Copy
Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien | 20. oktober 2017

Glæd dig til 23. udgave af Han Herred Bogen


Han Herred Bogen 2018 er nu i trykken og bliver præsenteret for bidragydere, redaktion og udvalgsmedlemmer i Lokalhistorisk Samvirke torsdag 16. november

Dagen efter er bogen klar til salg i Sparekassen Vendsyssels afdelinger i Brovst og Fjerritslev, lokale bog- og papirhandlere, Fjerritslev Tryk og flere andre steder.

Årbogen er på hele 280 sider og rummer et væld af spændende beretninger og billeder fra alle hjørner af Han Herred.

Pris kr. 300,- smukt indbundet

Bestil fast abonnement og spar 20 % ved henvendelse til Fjerritslev Tryk, Østergade 35, 9690 Fjerritslev, telefon 98 21 22 00 eller info@fjerritslev-tryk.dk

Forhør nærmere, hvis du mangler eksemplarer af de tidligere årgange!

Se også http://hanherred.dk/hanherredbogen/tilbud/

Reformationsjubilæum med lokalhistorisk islæt søndag 29. oktober i Brovst


Reformationsjubilæet – markeringen af 500-året for Martins Luthers opslag af de berømte 95 teser på kirkedøren i Wittenberg, hvorved reformationen igangsattes 31. oktober 1517 – kommer på ingen måde til at gå stille for sig i 9460 Brovst

De fire pastorater i området er nemlig gået sammen om en festlig markering af den historiske begivenhed med en Luther-dag søndag 29. oktober, hvor der først vil være Luther-messe i Brovst Kirke, siden markedsdag på Bratskov Herregård med gøgl, korkoncerter, smagsprøver, udstillinger, arbejdende værksteder m.m.

 

Dagens forløb er


Kl. 13.00: Luther-messe i Brovst Kirke
Ved Luther-messen, der bliver den eneste gudstjeneste i hele 9460 Brovst denne søndag, medvirker alle præster i området samt de fleste lokale kirkemusikere. Messen vil foregå efter Luthers forskrifter og undervejs med musikalske indslag.

Fra kl. 14.30: Markedsdag på Bratskov Herregård
Eftermiddagen rummer her et væld af aktiviteter. Først og fremmest lægger Aktivitetsforeningen »Rødder og Vinger«, der arbejder med historisk levendegørelse fra primært middelalderen, vejen forbi med gøgl, der kan opleves på gårdspladsen, hvis vejret tillader det – eller indendørs. I herregårdens stuer og saloner optræder foreningen med forskellige arbejdende værksteder.

Riddersalen vil genlyde af korsang, idet de lokale kirkekor fra Øland-Langeslund, Torslev-Øster Svenstrup og Brovst sammen med Øland Karlekammerkor samt Hanbokoret tilsammen giver tre minikoncerter med nyt og gammelt musik, hvoraf en del af det sidste naturligvis vil være fra tiden omkring Luther.

Selve historien om Luther og reformationen bliver formidlet via plancher i den store stue i underetagen, hvor der også vil være en udstilling af historiske genstande fra 9460-områdets kirker, fx en klingbeutel (indsamlingspose på stang), en Christian IV-bibel og forment kirkesølv fra 1600- og 1700-tallet. Desuden vil lokale kunsthåndværkere samt konfirmander og minikonfirmander give deres spændende bud på fortolkninger af bl.a. Luther-rosen.

Noget for ganen vil der naturligvis også være. Den kan læskes med smagsprøver på Luther-øl fra Bryghuset Vendia i Hjørring, hele tre forskellige slags, med mulighed for at købe de gyldne dråber med hjem. Guldbageren Brovst donerer Luther-lagkager, og hertil kan købes kaffe, hvor alle indtægter fra salget går ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælp. I spisestuen bydes der desuden på solid 1500-tals mad, tilberedt af Skovsgård Hotel. 

Kl. 16.30: Dagen på Bratskov slutter med ildshow ved »Rødder og Vinger«

Mange lokalhistoriske aktiviteter i Brovst


Den lokalhistoriske sognegruppe i Brovst mødes på Bratskov om tirsdagen kl. 14.30, hvor der i løbet af efteråret er mange spændende emner på programmet

Tirsdag 24. oktober gælder det Brovst Idrætsforening (BIF), og denne uges gæster er Hardy Pedersen og Jesper Jul Jensen. Det foregår i lokalerne på 1. sal.

Sognegruppen viser også gerne frem i egne lokaler, der er indrettet i det tidligere turistkontor i sydøstfløjen. Et af de store projekter er formidlingen af gamle fotografier i tusindvis, ikke blot fra Brovst, men også de omkringliggende sogne. En del af disse billeder bliver vist i forstørret udgave i udstillingslokalerne.

Digital vandring i Tranum onsdag 25. oktober kl. 19.00


De lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum-Koldmose inviterer atter til en digital vandring på Tranum Enge. 

– Sidste efterår prøvede vi for første gang at lave en vandring digitalt på Tranum Enge Vest, hvor det ikke er muligt at gå turen. Vi fik den aften flere opfordringer til at lave en digital vandring på Tranum Enge Øst, som omfatter ejendommene fra nr. 128 til og med nr. 251, fortæller sognegruppeleder Lillian Carstensen. 

Den digitale vandring foregår i Egnssamlingens lokaler, Tranhøj 6 i Tranum, onsdag 25. oktober kl. 19.00.

– Vi vil vise et eller flere billeder af hver enkelt ejendom på en skærm, hvortil der vil blive fortalt, hvad vi ved om denne ejendom. Efterfølgende er vi selvfølgelig interesserede i yderligere oplysninger om ejendommene, hvis nogen kan hjælpe os. Mappen med billeder og oplysninger vil efter vandringen ligge fremme til et nærmere kik, hvis nogen har lyst til det, slutter Lillian Carstensen.

Kompetenceudviklingsdag i Fjerritslev 25. november


Fra idé til virkelighed – værktøjskassen til dit næste arrangement

Kulturelt Samvirke inviterer Jammerbugt Kommunes foreningsildsjæle til en dag med viden og inspiration. Vi har samlet forskellige kompetencer og vil gerne give dem videre til jer.

Vi får besøg udenbys fra, nemlig af Jens Ole Amstrup. Jens Ole er musikchef i Det Musiske Hus, Frederikshavn, og en kæmpe ildsjæl, både professionelt og som frivillig. Jens Ole er mester i at få ting til at ske og til at få omsat gode ideer til fede arrangementer og tiltag og vil helt sikkert inspirere os alle.

Efter frokost tager vi fat på de mere konkrete ting, man skal have styr på for at få et arrangement til at blive til virkelighed, eksempelvis lejlighedsbevilling fra politiet, KODAafgifter, budgetlægning, Nemtilmeld mv. Kulturelt Samvirke, Kulturskolen og Jammerbugt Kommunes konsulenter på fritids-, landdistrikts- og kulturområdet vil varetage denne del af dagen – så møder I også dem.

Kulturelt Samvirke glæder sig til at se jer alle
Kontakt: Kulturkonsulent Ulla Tjell 41 91 29 36 eller utd@jammerbugt.dk

Program
  • Kl. 10.00-10.15 Velkomst
  • Kl. 10.15-11.30 Oplæg ved Jens Ole Amstrup, Det Musiske Hus
  • Kl. 11.30-12.15 Frokost
  • Kl. 12.15-13.15 Oplæg
  • Kl. 13.15-13.45 Kaffepause
  • Kl. 13.45-14.45 Oplæg
  • Kl. 14.45-15.00 Opsamling – herunder, hvad skal Kulturelt Samvirkes næste kompetencearrangement indeholde?
Dato og tid
25. november 2017 kl. 10-15

Sted
Tinghuset, Østergade 53, 9690 Fjerritslev

Pris
100 kr. for forplejning. Betales kontant i døren

Tilmelding
https://jammerbugt.nemtilmeld.dk/175/
Følg lokalhistorien i Han Herred på Facebook
Liv i Lokalhistorien
Besættelsestidens Han Herred
Han Herred Bogen
Træf Han Herred
Sange ved havet

Du modtager denne mail som abonnent på Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien

Nyhedsbrevet Liv i Lokalhistorien
Mågevej 5
9690 Fjerritslev
redaktion@sognegrupper.dk

Afmeld nyhedsbrevet
Opdater e-mailadresse 

Email Marketing Powered by Mailchimp