Copy
Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien | 10. august 2015

Kend din egn-udflugt onsdag 12. august 2015


Årets Kend din egn-udflugt, som traditionen tro arrangeres af Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred, finder sted på onsdag 12. august og går denne gang til Øland, som engang var en ø i Limfjorden

Befolkningen kalder fortsat sig selv for øboer, men det betyder langt fra, at der er tale om et lukket og isoleret samfund. Tværtimod er øboerne et åbent og engageret folkefærd, som yderst gerne tager imod gæster og med glæde fortæller om deres egn og historie. Ikke mindst om, hvordan det ved at samle alle gode kræfter i lokalsamfundet lykkes at skabe en mangfoldighed af aktiviteter til glæde for store som små.

Udflugten foregår i private biler, og arrangørerne opfordrer til, at man fra de øvrige egne af Han Herred forsøger at fylde bilerne op.

Mødestedet er Oxholm Mølle kl. 19. Møllen ligger højt på en bakke med en fantastisk udsigt over Limfjorden og til det nærliggende Oxholm Gods, som også omfatter en af landets ganske få privatejede kirker. Bente Kristensen fra Øland Lokalhistoriske Sognegruppe fortæller og viser rundt i og omkring møllen, som er en smuk rekonstruktion af den oprindelige mølle, der nedbrændte i 2004.

Derefter fortsættes til Øland Medborgerhus, som er indrettet i den nedlagte Øland Skole. I løbet af de fire år, der er gået siden nedlæggelsen, har øboerne skabt sig et yderst velfungerende samlingssted, hvor stort set alle foreninger i området er involveret, og hvor der er liv og aktivitet hele ugen igennem.

Der er åbent hus i alle lokaler denne aften, således at man kan se og høre om alt fra modeljernbane til foto, malerier og lokalhistoriske effekter. En god del af husets ildsjæle vil være til stede for at fortælle og vise rundt.

I forbindelse med kaffen, som nydes i husets nyindrettede og lyse fællessal, bliver der lejlighed til at synge efter Han Herred Sangbogen – herunder naturligvis Øland-sangen – ligesom tidligere lokalredaktør H.C. Nielsen vil berette om Øland under besættelsen 1940-45.

Alle fra øst og vest i Han Herred er velkomne, og forhåndstilmelding er ikke nødvendig.

Faldne engelske flyvere mindes


Højtidelighed i Tranum Klitplantage på 75-års dagen for nedskydningen af to engelske fly 13. august 1940

De lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum-Koldmose er klar med programmet for den mindehøjtidelighed, som holdes torsdag 13. august kl. 14 i Tranum Klitplantage.

Dagens program minder meget om programmet ved afsløringen af de to mindesten i 2013.

– Vi bestemte dengang, at vi ville gøre det til en tradition hvert år at højtideligholde datoen. Blot en lille mindehøjtidelighed med en sang og nævnelse af de dræbtes navne i håbet om, at de ikke bliver glemt, fortæller sognegruppeleder Lillian Carstensen.

I år er det 75 år siden, de 11 fly fra England – med den tysk besatte Aalborg Lufthavn som mål – blev skudt ned, og derfor gør sognegrupperne ekstra meget ud af det i år.

– Vi er glade og rørte over, at ni familiemedlemmer kommer fra England for at deltage, ligesom det naturligvis også gør dagen særlig, at den britiske forsvarsattaché, oberstløjtnant Gordon Fotheringham, og repræsentanter fra både The Commonwealth War Graves Commission og The Denmark Team deltager, fortsætter Lillian Carstensen.

Borgmester Mogens Gade og forfatteren til bogen »Den dømte eskadrille«, Ole Rønnest, er talere.

Deltagerne mødes på Rødhusvej ved pladsen, der blev etableret af Naturstyrelsen ved indvielsen i 2013. Pladsen ligger ca. 1,2 km fra Sandmosevej. Senere køres til Udholmvej, hvor den anden sten er placeret tæt ved hjørnet af Sandmosevej.

Efter højtideligheden vil sognegrupperne være vært ved et lille traktement, som serveres i Huset ved Bratbjerg Søerne.

Lokalhistorisk sommerkalender


Der er stadig lokalhistoriske sommeraktiviteter rundt om i Han Herred – bl.a. aftentur til Vesløs Huse torsdag 20. august kl. 19 med start fra Aalborgvej 200. Turledere: Svend Sørensen og Ingvard Jakobsen. Efter rundturen drikkes den medbragte kaffe i arkivet, Tømmerbyvej 162. Arr.: Thisted Museum og de lokalhistoriske foreninger på Hannæs.

Se kalenderen her
Følg lokalhistorien i Han Herred på Facebook
Liv i Lokalhistorien
Besættelsestidens Han Herred
Han Herred Bogen
Træf Han Herred
Sange ved havet

Du modtager denne mail som abonnent på Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien

Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien
Mågevej 5
9690 Fjerritslev
redaktion@sognegrupper.dk

Afmeld nyhedsbrevet
Opdater e-mailadresse 

Email Marketing Powered by Mailchimp