilder av deltagare från Lettering Workshopparna, så är du nyfiken på vad andra letteringfantaster gör och för att få mer inspiration kan du kolla här!


Jag önskar dig en skön helg och många letteringstunder! 
Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av året! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!

Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop
Copyright © 2016 Fia Lotta Jansson Design, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp