Copy

Abakoula in Niger
Jaargang 14- nummer 3

Op uitnodiging van de overheid en namens onze stichting en als vicevoorzitter van de ODTE TANAT Europa verbleef Abakoula van 5 mei tot 15 mei in Niger. Zijn reisverslag staat hieronder.
Wil je nog foto's en korte filmpjes bekijken, klik dan hier voor onze fotogalerij.

Op Youtube staat nog een video van verschillende toespraken, tijdens de officiële opening, klik hier.
 
Fête de la Concorde 2022: 

Het Fête de la Concorde wordt elk jaar gevierd ter gelegenheid van de wapenstilstand tussen de Toeareg-rebellie en de Nigerese overheid in de jaren 90.
Dit jaar zou het Fête de la Concorde een bijzondere betekenis hebben na de massamoorden door de terroristen van honderden van onze medeburgers, vooral in de regio's Tahoua, Tillabéry en Diffa. 

2 mei 2022 Suikerfeest
Voor mij was suiker-feest 2022 een dag met veel organiseren, want op deze dag moet ik mijn reis naar Niger plannen vanwege een uitnodiging van de overheid van Niger en de diaspora ODTE TANAT Europa.

Van de overheid van Niger kreeg ik de uitnodiging om naar Niger te komen om 2  redenen;
1.    was om het Fête de la Concorde bij te wonen en 
2.    om het officiële openen van de waterinstallatie van Inadougoum.

“ODTE TANAT”.
Om haar solidariteit en haar medeleven te betuigen aan Niger en de slachtoffers, heeft de Organisatie van de Toeareg Diaspora in Europa (ODTE/TANAT), waarvan ik vicevoorzitter ben, mij afgevaardigd om hun te vertegenwoordigen bij de festiviteiten en het forum in Tchintabaraden.

Iedereen was bezig met het vieren van het Suikerfeest, maar ík, nadat ik naar de moskee was geweest, was ik constant bezig met het plannen van mijn reis naar Niger; Corona-test, vliegticket, visum en inentingen was hetgeen ik allemaal in een korte tijd  moest regelen.

Na een kort overleg met de leden van de stichting Aman-Iman zijn we overeengekomen dat ik deze kans niet mag voorbij laten gaan. De overheid van Niger zou 50% van de onkosten die ik voor deze reis naar Niger zou maken op haar rekening; alsmede de logies, eten en drinken, lokaal transport en de beveiliging.

Na allerlei telefoons heb ik de afspraken met de diverse instanties gemaakt, de ambassade, spoedtest covid-19, consult bij Ease travel en recept voor malariatabletten en het Vliegticket gereserveerd. 

Op 4 mei kon ik vertrekken en kwam op 5 mei aan in Niamey (Het Fête de la Concorde was op 7, 8 en 9 mei 2022) De spannende vraag is hoe ik in Tchintabaraden kom dat helemaal in het noorden van Niger ligt? 
Op vliegveld Niamey werd ik opgehaald door iemand van het Ministerie die mij naar het logeeradres bracht. De volgende ochtend mocht ik met het vliegtuig van de overheid mee vliegen naar Tahoua en van Tahoua mocht ik meerijden naar Tchintabaraden.

Bij aankomst in Tchintabaraden heb ik met het comité van het Fête de la Concorde gesproken en mijn naam op de lijst van sprekers genoteerd, want ik heb een boodschap uit Europa. 
Ik was gerustgesteld over de mogelijkheid om mijn boodschap aan de premier over te brengen om de affectie van onze diaspora aan ontwikkeling en vrede in het land van herkomst te tonen.

 Zaterdag 7 mei rond een uur of 9 mochten we al naar de tribune om het Fête de la Concorde te openen, de avond ervoor hadden we al allerlei vergaderingen gehad over het protocol en de regels.
  Ik was stomverbaasd toen ik een paar minuten voor de opening hoorde dat er verzet was tegen het voorlezen van mijn tekst in het bijzijn van de Premier Minister.
 Er werd mij geen uitleg gegeven door de Autoriteit die mijn tekst blokkeerde.

Ik verwachtte alles behalve deze situatie omdat ik dacht dat alles besproken en geregeld was. Na tussenkomst van enkele kennissen kon ik nog enkele geïmproviseerde woorden in het Tamacheq zeggen om de deelnemers te begroeten die waren gebleven na het vertrek van de Premier Minister.
Het was voor mij een grote teleurstelling dat ik mijn toespraak niet mocht houden en ook voor de ODTE TANAT Europa, maar politiek gezien begrijp ik het wel waarom ik mijn toespraak niet mag houden in aanwezigheid van de premier minister.

We zijn dezelfde dag teruggereisd naar Inadougoum, en de dag erna hebben we de opening van de waterinstallatie van Inadougoum in een feestelijke sfeer verricht. Voor mij was dit een grote beleving en een grote eer om het allemaal mee te maken.
Voor de eerste keer in mijn leven schoon stromend water uit de kraan zien vloeien in mijn (geboorte) dorp, de blije gezichten van al die mensen.

Dit allemaal te danken aan de inzet van het bestuur en onze vrijwilligers en de vele donaties uit Nederland.

Met vriendelijke groet
Abakoula Argalaless
De voorzitter van de stichting Aman Iman
Vicevoorzitter van de ODTE TANAT Europa
NIEUWS
De bouw van de apotheek en de toiletgroepen verloopt voorspoedig. In onze fotogalerij kun je weer nieuwe foto's bekijken.
Volg Aman-Iman op Facebook       Volg Abakoula op Twitter       Doorsturen 
Stichting Aman-Iman
Heerdergroenweg 43
6224 JL Maastricht
Nederland
+31 (0)6-20020460
info@aman-iman.nl 
afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp