Copy
Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien | 23. marts 2017

Velkommen til Træf Han Herred 2017 lørdag 17. juni i det vestlige Han Herred

Træf Han Herred-udvalget under Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred byder for 17. gang velkommen til en hyggelig dag for alle, der holder af Han Herred

Formålet med Træf Han Herred er som altid at være en hjemstavnsdag, hvor lokalbefolkningen kan mødes med de mange, »der Han Herreds land forlod«, og dem, der er flyttet hertil eller gæster egnen som turister.

Træf Han Herred har siden starten i 2001 gået på skift mellem vest og øst.

Denne gang finder træffet sted i det vestlige Han Herred, hvor vi først skal synge morgensang i Klim Valgmenighedskirke, der blev indviet på Martin (Morten) Luthers 400-års dag 10. november 1883 – og derfor kaldet »Morten Luthers Kirke«. Netop i år fejrer vi jo 500-året for den lutherske reformation, så det vil helt sikkert indgå i den fortælling, som Johan Svaneborg fra valgmenigheden vil delagtiggøre os i.

I miljøet omkring valgmenighedskirken – som i 1968 skiftede til denne status efter at have været frimenighedskirke siden starten i 1883 – finder vi Klim Friskole, der er etableret i 1872 og dermed en af landets ældste grundvig-koldske friskoler. Her mødes vi til kaffe og rundstykker, og Johan Svaneborg vil fortælle mere om Klim, der har hele to kirker og to skoler, og som længe før jernbanens fremkomst i 1904 var en særdeles driftig landsby med flere kalkværker og mange andre virksomheder – herunder en sparekasse, som i år fylder 140 år.

Efter besøget i Klim går turen til Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild Plantage. Her vil skovløber John Larsen, Kæret, samt kommunalbestyrelsesmedlem Henrik Gregersen, Selbjerggaard, være til stede og fortælle. Centret blev indviet i oktober 2012, hvorved Danmark tog et afgørende skridt for at fastholde sin førerposition inden for vindenergi. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står for anlæggelse og drift af testcentret, og der er lejlighed til at se de mellem 150 og 222 meter høje møller på nærmeste hold. 23. marts 2017 var der rejsegilde på en helt ny udstillings- og formidlingsbygning ved testcentret.

Herfra går turen til Vesløs Kro i den tidligere stationsby, der voksede op omkring jernbanen fra 1904. Kroen har anrettet en dejlig buffet, og der bliver masser af tid til snak og hygge hele eftermiddagen. Inden frokosten er der velkomst ved træfudvalget samt Lokalhistorisk Samvirkes formand, gårdejer og regionsrådsmedlem Otto Kjær Larsen, Ullerup. I løbet af eftermiddagen vil Henrik Gregersen, som også var med ved testcentret, fortælle om Hannæs i fortid og nutid – herunder det nære samspil, der er mellem de lokale ildsjæle og Thisted Kommune om udvikling af landdistrikterne.

Benyt muligheden for at kigge nærmere på kunstudstillingen i Krogalleriet, hvortil der er gratis adgang, og til at kigge nærmere på det storslåede område mellem Feggesund og Bulbjerg. Besøg ligeledes kunstudstillingen i Fjerritslev Kirkecenter i anledning af Aggersundbroens 75-års jubilæum. Tag evt. en overnatning eller to på et af vore skønne hoteller og pensionater i Han Herred.

Tilmeld dig Træf Han Herred 2017

Brojubilæum markeres med maleriudstilling i Fjerritslev


Udstillingen bliver første tiltag i det nystartede projekt »Kunsten i Han Herred«, og projektgruppen efterlyser nu malerier fra Aggersund og fjordområdet øst og vest for byen

Aggersundbroen har nu i 75 år været bindeled mellem Han Herred og Vesthimmerland, og brojubilæet fejres med en lang række aktiviteter i dagene omkring 18. juni, som er selve indvielsesdatoen.

Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred vil gerne bidrage til festlighederne og arrangerer derfor en maleriudstilling med motiver fra Aggersundbroen, byen Aggersund, Aggersborg med vikingeborg, herregård og kirke samt fjordlandskabet til begge sider – henholdsvis mod Haverslev, Attrup og Øland og mod Vejlerne, Øsløs og Amtoft.

Maleriudstillingen bliver første tiltag i et nyt lokalhistorisk projekt med overskriften »Kunsten i Han Herred«, hvor der primært sættes fokus på »de gamle malere«, som kom til landet mellem hav og fjord i turismens barndom fra slutningen af 1800-tallet til midten af 1900-tallet.

Udstillingen arrangeres i Fjerritslev Kirkecenter i hele uge 24 og 25, således at der bliver god tid til at kigge indenfor og se på kunstværkerne både før, under og efter brofestlighederne i Aggersund.

Projektgruppen bag »Kunsten i Han Herred« vil gerne i kontakt med folk, der har malerier fra Han Herred med broen og fjorden som tema, og som gerne vil udlåne deres kunst til udstillingen i Kirkecentret, hvor der vil blive taget behørigt vare på værkerne.

Herdis Lau Nielsen, Skræm, tager gerne imod henvendelser herom på telefon 98 21 53 83 / 29 26 53 89 eller herdislau@live.dk

Ligeledes kan man kontakte Rita Rendow, der er medarbejder på Lokalhistorisk Arkiv Fjerritslev, på telefon 98 21 29 06 / 53 26 28 52 eller ritaogper@os.dk

Følg lokalhistorien i Han Herred på Facebook
Liv i Lokalhistorien
Besættelsestidens Han Herred
Han Herred Bogen
Træf Han Herred
Sange ved havet

Du modtager denne mail som abonnent på Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien

Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien
Mågevej 5
9690 Fjerritslev
redaktion@sognegrupper.dk

Afmeld nyhedsbrevet
Opdater e-mailadresse 

Email Marketing Powered by Mailchimp