Copy
Lettering - Tips & Trix is a new part of the Fia Lotta Jansson Design Newsletter, with weekly updates. This letter will be written in Swedish, but I will soon update the text into English, so stay tuned! The normal newsletter will continuously be wiritten in both English and Swedish.
Lettering - Tips & Trix är en ny del av Fia Lotta Jansson Design Newsletter där du får inspiration och konkreta tips till lettering!
View this email in your browser
Hej på dig!

Hoppas du har haft en bra vecka. I Stockholm är det snökaos! Det är vackert som i ett sagoland, lite opraktiskt för trafiken, men jag och barnen njuter och hoppas på minusgrader några dagar till!

I detta brev vill jag ge tips på hur man med sin smartphone förvandlar en handritad bokstavsillutration till en print du kan hänga på väggen eller ge bort i present!

Men först ska du få övningspapper för bokstäverna M till Z! För mig har det varit jätteroligt att sätta ihop dessa övningspapper, men hur är det med dig, har du haft glädje av dessa övningspapper? Har du använt dem? Hittar du egna nya bokstavsformer utifrån bokstäverna på övningspappret? Jag är ju så himla nyfiken ifall du har nytta av de tips jag knåpat ihop! Om du vill får du gärna svara på detta mail och ge feedback, ros eller ris, jag vill gärna höra båda! Stort tack på förhand!

Och så till den nedladdningsbara filen med övningspapper:

Via telefonen upp på väggen!

Senaste vecka hade vi old school-kalkering på schemat, nu kommer nästa tips hur du förvandlar din handritade bokstavsillustration till en print du kan hänga på väggen eller ge bort som present! Det är ju alltid trevligt att kunna ha egen konst på väggen! Ifall du ritat nåt snyggt som är i lite mindre skala än det du vill ha på väggen kan du ta följande tips till hjälp.

Du behöver en telefon med kamerafunktion och med hjälp av den redigerar du bilden, sänder den via mail eller air drop till den dator som är kopplad till en skrivare och så var det klart! Du kanske redan kan allt detta, men jag postar ändå en serie bilder som instruktion!

1. Fotografera det du ritat! Var noga med att vinkeln är rätt och inga skuggor kastas över pappret. Eftersom vi har så lite dagsljus i dessa tider och vi behöver ta hjälp av lampor är det lätt att man själv står i vägen och kastar skugga eller att telefonen gör det. Jag brukar hålla upp pappret istället för att låta det ligga på bordet, för då undviker jag skuggor. Tejpa upp din bokstavsillustration på väggen eller håll i det så att det lutar. Om du renritat din bokstavsillustration på trasig paper är det viktigt att du har ett vitt papper under då du fotar, annars blir bakgrunden väldigt grå!

 
2. Beskär bilden med bildprogrammet i telefonen.

 
3. Här är min beskurna bild av min bokstavsillustration. Jag hade lite för mycket vit yta på höger sida, det gjorde att motivet inte blev centrerat på pappret då jag skrev ut den. Var noga med att måtta då du beskär så att du har ungefär lika mycket utrymme på alla sidor om det du ritat!

 
4. Redigera färgerna. Välj gärna så att bilden blir svart-vit (i detta fall valde jag Noir som gav starka kontraster, vitt blev vitt och svart blev svart).

 
5. Ändra ljusheten så att den vita bakgrunden inte blir grå. För att få bästa utskrift behöver bakgrunden vara så vit som möjligt.

 
6. Jag kan ställa in svartpunkten i min telefon och det hjälper till att få bokstavsillustrationen svartare, så att det inte blir gråluddiga kanter på bokstäverna när man skriver ut. Tydliga kontraster mellan bakgrund och motiv vill jag ha!

 
7. Sådärja! Nu har jag en bild som jag kan maila till mig själv, öppna på den dator som är kopplad till skrivaren och printa min bokstavsillustration.

 
8. Såhär ser det ut då jag skriver ut på min dator. Du kan kanske också välja skala på motivet, ifall du vill fylla ut pappret mera. Här ser man att motivet sitter snett på pappret pga att jag inte var tillräckligt noga med beskärningen av bilden, sånthär stör mig, men någon annan är kanske mer förlåtande. Men jag vill uppmuntra till bra grundarbete för att få ett resultat man är riktigt nöjd med!

Om din skrivare tillåter det kan du ju använda ett lite tjockare papper för att få en lyxig printkänsla. Och visst skulle det vara fint att få ge bort en egengjord print nästa gång du hälsar på nån eller när någon fyller år!


 
9. Min bokstavsillustration sitter fint på kylskåpet och hälsade min familj på morgonen då dom kom in för att äta morgonmål. Detta är fotat sent på kvällen, så ljuset är dåligt (jag hoppades in i det sista att jag skulle få ut lettering-brevet innan torsdag tog slut, men det blev ett fredagsbrev istället, tack och förlåt!) men enkelt och snyggt blev det!

Jag rekommenderar detta sätt ifall du inte har scanner eller bildbehandlingsprogram. Det att du saknar utrustning ska inte behöva stoppa dig från att göra personlig bokstavskonst!


 
Hoppas detta tips hjälper! Om du postar bilder av dina kreationer på sociala medier får du jättegärna tagga @fialottajanssondesign och #letteringworkshopFLJD så hittar jag dig!

Det var allt för denna gång! Hörs nästa vecka, på torsdag eller fredag ;)
Önskar dig en skön helg!Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av året! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!

Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop
 
Copyright © 2016 Fia Lotta Jansson Design, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fia Lotta Jansson Design · Maltesholmsvägen 119 · Hässelby 16566 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp